Galerie Foto 80 de ani de la Debarcarea din Normandia. Imagini rare, colorizate, din timpul luptelor dintre trupele aliate și cele naziste

Data actualizării: Data publicării:
Allied landings in Normandy
Militari americani în stare de șoc pe plaja Omaha, Normandia. În prim-plan: locotenentul-major Walter Sidlowski asistă un grup de soldați, unii în stare critică, după ce nava de desant s-a scufundat. Foto: Profimedia Images

Astăzi de împlinesc 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, care a avut loc în data de 6 iunie 1944, ziua în care trupele Aliate au declanșat cea mai mare invazie amfibie din istorie, cu scopul eliberării Franței ocupate de trupele naziste, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Debarcarea trupelor aliate pe coasta vestică a Franței a dus la deschiderea unui al doilea front major în Europa și a contribuit decisiv la victoria asupra Germaniei hitleriste.

Cunoscută și sub numele de „Ziua Z”, debarcarea a presupus implicarea unui număr uriaș de tehnică de luptă și de militari - în jur de 3 milioane, în total - care au traversat Canalul Mânecii din Anglia până pe plajele franceze din Normandia.

Istoricii estimează că în jur de 150.000 - 160.000 de soldați au debarcat în Normandia în primele 24 de ore ale invaziei.

Militari americani pe plaja Utah. Foto: Profimedia Images
Militari americani pe plaja Utah. Foto: Profimedia Images

Primele planuri ale operațiunii au fost schițate în 1943. Generalul Dwight Eisenhower, comandantul suprem al trupelor aliate în Europa, care a descris invazia drept începutul „marii cruciade” de eliberare a continentului european de sub dominaţia nazistă.

De cealaltă parte, Adolf Hitler îl numise pe mareșalul Erwin Rommel la comanda forțelor germane, cu sarcina de a construi fortificațiile din Zidul Atlanticului care să prevină debarcarea aliaților.

Chiar în momentul debarcării, comandantul german se afla la Berlin, ceea ce a contribuit la întârzierea reacției trupelor naziste.

Debarcarea a fost precedată de bombardamente intense atât de pe mare, cât și din aer. Un total de 24.000 de parașutiști americani, britanici și canadieni au fost transportați spre coasta europeană imediat după miezul nopții. Grosul trupelor aliate a început debarcarea pe coasta Normandiei la ora locală 06:30. Debarcarea trupelor s-a făcut pe o porțiune de 80 de kilometri de coastă, împărțită în cinci sectoare distincte: Utah, Omaha, Gold, Juno și Sword.

Trupele aliate au fost întâmpinate de cele germane cu baraje de mitralieră și artilerie, în timp ce plajele erau minate și acoperite cu diverse obstacole.

Pierderile aliaților în prima zi de luptă au fost estimate la peste 10.000 de soldați, dintre care 4.414 au fost decese confirmate. Cele mai mari pierderi au fost înregistrate pe plaja Omaha, unde au debarcat trupe americane.

Armata germană a avut pierderi estimate între 4.000 și 9.000 de soldați.

În total, din iunie până la finalul lui august, în campania din Normandia, 29.000 de americani și-au pierdut viața și 106.000 au fost răniți sau dați dispăruți, 11.000 de britanici au murit, 54.000 au fost răniți sau au dispărut în luptă, 5.000 de canadieni și-au pierdut viața și 13.000 au suferit răni sau au dispărut. De partea germană, au fost pierdute 30.000 de vieți, 80.000 de soldați au fost răniți și 210.000 au dispărut în luptă. Francezii au raportat 12.200 de civili răniți și dispăruți.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De când scad brusc temperaturile în România. ANM anunță val de frig și furtuni violente în țară
Digi FM
Mirela Oprisor, victima unui furt incredibil în tinerețe! Ce i-au furat hoții în troleu
Pro FM
Delia, într-un costum de baie minuscul. S-a pozat în oglinda de acasă, înainte de a ieși pe terasa pe care...
Film Now
De 15 ani, Liam Neeson se plimbă cu aceeași femeie în parc. Acum, actorul și-a făcut curaj și i-a transmis un...
Adevarul
Cum arăta cu adevărat voievodul Ștefan cel Mare. Potretele cunoscute nu au nicio legătură cu realitatea...
Newsweek
Câți pensionari iau sub 1.500 lei pensie și câți au peste 5.000 lei? Ce se întâmplă la recalculare?
Digi FM
Imagini de la nunta în stil libanez a Andei Adam. Rochie “bătută” în cristale, petrecere începută în autobuz...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Momentul în care un câine Husky e surprins în timp ce cânta. Imaginile sunt virale: „E chiar mai bun decât...
Film Now
În anii '90, făcea furori în „Renegatul”. Cum arată astăzi și în ce producții mai joacă Lorenzo Lamas, tatăl...
UTV
Cleopatra Stratan si Edward Sanda au vorbit despre problemele cu care se confrunta in casnicia lor: „Am fost...