10 ani în UE | 3 milioane de români plecați

Data actualizării: Data publicării:
COADA VOT DIASPORA

La zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, peste trei milioane de români sunt plecați la muncă în străinătate. Mulți dintre ei s-au stabilit definitiv acolo, cu tot cu familii. Mirajul salariilor mari, dar şi lipsa locurilor de muncă din ţară au determinat oamenii să părăsească ţara. 

La Carașova, în județul Caraș-Severin nu există casă din care să nu fie măcar o persoană plecată peste hotare. La 57 de ani, Ioan Mateia a construit trei case, cu speranța că cei doi copii ai săi vor rămâne alături de el. Băieții au luat însă drumul Occidentului. Unul trăieşte în Suedia, celălalt în Austria.

Tot tineretul a plecat. Cu pregătire și fără pregătire. Au plecat și fiecare și-a găsit un loc de muncă în Germania, Austria, Italia. Și acuma a rămas totul pustiu. Case noi în care nu stă nimeni de ani și ani de zile”, a spus Ioan Mateia.

Pentru Maria Iaduța și familia ei, deschiderea granițelor a însemnat oportunitați de munca. Banii nu au adus însă şi fericirea.

Este foarte greu și dureros să fie familia despărțită. La un moment dat m-a întrebat nepoțelul meu, când o să punem noi iar cinci farfurii pe masă că noi tot timpul suntem în minus la masă”, a povestit Maria Iaduța.

Cei care au plecat trimit bani în țară, își construiesc case ca în Occident dar se întorc doar câteva zile pe an.

Sunt familii care și-au găsit locul în alte țări, în alte state, o mare parte din copii, mai ales de vârste mici au plecat după ei”, a spus profesorul de la Școala Generală din Carașova, Petru Hațegan.

Trei milioane de români au plecat din ţară în ultimul deceniu. Numai în primul an după aderare, România a rămas fără jumătate de milion de locuitori. Cea mai mică migraţie a fost înregistrată abia în 2013: 160.000 de români. Rata plecărilor a crescut din nou după aceea, până la aproape 190.000 anul trecut. Partea bună este toţi aceşti oameni trimit bani acasă şi ajută economia. În ultimii 10 ani, s-au strâns 52 de miliarde de euro, cu mult peste nivelul investiţiilor străine din aceeaşi perioadă.

„Eu consider că cetățenii României astăzi, fără să fie integrați în UE, ar fi avut un standard de viață mult mai scăzut, iar salariile, pensiile și modul de viață pe care îl duc nu ar fi ajuns la nivelul ăsta”, a spus patronul Cris Tim, Radu Timiș.

Potrivit cifrelor oficiale, cei mai mulţi români plecaţi au ales drept patrie adoptivă Italia, Spania, Marea Britanie şi Germania. România este pe locul patru în Europa la numărul de cetăţeni care trăiesc în afara ţării, după Marea Britanie, Polonia şi Germania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Au montat o cameră ascunsă în apartamentul unde erau cazați în vacanță. Ce au descoperit că făcea personalul...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani