Austria are un nou preşedinte

Data actualizării: Data publicării:
Alexander van der Bellen Speaks Following Election Confirmation
Foto: Gulliver/GettyImages

Alexander Van der Bellen (73 de ani) a fost învestit ieri în funcţia de preşedinte al Austriei, potrivit News.ro.

Austria Holds Runoff In Presidential Election
Alexander Van der Bellen şi Norbert Hofer. Foto: Gulliver/GettyImages

Ceremonia de învestire a politicianului independent, care a reuşit să învingă ameninţarea extremei-drepte, are loc în mijlocul unei crize guvernamentale între cei doi parteneri de coaliţie, care a generat speculaţii cu privire la posibilitatea organizării unor alegeri anticipate, după ce naţiunea alpină a trecut prin două scrutinuri prezideţiale doar în ultimul an, transmite versiunea austriacă a publicației The Local, preluat de News.ro.

”Promit să urmez cu fidelitate legea fundamentală şi toate legile republicii şi să-mi îndeplinesc rolul cu conştiinţă”, a declarat Van der Bellen în timpul ceremoniei de învestire din Parlament.

Politicianul independent, care s-a bucurat de susţinerea ecologiştilor, a câştigat la limită primul scutin prezidenţial din mai 2016 în ciuda popularităţii reprezentantului extremei-drepte Norbert Hofer. Însă magistraţii supremi au decis invalidarea alegerilor prezidenţiale ca urmare a descoperirii unor nereguli în procedura de numărare a voturilor prin corespondenţă.

Alegerile prezidenţiale au fost reluate pe 4 decembrie, iar după o campanie extrem de urâtă şi alimentată de tensiuni, Alexander Van der Bellen a reuşit să căştige cu un scor mai mare în faţa extremistului Norbert Hofer de la FPOe.

Rolul preşedintelui este mai degrabă simbolic, însă prezidenţiabilul extremist a promis în campania electorală că va extinde puterile funcţiei pentru a modela societatea austriacă, sugerând la un moment dat un referendum pentru ieşirea Austriei din Uniunea Europeană. Austriecii beneficiază masiv de pe urma subvenţiilor europene, iar această retorică a distrus sprijinul de care se bucura Norbert Hofer în rândul comunităţilor rurale din regiunea Tirol.

Victoria lui Alexander Van der Bellen a fost primită cu entuziasm de formaţiunile politice de centru şi de centru-stânga din Austria şi Europa.

Între timp, ”marea coaliţie” a cancelarului social-democrat Christian Kern a început să dea semne de slăbire, iar tensiunile au crescut considerabil între SPD şi conservatorii de la Partidul Poporului (OeVP).

Presa austriacă a speculat în ultimele săptămâni cu privire la posibilitatea organizării de alegeri anticipate, în timp ce extrema-dreaptă creşte pe zi ce trece în sondaje.

Alexander Van der Bellen s-a născut în timpului celui de-al Doilea Război Mondial dintr-un tată aristocrat rus şi o mamă estonă, care au fugit de invazia stalinistă şi s-au refugiat la Viena.

Sosirea Armatei Roşii a forţat familia să plece în regiunea tiroleză, unde preşedintele şi-a petrecut copilăria idilică departe de zgomotul Vienei.

În timpul ceremoniei de învestire, noul preşedinte austriac a precizat că este un ”nou-născut refugiat”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri