Alarmant. Semne de recesiune în economiile Europei

Data publicării:
criza financiara
Foto: Shutterstock

Semnal de alarmă privind economia globală: industria germană pierde din elan, sectorul privat din Franța e aproape de cel mai lent ritm de creștere din ultimii patru ani, iar economia țărilor cu moneda euro a încetinit. Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, spune că persistă incertitudinile în special în ceea ce priveşte deciziile politicienilor, dar cu toate acestea, o recesiune a zonei euro este puţin probabilă.

Veștile negative în privința economiei globale se răpândesc din ce în ce mai repede. China a raportat cea mai slabă creștere trimestrială din ultimele decenii. Războiul tarifelor vamale dintre Statele Unite și oficialii de la Beijing acționează ca o frână de siguranță asupra comerțului global. Industria Germaniei, cea mai puternică economie europeană, este în declin. De altfel și indicele mediului de afaceri furnizat de institutul de cercetare economică Ifo este la minimul ultimilor doi ani.

Claudiu Cazacu, analist șef XTB România: „Lumea trece printr-o perioadă de transformare. Ciclul economic este într-o fază matură. Va urma probabil o încetinire la nivel global și asta înseamnă că și la noi în piață se poate reflecta un pic dintr-o atitudine mai prudentă. Băncile centrale au făcut ce-au putut ca să susțină... Probabil că sunt așteptate să vină din nou cu o politică mai relaxată, dar ele nu pot de unele singure să întoarcă în mod durabil roata evoluției economice. Deci nu pot să rescrie legile. Pot să îmblânzească niște declinuri sau să amâne niște reacții”.

Totuși, președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, pare de neînduplecat în drumul său de oprire a programului de stimulare a economiilor euro și ulterior de majorare a dobânzii de politică monetară. Indicatorii producției industriale de pe tot mapamondul sunt în scădere, iar dacă în Franța am putea da vina pe „vestele galbene” pentru cel mai mic nivel al indicatorului din ultimele 50 de luni, asta sigur nu mai poate fi o explicație în cazul Germaniei, unde sentimentul economic și în cazul producției, dar și al serviciilor este la un nivel nemaivăzut de 5 ani și jumătate.

Sincron Claudiu Cazacu, analist șef XTB România: „Evoluțiile macroeconomice și evoluțiile de pe piețele financiare determină, cu o anumită întârziere, dar determină performanța economiei reale, pe care o simțim în disponibilitatea joburilor, în nivelul de remunerare a slujbelor, în abilitatea noastră de a face investiții, în prețul activelor... pentru că prețul caselor înseamnă foarte mult pentru cei care vor să cumpere sau pentru cei care vor să vândă și dacă prețurile cresc foarte mult, sunt mai puține resurse disponibile pentru celelalte achiziții. Dacă prețurile scad foarte mult, poate să însemne o pierdere a încrederii care limitează apetitul pentru consum și care la rândul său aduce mai puține vânzări pentru companii și se intră într-o buclă de genul acesta. Deci variabilele macro despre care vorbim au o revărsare directă, chiar dacă nu instantanee, dar o revărsare directă în viețile noastre”.

Jurnaliștii prestigioasei reviste „The Economist” sunt de părere că zona euro a revenit în pragul recesiunii şi că, după două decenii de evoluţii slabe, acest lucru nu ar trebui să ne surprindă. Datele privind PIB-urile țărilor europene pentru ultimul trimestru al anului trecut, care vor fi publicate în această lună, vor confirma cel mai probabil că economia italiană s-a contractat două trimestre consecutiv, adică este în recesiune tehnică.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...