10 ani în UE | 3 milioane de români plecați

Data actualizării: Data publicării:
COADA VOT DIASPORA

La zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, peste trei milioane de români sunt plecați la muncă în străinătate. Mulți dintre ei s-au stabilit definitiv acolo, cu tot cu familii. Mirajul salariilor mari, dar şi lipsa locurilor de muncă din ţară au determinat oamenii să părăsească ţara. 

La Carașova, în județul Caraș-Severin nu există casă din care să nu fie măcar o persoană plecată peste hotare. La 57 de ani, Ioan Mateia a construit trei case, cu speranța că cei doi copii ai săi vor rămâne alături de el. Băieții au luat însă drumul Occidentului. Unul trăieşte în Suedia, celălalt în Austria.

Tot tineretul a plecat. Cu pregătire și fără pregătire. Au plecat și fiecare și-a găsit un loc de muncă în Germania, Austria, Italia. Și acuma a rămas totul pustiu. Case noi în care nu stă nimeni de ani și ani de zile”, a spus Ioan Mateia.

Pentru Maria Iaduța și familia ei, deschiderea granițelor a însemnat oportunitați de munca. Banii nu au adus însă şi fericirea.

Este foarte greu și dureros să fie familia despărțită. La un moment dat m-a întrebat nepoțelul meu, când o să punem noi iar cinci farfurii pe masă că noi tot timpul suntem în minus la masă”, a povestit Maria Iaduța.

Cei care au plecat trimit bani în țară, își construiesc case ca în Occident dar se întorc doar câteva zile pe an.

Sunt familii care și-au găsit locul în alte țări, în alte state, o mare parte din copii, mai ales de vârste mici au plecat după ei”, a spus profesorul de la Școala Generală din Carașova, Petru Hațegan.

Trei milioane de români au plecat din ţară în ultimul deceniu. Numai în primul an după aderare, România a rămas fără jumătate de milion de locuitori. Cea mai mică migraţie a fost înregistrată abia în 2013: 160.000 de români. Rata plecărilor a crescut din nou după aceea, până la aproape 190.000 anul trecut. Partea bună este toţi aceşti oameni trimit bani acasă şi ajută economia. În ultimii 10 ani, s-au strâns 52 de miliarde de euro, cu mult peste nivelul investiţiilor străine din aceeaşi perioadă.

„Eu consider că cetățenii României astăzi, fără să fie integrați în UE, ar fi avut un standard de viață mult mai scăzut, iar salariile, pensiile și modul de viață pe care îl duc nu ar fi ajuns la nivelul ăsta”, a spus patronul Cris Tim, Radu Timiș.

Potrivit cifrelor oficiale, cei mai mulţi români plecaţi au ales drept patrie adoptivă Italia, Spania, Marea Britanie şi Germania. România este pe locul patru în Europa la numărul de cetăţeni care trăiesc în afara ţării, după Marea Britanie, Polonia şi Germania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...