Tentativa de lovitură de stat din Turcia, de acum aproape un an, a fost urmată de o vânătoare a celor care ar fi organizat-o. Peste 130 de mii de oameni au fost demişi din funcţiile pe care le deţineau în instituţiile turce, mai mult de 110 mii reţinuţi şi peste 55 de mii arestaţi. Care e situaţia lor acum, aflăm dintr-un interviu cu ambasadorul turc la Bucureşti, Koray Ertaş.
Cristina Cileacu: Europa şi partea vestică a lumii au văzut această mișcare drept una pe care preşedintele dvs o face împotriva celor care i se opun. Ce se întâmplă acum cu aceşti oameni care au fost epuraţi?
Koray Ertas: În primul rând, aceşti oameni, o parte dintre ei, sunt suspendaţi din funcţii şi unii sunt scoşi din sistemul de stat din cauza legăturilor lor cu mişcarea FETO. Unii sunt suspendaţi, alţii au primit sentinţe cu închisoarea, unii sunt arestaţi, depinde de infracţiunea, de crima pe care au comis-o.
Bineînţeles, totul se întâmplă conform sistemului legal din Turcia şi recent am înfiinţat o comisie de anchetă. Oricine dintre cei îndepărtați din funcţiile pe care le ocupau în stat, aţi menţionat cifrele, are dreptul să aplice la această comisie independentă. Comisia a fost acceptată recent ca un mecanism intern eficient de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi a fost salutată de Consiliul Europei. Deja, şi puţini oameni ştiu acest lucru, mai mult de 30.000 de oameni au fost reinstalaţi în funcţii în sistemul de stat şi mai mult de 300 de ONG-uri au fost redeschise prin decizia acestei comisii administrative.
Cristina Cileacu: Deci statul admite că a greşit în cazul acestor oameni?
Koray Ertas: Evident, sigur, pentru că este o organizaţie clandestină şi niciodată nu poţi fi sigur 100%, Iar dacă este o greşeală statul are datoria să o corecteze imediat şi facem acest lucru.