Aplicaţiile de urmărire din telefoanele mobile

Cristina Cileacu Data actualizării: Data publicării:
telefon mobil aplicatie
Foto: Parlamentul European

Aplicaţiile de pe telefoanele mobile pot fi un ajutor util pentru stabilirea traseului unei persoane infectate cu virusul SARS-COv-2. Dar, cum rămâne cu protecţia datelor personale şi a dreptului la viaţă privată pentru cetăţeni, în acest caz?

În Parlamentul European s-a discutat recent despre acest aspect foarte important pentru europeni. Eurodeputaţii au subliniat că aplicaţiile de urmărire trebuie să fie cu adevărat nediscriminatorii şi transparente. Utilizarea aplicaţiilor trebuie să fie strict limitată la a vedea cu cine a intrat în contact o persoană, iar datele trebuie şterse imediat ce situaţia o permite. De asemenea, în plenul Parlamentului s-a vorbit şi despre nevoia de coordonare pentru dezvoltarea şi utilizarea acestor aplicaţii, ca să poată fi operate şi transfrontalier, în interiorul Uniunii Europene. 

Coronavirusul ne limitează şi dreptul la viaţa privată?

„Instalarea unei aplicaţii pe telefonul unui utilizator trebuie să fie făcută în mod voluntar de acesta. Datele de proximitate trebuie stocate doar pe telefonul individual şi doar deţinătorul lor le poate da autorităţilor, dacă este cazul. În ceea ce priveşte urmărirea traseului unei persoane, nu se folosesc date de geolocalizare, ci doar datele de proximitate bazate pe bluetooth. Doar datele necesare pentru a vedea cu cine a intrat o persoană în contact pot fi folosite." Didier Reynders, comisarul european pentru Justiţie a subliniat aceste detalii esenţiale pentru  viaţa personală a cetăţenilor europeni. Autorităţile naţionale trebuie să colaboreze cu cele de la nivelul UE pentru a se asigura că aplicaţiile de urmărire respectă legile europene în vigoare, privind confidențialitatea și protecția datelor personale.

Împreună cu alte măsuri legate de COVID-19, precum distanţarea fizică, purtatul măştilor şi testarea, aplicaţiile de urmărire pot ajuta la gestionarea răspândirii pandemiei de coronavirus. Cei mai mulţi eurodeputaţi au subliniat că siguranţa datelor personale ale cetăţenilor şi confidenţialitatea trebuie garantate atunci când este vorba de utilizarea acestei metode. Majoritatea statelor membre UE au lansat deja sau intenţionează să lanseze o aplicaţie mobilă concepută pentru urmărirea persoanelor infectate sau cu risc crescut de infectare cu virusul corona.

 „Datele de locație mobilă pot fi procesate numai în conformitate cu Directiva privind confidențialitatea în mediul electronic și GDPR”, se menţionează într-o rezoluţie adoptată în Parlamentul European încă din luna aprilie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...