1.200 de firme și-au mutat sediul social din Catalonia în această lună
Data publicării:
Aproape 1.200 de firme au demarat procedurile pentru a-și muta sediul social din Catalonia, în ultimele trei săptămâni de criză politică, potrivit datelor publicate vineri de Registrul Comerțului din Spania, informează AFP, citată de Agerpres.
Între data de 2 octombrie, după referendumul în favoarea autodeterminării interzis de Curtea Constituțională a Spaniei, și 19 octombrie inclusiv, un număr de 1.185 de societăți și-au mutat sediul social din Catalonia. Vârful a fost atins în ziua de joi, 19 octombrie, când Madridul și-a confirmat intenția de a suspenda, cel puțin parțial, autonomia Cataloniei, și când 268 de societăți și-au mutat sediul social.
În sens invers, în cursul celor trei săptămâni, doar 52 de societăți și-au mutat sediul în Catalonia. Regiunea numără aproximativ 500.000 de societăți și generează 19% din produsul intern brut al Spaniei.
Toate tipurile de societăți sunt vizate de fenomenul de mutare a sediului social în afara Cataloniei, de la giganți precum băncile CaixaBank și Banco Sabadell sau grupul de gaze naturale Gas Natural, până la societăți de talie mijlocie precum producătorul de vin Codorniu și grupul alimentar Idilia Foods.
Un sondaj efectuat de organizația patronală Pimec, dedicat IMM-urilor, arată că aproximativ 1.300 de companii cu mai puțin de 250 de angajați au decis să își mute sediul social, fără a demara însă în mod oficial procedurile administrative. În plus, aproape 35% din companiile intervievate estimează că actuala criză le va afecta economic și 19% susțin că și-au înghețat investițiile sau intenționează să facă acest lucru. De asemenea 2% din societăți, adică aproximativ 2.600 de firme, au declarat că și-au schimbat banca în ultimele săptămâni, fără a preciza însă dacă este vorba de un transfer de la o bancă catalană către o bancă situată în altă parte a Spaniei.
În pofida apelurilor la boicotarea produselor catalane lansate în ultimele zile pe rețelele sociale, un astfel de fenomen nu este de dorit pentru nimeni, a estimat joi președintele Pimec, Josep Gonzalez. „Catalonia furnizează Spaniei, dar Spania cumpără sau vinde Cataloniei. În produsele fabricate în Catalonia o bună parte din ingrediente provine din alte regiuni ale Spaniei. Dacă vom intra într-o dinamică a boicotului, aceasta ne va face tuturor rău”, a avertizat Josep Gonzalez.
Guvernul spaniol și-a revizuit estimările de creștere economică pentru 2018, până la 2,3% de la 2,6% cât estima anterior, apreciind că va avea loc o scădere a cererii din cauza incertitudinii generate de criza politică.