Reţinerea a avut loc în cadrul anchetei privind interceptarea Angelei Merkel.
Germanul, în vârstă de 31 de ani, a fost iniţial arestat sub suspiciunea că a încercat să intre în contact cu serviciile secrete ruse, însă, în urma interogatoriilor, el ar fi mărturisit că furniza, contra cost, informaţii unui serviciu secret american. Presa germană susţine că ar fi vorba de Agenţia Americană pentru Securitate, acuzată că spionează comunicaţiile din întreaga lume. Agentul german trebuia să adune date despre activitatea Comisiei Parlamentare care anchetează interceptarea de către americani a telefonului cancelarului Angela Merkel.
„Dacă aceste acuzaţii se vor dovedi advărate, va fi un scandal în toată regula. În democraţiile constituţionale, parlamentele controlează Servciile Secrete şi nu invers. Aşa că sperăm într-o clarificare cât mai rapidă şi, dacă este nevoie, la anumite consecinţe legale”, explică Konstantin von Notz, membru al Comisiei Parlamentare pentru anchetarea acuzaţiilor de spionaj.
Noile acuzaţii de spionaj au stârnit furia parlamentarilor germani.
„Sub nicio formă nu se justifică ca o mare putere sau o ţară, mai ales nu prietenii noştri, Statele Unite, să recruteze un angajat al Serviciilor de Informaţii Germane pentru a spiona o Comisie Parlamentară care investigează NSA”, spune Thomas Oppermann, parlamentar al grupului SPD.
Relaţiile dintre Germania şi Statele Unite sunt în continuare tensionate. Angela Merkel s-a declarat extrem de deranjată după ce s-a aflat că telefonul i-ar fi fost ascultat de serviciile secrete americane şi a cerut explicaţii. Casa Albă a respins acuzaţiile, iar preşedintele american Barack Obama a ţinut în repetate rânduri să o asigure pe Angela Merkel că telefonul ei nu este ascultat de serviciile pe care le are în subordine.