Live Text O hartă militară prezentată de Ministerul rus al Apărării confirmă replierea trupelor ruse în faţa contraofensivei ucrainene
Suntem în ziua cu numărul 223 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Rusia nu mai deține controlul total asupra niciuneia dintre cele patru provincii ale Ucrainei pe care spune că le-a anexat săptămâna trecută, după ce trupele ucrainene au avansat cu zeci de kilometri în provincia Herson. Kremlinul spune este în favoarea unei „abordări echilibrate” a problemei armelor nucleare, care nu se bazează pe emoție. Totodată, regimul de la Moscova a transmis că va „continua să se consulte” cu locuitorii din regiunile Zaporojie și Herson pentru a stabili granițele exacte ale regiunilor. Președintele Zelenski a semnat un decret care exclude orice negociere cu Putin, în timp ce o nouă cameră de tortură a fost descoperită în Harkov.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI
Zelenski revendică progrese „rapide și solide” în sud: „Militarii noștri nu se opresc”
ACTUALIZARE 23:51 Volodimir Zelenski revendică progrese „rapide și solide” ale armatei ucrainene în sud, anunțând eliberarea a zeci de localități ocupate de ruși.
„Armata ucraineană realizează progrese destul de rapide şi solide în sudul ţării noastre”, a declarat el în discursul său zilnic publicat pe reţelele sociale.
„Zeci de localităţi au fost eliberate chiar în această săptămână în cele patru regiuni anexate la sfârşitul săptămânii trecute de Rusia”, şi-a exprimat satisfacţia președintele ucrainean.
El a citat în special opt localităţi recuperate de forţele ucrainene în regiunea Herson, unde armata rusă s-a retras conform hărţilor prezentate, marţi, de ministerul rus al apărării.
Hărţile prezentate de Rusia, în comparaţie cu cele din ziua precedentă, arată că forţele ruse au părăsit un număr mare de localităţi din regiunea Herson, în special Dudceani de pe malul vestic al râului Nipru, în contextul în care armata ucraineană desfăşoară acolo o contraofensivă de mai multe săptămâni.
Harta regiunii Harkov arată că ruşii au părăsit aproape tot malul de est al râului Oskil, ultima zonă pe care o controlau încă în regiune.
„Militarii noştri nu se opresc. Este doar o chestiune de timp până îl vom alunga pe ocupant de pe toate pământurile noastre”, a dar asigurări şeful statului ucrainean.
Zelenski a vorbit la telefon cu prim-ministrul Indiei
ACTUALIZARE 23:35 Volodimir Zelenski a salutat „sprijinul” oferit de India pentru Ucraina în fața invaziei rusești, marți, în cadrul unei conversații telefonice cu prim-ministrul indian, Narendra Modi.
„Volodimir Zelenski i-a mulţumit lui Narendra Modi pentru sprijinul indian privind suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a transmis preşedinţia ucraineană într-un comunicat.
Zelenski a subliniat, de asemenea, importanţa recentei declaraţii a premierului Modi, care a luat atitudine împotriva acestui război cu ocazia unei discuţii cu Vladimir Putin la mijlocul lui septembrie spunându-i că acum „nu este timpul pentru războaie”.
India a fost criticată de Ucraina pentru neutralitatea sa de până atunci în faţa invaziei rusești. Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a acuzat India chiar că „beneficiază” de „sacrificiile” ucrainene şi occidentale, făcând aluzie la reducerile semnificative obţinute de India la petrolul rusesc.
„India are doar posibilitatea de a cumpăra petrol rusesc la un preţ foarte mic (...) pentru că cineva moare în Ucraina şi cineva din Europa aplică sancţiuni”, spunea atunci Dmitro Kuleba.
Mult mai conciliant, Volodimir Zelenski a subliniat, marţi, în discuția cu Narendra Modi „importanţa consolidării parteneriatului ucraineano-indian pe fondul agresiunii rusești împotriva Ucrainei”, potrivit adminstrației prezidențiale ucrainene.
El a denunţat, de asemenea, „şantajul nuclear rusesc, în special la centrala ucraineană din Zaporojie”, ocupată de trupele ruse. „Este o ameninţare nu numai pentru Ucraina, ci şi pentru întreaga lume”, a adăugat preşedintele ucrainean.
Discuţia a avut loc la o zi după ce Dmitro Kuleba a plecat într-un turneu de 10 zile în Africa menit „să consolideze sprijinul politic” pentru Ucraina pe acest continent, unde nicio ţară nu s-a asociat cu adevărat la sancţiunile occidentale împotriva Rusiei.
Rusia încearcă, de asemenea, să atragă Africa de partea ei. În această vară, şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, a vizitat mai multe ţări africane.
Ucraina este unul din furnizorii principali de cereale în Africa, dar exporturile sale au scăzut drastic în acest an din cauza blocării de către Rusia a porturilor sale maritime, ceea ce a dus la o creştere bruscă a preţurilor.
Ministerul rus al Apărării prezintă o hartă prin care confirmă replierea trupelor ruse în faţa contraofensivei ucrainene
ACTUALIZARE 22:50 O hartă militară prezentată marţi de Ministerul rus al Apărării confirmă retragerea trupelor ruse din zone din estul şi sudul Ucrainei unde armata ucraineană desfăşoară o contraofensivă pe mai multe direcţii, relatează Reuters şi AFP, preluată de Agerpres.
În briefingul său zilnic despre evoluţia frontului din Ucraina, Ministerul rus al Apărării nu a făcut vreo menţiune explicită asupra replierii trupelor sale în urma operaţiunilor contraofensive ucrainene, dar zona marcată a fi sub controlul trupelor ruse este pe harta prezentată marţi vizibil mai mică faţă de harta precedentă, prezentată la 11 septembrie.
Astfel, în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, unde armata ucraineană a lansat luna trecută o contraofensivă amplă - după ce trupe ruse au fost mutate de acolo în sud în urma unei diversiuni a Kievului ce a sugerat că va lansa o contraofensivă majoră în sud -, forţele ruse aflate pe o linie a frontului de circa 70 de kilometri la sud de oraşul Kupiansk de-a lungul râului Oskil par să se fi retras circa 20 de kilometri către est, până la graniţa cu provincia ucraineană Lugansk.
Această repliere din Harkov se adaugă celei care era deja vizibilă pe harta din 11 septembrie.
În provincia sudică Herson, linia frontului de pe malul drept al râului Nipru s-a mutat circa 25 de kilometri spre sud. Poziţionarea trupelor ruse pe respectiva hartă confirmă că acestea au pierdut localitatea Duceanie, iar linia frontului din Herson porneşte de acum din această localitate către vest.
Contraofensiva ucraineană desfăşurată de-a lungul malului de est al Niprului încearcă să aducă sub încercuire o grupare rusă aflată acolo şi alcătuită din circa 20.000 de militari, în cadrul acestei operaţiuni armata ucraineană bombardând anterior podurile de peste râu. Dar autorităţile proruse din provinciile ucrainene Lugansk şi Herson au susţinut marţi că trupele ruse au frânat înaintarea celor ucrainene în unele părţi ale frontului, inclusiv la Duceanie.
Totuşi, conform canalului rus Rybar de pe Telegram, care monitorizează mişcările trupelor ruse, a fost observată continuarea înaintării trupelor ucrainene în zonele Arhanghelske şi Duceanie pentru a tăia căile de comunicaţie ale grupării armate ruse de pe malul drept al Niprului.
Pe frontul din estul Ucrainei, un purtător de cuvânt al trupelor ruse din provincia Lugansk a declarat agenţiei TASS că trupele ucrainene încearcă în continuare să străpungă liniile defensive ruseşti din apropierea oraşului Kreminna. Potrivit sursei citate, forţele ucrainene „suferă pierderi enorme, dar cu toate acestea încearcă să avanseze”.
NATO nu a depistat nicio schimbare în poziționarea nucleară a Rusiei
ACTUALIZARE 21:55 NATO nu a observat schimbări în postura nucleară a Rusiei, dar Alianța este vigilentă, a declarat marți un oficial NATO.
Comentariile sale vin după ce în ultimele zile au apărut speculații potrivit cărora Vladimir Putin s-a pregăti de o escaladare în războiul împotriva Ucrainei prin folosirea armelor nucleare.
„Nu am observat nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei, dar NATO și aliații rămân vigilenți”, a declarat oficialul pentru Reuters, reamintind că în noul concept strategic al Alianței este inclusă provocarea nucleară a Rusiei.
Adunarea Generală a ONU se întruneşte în sesiune de urgenţă pentru Ucraina
ACTUALIZARE 21:30 Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi-a programat, începând de lunea viitoare, o sesiune de urgenţă pentru a dezbate anexarea de către Rusia a patru regiuni din estul Ucrainei. O scrisoare privind decizia a fost trimisă, marţi, tuturor celor 194 de state membre ale ONU.
Adunarea va vota o rezoluţie prin care condamnă acţiunile Rusiei, arată surse diplomatice ale dpa, citat de Agerpres. Nu este clar dacă votul va avea loc luni sau nu, având în vedere numărul mare de vorbitori prevăzut.
Vinerea trecută, Rusia a făcut uz de dreptul de veto în Consiliul de Securitate, unde are statut de membru permanent, pentru a bloca un proiect similar de rezoluţie.
China, India, Brazilia şi Gabonul s-au abţinut. Din Consiliu - cel mai puternic organ al ONU - fac parte 15 state, dintre care cinci sunt membre permanente (SUA, Rusia, China, Regatul Unit şi Franţa) iar zece primesc mandate nepermanente, prin rotaţie.
Campania Moscovei se află în „criză operațională” în timp ce suferă pierderi în Ucraina, spun corespondenții ruși
ACTUALIZARE 20:05 Corespondenții de război ai presei ruse fac eforturi pentru a vorbi despre performanțele armatei ruse în Ucraina, în timp ce sunt nevoiți să relateze despre pierderile Moscovei în război.
„Mi s-a spus că îi deprim pe oameni cu știrile mele”, a scris pe Telegram Aleksandr Koț de la tabloidul pro-guvernamental „Komsomolskaia Pravda”.
„Se presupune că oamenii au nevoie de ceva pozitiv. Nu vor fi vești bune în curând, momentul este greșit. Nici de pe linia frontului din Herson, nici de pe cel din Luhansk, după cum se întâmplă”.
Ucraina „aduce pe câmpul de război rezerve bine pregătite, având un avantaj atât în ceea ce privește personalul, cât și în ceea ce privește informațiile”, a declarat el marți, adăugând că așa-numita operațiune militară specială a Rusiei trece, între timp, printr-o „criză operațională”, relatează CNN.
Koț, care a însoțit trupele rusești în orașul Lîman, a scris la începutul acestei săptămâni că forțele rusești suferă din cauza lipsei de personal, a comunicațiilor proaste și a „greșelilor” comise de comandanți.
Ucraina a recucerit orașul Lîman în weekend.
„O anumită oboseală s-a strecurat în multe zone după un sezon lung de atacuri în care am eliberat suprafețe mari de teren. Nu ne-a mai rămas suficientă forță după aceea pentru a le menține”, a spus el. „De ce? Pentru că pur și simplu nu avem suficienți oameni. Deși s-ar fi putut să arate altfel la un moment dat. Aveam nevoie de această lovitură pentru a înțelege cum stau lucrurile în termeni reali. De aceea s-a anunțat mobilizarea parțială”, a spus corespondentul rus.
Koț și-a asigurat însă cititorii că nu a văzut „panică sau aroganță” în rândul forțelor rusești.
În afară de Koț, și Evgheni Poddubnîi de la Russia 24 are reportaje similare. El a declarat marți că forțele ruse trec „prin cea mai grea perioadă pe linia frontului” și că „deocamdată va fi și mai greu”.
Joe Biden a vorbit cu Volodimir Zelenski. SUA vor anunța un nou ajutor de 625 milioane de dolari pentru Ucraina
ACTUALIZARE 19:50 Președintele SUA, Joe Biden, a vorbit marți dimineață cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat un oficial de la Casa Albă. Convorbirea are loc în contextul în care SUA se pregătesc să anunțe un nou pachet de ajutor de 625 de milioane de dolari pentru Ucraina, care include încă patru sisteme de rachete High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), precum și obuziere și muniții suplimentare, relatează CNN.
Odată cu acest nou pachet, Ucraina primește în total 20 de sisteme HIMARS, pe care armata ucraineană le-a folosit cu mare succes împotriva forțelor rusești. Ucrainenii au folosit muniția GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System), lansată din vehiculul HIMARS, pentru lovituri de precizie împotriva centrelor logistice rusești, a posturilor de comandă, a depozitelor de muniție
Săptămâna trecută, SUA au anunțat un alt pachet de securitate în valoare de 1,1 miliarde de dolari în cadrul Inițiativei de asistență pentru securitate în Ucraina (USAI), care includea alte 18 sisteme HIMARS. Tranșa de HIMARS din acest pachet va fi contractată de la producătorii de arme și va dura mai mult timp pentru a fi produsă și livrată, dar este destinată apărării Ucrainei pe termen mediu și lung.
Odată cu noul pachet de 625 de milioane de dolari, SUA au acordat în total 16,8 miliarde de dolari ca ajutor pentru Ucraina de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie.
Ucraina confirmă eliberarea a două orașe din sudul regiunii Herson
ACTUALIZARE 19:40 Forțele ucrainene au recucerit două orașe din sudul regiunii Herson - Davidiv Brid și Velika Oleksandrivka, a confirmat marți Ministerul ucrainean al Apărării.
„Pușcașii marini ucraineni avansează cu încredere spre Marea Neagră”, a declarat Ministerul Apărării pe Twitter.
Iurii Sobolevski, adjunct al șefulului Consiliului regional Herson, a confirmat eliberarea orașului Velika Oleksandrivka pe Telegram.
Anunțurile vin în contextul în care oficiali și analiști pro-ruși, precum și oficiali ucraineni, afirmă că forțele ucrainene fac progrese semnificative spre orașul Herson ocupat, situat pe malul vestic al râului Dnipro.
Herson este unul dintre cele patru teritorii parțial ocupate pe care Rusia le-a anexat încălcând dreptul internațional, relatează CNN.
Contraofensiva ucraineană progresează în sud
ACTUALIZARE 17:05 Autorităţile proruse din provinciile ucrainene Lugansk şi Herson au susţinut marţi că trupele ruse au frânat înaintarea celor ucrainene în unele părţi ale frontului, deşi mai ales în Herson armata rusă a fost nevoită să se replieze în faţa contraofensivei ucrainene, relatează agenţiile AFP şi EFE.
Ilia Ponomarenko, reporterul de război al Kyiv Independent a scris pe twitter că frontul rusesc se prăbușește în sud. „Nu mai pot ține pasul cu informațiile despre orașele nou eliberate, care apar din oră în oră”, a scris Ponomarenko pe Twitter.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Liderul prorus din Herson, Vladimir Saldo, a recunoscut o „pătrundere” ucraineană şi pierderea de către trupele ruse a satului Duceanie, dar a asigurat că aviaţia rusă a „oprit” înaintarea trupelor ucrainene, care luni au avansat zeci de kilometri de-a lungul malului de vest al râului Nipru, în încercarea de a încercui o grupare de circa 20.000 de soldaţi ruşi de pe malul estic al râului.
„Înaintarea ucraineano-naziştilor în zona Duceanie a fost oprită (...) Nu trebuie să ne panicăm”, a spus marţi la rândul său unul dintre adjuncţii lui Saldo, Kirill Stremusov.
Totuşi, conform canalului rus Rybar de pe Telegram, care monitorizează mişcările trupelor ruse, a fost observată continuarea înaintării trupelor ucrainene în zonele Arhanghelske şi Duceanie pentru a tăia căile de comunicaţie ale grupării armate ruse de pe malul drept al Niprului.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Agerpres noteză că armata ucraineană a recuperat localităţile Arhanghelske şi Miroliubivka, în timp ce trupele ruse s-au retras de asemenea din localităţile Zolota Balka şi Oleksandrivka.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Forţele ucrainene şi-au concentrat în ultimele săptămâni puterea de foc asupra poziţiilor şi depozitelor ruseşti de malul drept al Niprului şi asupra podurilor de peste acest râu.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în mesajul său de luni seară că „noi localităţi au fost eliberate în mai multe regiuni”, iar în ultimele zile au apărut tot mai multe imagini cu soldaţi care înalţă drapelul ucrainean în sate din partea de nord a provinciei Herson.
Capitala omonimă a acestei provincii din sudul Ucrainei ocupată aproape integral la începutul invaziei lansate în februarie este singura mare localitate ucraineană cucerită de atunci de trupele ruse.
În mesajul său de marţi, transmis pe Telegram din oraşul Herson, Kirill Stremusov afirmă că de acolo „se aud explozii în depărtare, dar nu foarte des”.
Pe frontul din estul Ucrainei, un purtător de cuvânt al trupelor ruse din provincia Lugansk a declarat agenţiei TASS că trupele ucrainene încearcă în continuare să străpungă liniile defensive ruseşti din apropierea oraşului Kreminna. Potrivit sursei citate, forţele ucrainene „suferă pierderi enorme, dar cu toate acestea încearcă să avanseze”.
După o serie de înfrângeri drastice suferite în ultimele săptămâni de trupele ruse în urma contraofensivelor ucrainene, în special în regiunea nord-estică Harkov, unde armata ucraineană a recuperat peste 450 de localităţi, preşedintele rus Vladimir Putin a decis mobilizarea a 300.000 de rezervişti pentru a consolida trupele pe frontul ucrainean şi formalizarea anexării provinciilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.
Dar în urma contraofensivelor ucrainene niciuna dintre aceste provincii nu se mai află acum integral sub controlul trupelor ruse.
Ungaria vrea să renunțe la dependența de gazul rusesc până în 2050
ACTUALIZARE 16:30 Ungaria și-a stabilit ca obiectiv eliminarea dependenței de gazele rusești până în 2050, ca urmare a electrificării la scară largă până la acea dată. Obiectivul a fost anunțat, marți, de ministru ungar al inovației și tehnologiei, Laszlo Palkovics. Ungaria este una dintre țările europene cele mai dependente de importurile de gaze din Rusia.
Citește continuarea AICI
Kremlinul a reacționat la „planul de pace” propus de Elon Musk. Peskov: „Inițiativa nu i-a lăsat pe mulți să doarmă în Ucraina”
ACTUALIZARE 16:10 După ce miliardarul Elon Musk a făcut, luni, mai multe propuneri pentru pace între Ucraina și Rusia, care au fost condamnate imediat de ucraineni, inclusiv de preşedintele Volodimir Zelenski, Kremlinul a oferit marți o primă reacție, spunând că „inițiativa” celui mai bogat om din lume „nu i-a lăsat pe mulți să doarmă” în Ucraina.
„Este foarte pozitiv că un bărbat ca Musk caută o cale de ieșire din situație”, a mai spus marți purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, precizând că multe idei din propunerile făcute de CEO-ul Tesla și SpaceX „merită atenție”.
Peskov a respins însă ideea despre repetarea referendumurilor din teritoriile ucrainene ocupate, pe care Moscova le-a anexat formal vinerea trecută.
Citește continuarea AICI
Reacția Kremlinului după decretul lui Zelenski
ACTUALIZARE 14:35 Adresându-se vineri reporterilor, purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că „operațiunea militară specială” în Ucraina nu se va încheia dacă Kievul exclude discuțiile, adăugând că „este nevoie de două părți pentru a negocia”.
„Fie vom aștepta ca actualul președinte să-și schimbe poziția, fie așteptăm ca următorul președinte să-și schimbe poziția în interesul poporului ucrainean”, a ținut să precizeze Dmitri Peskov, notează The Guardian.
Imagini spectaculoase cu ofensiva ucrainenilor. Soldați prinși în ambuscadă în timpul unei misiuni de cercetare
ACTUALIZARE 14:29 Forțele ucrainene își continuă contraofensiva împotriva trupelor rusești în zonele ocupate și eliberează noi localități. Hărțile realizate de Ministerul britanic al Apărării arată că armata ucraineană obține avansuri aproape pe întreaga linie a frontului, din sud până în est. Ucrainenii postează pe rețelele sociale imagini din timpul acțiunilor ofensive de pe front.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
200.000 de oameni au fost chemați pentru serviciul militar de când Rusia a anunțat „mobilizarea parțială”
ACTUALIZARE 14:15 Peste 200.000 de oameni au fost chemați pentru serviciul militar de când Rusia a anunțat o „mobilizare parțială” în urmă cu două săptămâni, potrivit ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, citat de Agenția de presă RIA Novosti.
Zelenski semnează un decret care exclude orice negociere cu Putin
ACTUALIZARE 13:45 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat marţi un decret care declară în mod oficial ca „imposibilă” perspectiva oricăror negocieri între Kiev şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, dar lasă uşa deschisă pentru discuţii cu Rusia, transmite Reuters.
Potrivit Agerpres, decretul oficializează comentariile făcute vineri de Zelenski după ce preşedintele rus a proclamat drept parte a Rusiei patru regiuni ucrainene ocupate, în ceea ce Kievul şi Occidentul au spus că este o farsă ilegitimă.
„El (Putin) nu ştie ce sunt demnitatea şi onestitatea. Prin urmare, suntem dispuşi la un dialog cu Rusia, dar cu un alt preşedinte ale Rusiei”, a spus Zelenski vineri.
O nouă cameră de tortură a rușilor a fost descoperită în Harkov
ACTUALIZARE 13:40 O altă cameră de tortură a ocupanților ruși a fost găsită în satul eliberat Veliki Burluk din regiunea Harkov.
Moscova le dă ultimatum ucrainenilor din zonele anexate. Într-o lună trebuie să-și exprime loialitatea față de Rusia
ACTUALIZARE 12:50 Ucrainenii din zonele anexate de Rusia au la dispoziție o lună pentru a-și schimba cetățenia, a declarat adjunctul ministrului de Externe, Evgheni Ivanov.
Evgheni Ivanov a spus pentru RIA Novosti că în noile teritorii procedura de eliberare a documentelor va fi accelerată.
"Mulți oameni au deja pașapoarte rusești astăzi. Lucrările vor fi accelerate", a adăugat Ivanov, scrie The Moscow Times.
El nu a precizat dacă deținătorii de documente ucrainene din aceste regiuni vor fi sancționați dacă resping cetățenia rusă.
Citește continuarea AICI
"Acest idiot a intrat în război cu toată lumea. Nu putem câștiga". Revolta veteranilor militari ai lui Putin
ACTUALIZARE 12:40 Veteranii militari ruși critică public atacul Rusiei asupra Ucrainei și mobilizarea de către Kremlin a rezerviștilor. Susțin public că oamenii sunt păcăliți de propagandă și sunt convinși că războiul nu poate fi câștigat. "Putin a distrus resursele militare ale țării cu propriile mâini. Acum, acest idiot a intrat în război cu întreaga lume", a spus unul dintre el pentru The Moscow Times.
După ce s-a retras din Forțele Aeriene Ruse cu gradul de locotenent-colonel, Vitali Votanovski s-a implicat în activismul politic în orașul Krasnodar, din sudul Rusiei. Acum, el este un oponent puternic față de invazia din Ucraina, context în care a fost reținut de mai multe ori pentru că a fotografiat morminte ale soldaților morți.
"Putin a distrus resursele militare ale țării cu propriile mâini. Acum, acest idiot a intrat în război cu întreaga lume. El a creat circumstanțe în care nu putem câștiga", a declarat Votanovski pentru The Moscow Times.
Citește continuarea AICI
Rogozin jubilează după mesajul lui Elon Musk și spune că a fost convins de o femeie: „Asta poate face o rusoaică”
ACTUALIZARE 12:20 Dmitri Rogozin, fostul șef al programului spațial rusesc și unul dintre apropiații președintelui Vladimir Putin, a reacționat la mesajul miliardarului american Elon Musk, care a scris pe Twitter un mesaj în care cerea ucrainenilor să cedeze Crimeea rușilor.
Rogozin spune că Musk a făcut afirmațiile respective pentru că urmează să lanseze un zbor SpaceX, companie deținută de miliardarul american, la bordul căreia va zbura o rusoaică. „Asta poate face o rusoaică cu un american”, a scris ironic Dmitri Rogozin, pe Telegram.
Consiliul Federației Ruse ratifică anexarea celor patru regiuni ocupate din Ucraina
ACTUALIZARE 11:10 Camera superioară a parlamentului Rusiei a votat pentru aprobarea anexării celor patru regiuni ucrainene ocupate.
Marți, Consiliul Federației a ratificat în unanimitate legislația pentru anexarea regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie din Ucraina, după un vot similar în Duma de stat, camera inferioară a parlamentului rus.
Reuters scrie că documentele merg acum la Kremlin pentru a fi promulgate de Vladimir Putin. Astfel, va fi finalizat procesul de anexare oficială a celor patru regiuni, reprezentând aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei.
Rusia nu controlează pe deplin teritoriul pe care pretinde că îl anexează.
Ministerul britanic al Apărării: Putin pregătește încă 120.000 de recruți pentru frontul din Ucraina
ACTUALIZARE 10:45 Ministrul britanic al Apărării transmite în evaluarea de marți dimineață că Vladimir Putin a semnat vineri un ordin pentru ciclul de recrutare obișnuit de toamnă, care vizează pregătirea a 120.000 de recruți.
Aceștia nu pot, din punct de vedere legal, să fie trimiși în afara Rusiei, notează britanicii, care amintesc și că acest ciclu de recrutare nu are legătură cu bărbații încorporați prin ordinul de mobilizare parțială din 21 septembrie 2022.
Londra mai spune că ciclul de recrutare va începe la 1 noiembrie, cu o lună mai târziu decât de obicei. Întârzierea începerii ciclului este un indiciu al presiunilor tot mai mari asupra capacității Rusiei de a instrui și echipa un număr mare de noi recruți.
Greutățile legate de găzduirea, instruirea, echiparea și desfășurarea personalului mobilizat și recrutat sunt semnificative. Deficiențele din cadrul sistemelor administrative și logistice rusești vor continua să submineze aceste eforturi, se mai arată în evaluarea Ministrului britanic al Apărării.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Rușii au bombardat din nou Harkovul
ACTUALIZARE 10:30 Ocupanții ruși au bombardat Harkovul din nou în noaptea de luni spre marți. Sediul unei companii din Kholodnogorsk și o instalație de infrastructură critică din districtul Novobavarsky al orașului Harkov au fost lovite de rachete.
O femeie a fost ucisă în urma bombardamentelor, scrie Nexta.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
ISW: Forțele ucrainene au continuat să obțină câștiguri substanțiale în jurul orașului Liman și în regiunea Herson
ACTUALIZARE 10:20 În evaluarea de luni noapte spre marți dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) scrie că în ultimele 48 de ore, forțele ucrainene au continuat să obțină câștiguri substanțiale în jurul orașului Liman și în regiunea Herson.
ISW spune că surse ucrainene și rusești au raportat că trupele ucrainene au făcut progrese semnificative în nordul regiunii Herson între 2 și 3 octombrie.
Imagini geolocalizate confirmă afirmațiile din surse rusești potrivit cărora trupele ucrainene continuă să avanseze la est de Liman și este posibil să fi străpuns granița regiunii Lugansk în direcția Kreminna, se mai arată în evaluarea ISW.
Experții din SUA precizează faptul că grupările rusești din nordul regiunii Herson și de pe frontul Liman erau formate în mare parte din unități care au fost considerate printre cele mai bune forțe de luptă convenționale ale Rusiei înainte de război.
ISW mai notează că elemente ale Diviziei 144 de infanterie motorizată a Armatei 20 de arme combinate s-ar fi retras din Liman pe poziții din ariergardă în apropiere de Kreminna înainte de 2 octombrie.
Conform ISW, surse rusești au raportat anterior că elemente ale Forțelor Aeropurtate Ruse (VDV), în special Divizia 76 de Asalt Aerian a Gărzii, sunt active în regiunea Herson.
Atât Divizia 144-a de infanterie motorizată, cât și Divizia 76-a de Asalt Aerian a Gărzilor au fost lăudate anterior ca fiind unele dintre cele mai de elită forțe ale Rusiei, iar aparentele lor eșecuri de a menține teritoriul împotriva unor acțiuni majore de contraofensivă ucrainene sunt în concordanță cu evaluarea anterioară a ISW, potrivit căreia chiar și trupele militare rusești de elită devin din ce în ce mai degradate pe măsură ce războiul continuă.
Acest fenomen a fost vizibil și în colapsul de acum câteva săptămâni a Diviziei a 4-a de tancuri a Armatei 1 de tancuri a Gărzii, în contraofensiva ucraineană din Harkov, mai punctează experții ISW.
ISW amintește și că Moscova l-a demis pe comandantul Districtului Militar de Vest al armatei, Alexander Juravliov. Districtul militar vestic este unul dintre cele cinci care alcătuiesc forțele armate ale Rusiei.
Demiterea lui Juravliov vine după pierderile dramatice suferite de Rusia în nord-estul Ucrainei luna trecută și după recucerirea de către Ucraina, sâmbătă, a orașului Liman, pe care Rusia îl folosea ca un important centru logistic în regiunea Donețk, se mai arată în evaluarea Institutului pentru Studiul Războiului.
„Mrs. Crimeea 2022”, pusă să-și ceară scuze și amendată cu 40 de mii de ruble pentru că a cântat melodia ucraineană „Chervona Kalina”
ACTUALIZARE 10:00 „Mrs. Crimeea – 2022”, Olga Valeeva, a fost forțată să-și ceară scuze și amendată de justiția rusă cu 40 de mii de ruble după ce a cântat, alături de o prietenă, o melodie ucraineană, scrie meduza.io, care citează agenția rusă de presă RIA Novosti.
Femeia care a cântat alături de Valeeva a fost condamnată la 10 zile de arest, în timp ce Valeeva a primit o amendă de 40 de mii de ruble.
Cele două au fost acuzate de discreditarea Forțelor Armate ale Federației Ruse și propaganda simbolurilor organizațiilor extremiste.
Citește continuarea AICI
Prima țară care susține anexările ilegale ale Rusiei. „Referendumurile au fost organizate în acord cu Carta ONU”
ACTUALIZARE 09:50 Coreea de Nord a anunțat că susține anexarea de către Rusia a teritoriilor ocupate din Ucraina, potrivit agenției de presă de stat KCNA, care face trimitere la Ministerul de Externe de la Phenian.
„Respectăm voința locuitorilor care au dorit să se reunească cu Rusia și susținem poziția guvernului rus de a face din aceste regiuni părți ale țării”, a declarat Cho Chol-su, șeful Departamentului Organizații Internaționale din cadrul Ministerului de Externe de la Phenian, potrivit agenției nord-coreene, preluată de TASS.
Citește continuarea AICI
Rusia a furat cereale ucrainene de 530 de milioane de dolari și a investit banii în război (anchetă)
ACTUALIZARE 09:30 Rusia a furat cereale ucrainene de 530 de milioane de dolari și a investit banii în război, arată o anchetă comună Associated Press și PBS "Frontline".
Jurnaliştii au investigat rutele a 30 de nave care transportau cereale din teritoriile ocupate ale Ucrainei către porturile din Turcia, Siria, Liban şi alte ţări.
În unele situații, rușii au falsificat declarațiile vamale, în timp ce în altele, au exportat cereale ucrainene în loturi mici în orașele rusești Rostov și Taganrog. Acolo, le-au amestecat cu cerealele lor și le-au exportat în baza unor acte în limba rusă.
"Fermierii din regiunile ocupate sunt nevoiți să-și vândă recoltele companiilor controlate de ruși la jumătate de preț, față de tarifele de dinainte de război. Celor care refuză, rușii pur și simplu le iau cerealele", a declarat Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol, citat de AP.
Citește continuarea AICI
„Vreau să mă întorc și să lupt”. Povestea unui prizonier de război care a văzut cum rușii aruncau în aer un grup de copii în Ucraina
ACTUALIZARE 09:00 Un britanic care a fost luat prizonier și torturat de trupele lui Vladimir Putin în Ucraina a spus că a privit cu oroare în timp ce soldații ruși au aruncat în aer copiii dintr-un loc de joacă din Irpin, dar că nu ar ezita niciun moment să se întoarcă pe linia frontului.
Andrew Hill, un britanic în vârstă de 36 de ani care lucra în domeniul construcțiilor, și-a lăsat în urmă partenera și locul de muncă pentru a lupta în Ucraina, acolo unde a fost împușcat, capturat și torturat de trupele ruse.
Gardienii ruși care îl păzeau i-au luat telefonul și i-au trimis mesaje familiei sale și chiar fetei lui de 13 ani, a spus Hill într-un interviu pentru The Sun.
Britanicul s-a întors acasă după ce a fost eliberat în urma unui schimb de prizonieri organizat cu ajutorul Arabiei Saudite și a lui Roman Abramovici în care alți doi prizonieri britanici, Aiden Aslin și Shaun Pinner, au scăpat și ei de închisorile forțelor rusești de ocupație din estul Ucrainei.
Citește continuarea AICI
Putin s-ar pregăti să facă teste nucleare în Marea Neagră. Expert: Oare președintele Erdogan a fost întrebat?
ACTUALIZARE 08:30 Confruntat cu o situație rușinoasă în Ucraina, Putin ar vrea să facă o demonstrație de forță, posibil chiar un test nuclear în Marea Neagră. Informația a fost publicată de jurnaliștii de la cotidianul britanic „The Times”, în condițiile în care nava rusească „Belgorod”, cel mai mare submarin nuclear din lume, ar fi părăsit baza sa din Marea Albă. Pe de altă parte, convoaie cu echipamentele nucleare ar fi fost filmate în Rusia centrală în timp ce se îndreptau către Ucraina.
Potrivit sursei citate, NATO ar fi transmis către toate țările membre și partenere o evaluare a serviciilor de informații conform căreia Putin ar intenționa să demonstreze, printr-un test nuclear la granițele Ucrainei, posibil în Marea Neagră, că este decis să folosească arme de distrugere în masă.
Citește continuarea AICI
Câteva dintre cele mai importante informații din ziua cu numărul 222:
- Trei soldați mobilizați au murit la un centru de pregătire militară din Rusia
- Ambasadorii ruși din țările UE sunt convocați pentru o notă de protest, după anexarea teritoriilor ucrainene
- Rusia l-a demis pe comandantul districtului militar de vest
- Un general rus susține că 1,5 milioane de uniforme militare „s-au evaporat” din depozitele armatei: Nu există explicații pentru asta
- Șantajul rușilor. Gazprom spune că poate da drumul la gaz doar printr-o conductă Nord Stream 2, gazoduct neautorizat de Germania
- Răspunsul Kremlinului după ce Kadîrov i-a cerut lui Putin să atace Ucraina cu bombe nucleare: „Emoțiile ar trebui excluse din evaluări”
- Trupele ruse s-ar fi retras 40 de km într-o singură zi
- Duma de Stat a votat unanim anexarea celor patru regiuni ale Ucrainei ocupate de ruși
- Forțele de ocupație ruse au început mobilizarea forțată a populației locale din regiunea ocupată Melitopol
- Rusia ar putea ataca centrele de aprovizionare cu arme din Polonia - senator american
- Fostul șef al CIA dezvăluie cum ar răspunde NATO dacă Putin lansează un atac nuclear în Ucraina
Editor : Marco Badea
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News