Galerie Foto 80 de ani de la Debarcarea din Normandia. Imagini rare, colorizate, din timpul luptelor dintre trupele aliate și cele naziste

Data actualizării: Data publicării:
Allied landings in Normandy
Militari americani în stare de șoc pe plaja Omaha, Normandia. În prim-plan: locotenentul-major Walter Sidlowski asistă un grup de soldați, unii în stare critică, după ce nava de desant s-a scufundat. Foto: Profimedia Images

Astăzi de împlinesc 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, care a avut loc în data de 6 iunie 1944, ziua în care trupele Aliate au declanșat cea mai mare invazie amfibie din istorie, cu scopul eliberării Franței ocupate de trupele naziste, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Debarcarea trupelor aliate pe coasta vestică a Franței a dus la deschiderea unui al doilea front major în Europa și a contribuit decisiv la victoria asupra Germaniei hitleriste.

Cunoscută și sub numele de „Ziua Z”, debarcarea a presupus implicarea unui număr uriaș de tehnică de luptă și de militari - în jur de 3 milioane, în total - care au traversat Canalul Mânecii din Anglia până pe plajele franceze din Normandia.

Istoricii estimează că în jur de 150.000 - 160.000 de soldați au debarcat în Normandia în primele 24 de ore ale invaziei.

Militari americani pe plaja Utah. Foto: Profimedia Images
Militari americani pe plaja Utah. Foto: Profimedia Images

Primele planuri ale operațiunii au fost schițate în 1943. Generalul Dwight Eisenhower, comandantul suprem al trupelor aliate în Europa, care a descris invazia drept începutul „marii cruciade” de eliberare a continentului european de sub dominaţia nazistă.

De cealaltă parte, Adolf Hitler îl numise pe mareșalul Erwin Rommel la comanda forțelor germane, cu sarcina de a construi fortificațiile din Zidul Atlanticului care să prevină debarcarea aliaților.

Chiar în momentul debarcării, comandantul german se afla la Berlin, ceea ce a contribuit la întârzierea reacției trupelor naziste.

Debarcarea a fost precedată de bombardamente intense atât de pe mare, cât și din aer. Un total de 24.000 de parașutiști americani, britanici și canadieni au fost transportați spre coasta europeană imediat după miezul nopții. Grosul trupelor aliate a început debarcarea pe coasta Normandiei la ora locală 06:30. Debarcarea trupelor s-a făcut pe o porțiune de 80 de kilometri de coastă, împărțită în cinci sectoare distincte: Utah, Omaha, Gold, Juno și Sword.

Trupele aliate au fost întâmpinate de cele germane cu baraje de mitralieră și artilerie, în timp ce plajele erau minate și acoperite cu diverse obstacole.

Pierderile aliaților în prima zi de luptă au fost estimate la peste 10.000 de soldați, dintre care 4.414 au fost decese confirmate. Cele mai mari pierderi au fost înregistrate pe plaja Omaha, unde au debarcat trupe americane.

Armata germană a avut pierderi estimate între 4.000 și 9.000 de soldați.

În total, din iunie până la finalul lui august, în campania din Normandia, 29.000 de americani și-au pierdut viața și 106.000 au fost răniți sau dați dispăruți, 11.000 de britanici au murit, 54.000 au fost răniți sau au dispărut în luptă, 5.000 de canadieni și-au pierdut viața și 13.000 au suferit răni sau au dispărut. De partea germană, au fost pierdute 30.000 de vieți, 80.000 de soldați au fost răniți și 210.000 au dispărut în luptă. Francezii au raportat 12.200 de civili răniți și dispăruți.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...