Moscova le dă ultimatum ucrainenilor din zonele anexate. Într-o lună trebuie să-și exprime loialitatea față de Rusia

Data actualizării: Data publicării:
pasaport rusia
Ucrainenii din zonele anexate de Rusia au la dispoziție o lună pentru a-și schimba cetățenia. FOTO: Profimedia Images

Ucrainenii din zonele anexate de Rusia au la dispoziție o lună pentru a-și schimba cetățenia, a declarat adjunctul ministrului de Externe, Evgheni Ivanov.

Evgheni Ivanov a spus pentru RIA Novosti că în noile teritorii procedura de eliberare a documentelor va fi accelerată.

"Mulți oameni au deja pașapoarte rusești astăzi. Lucrările vor fi accelerate", a adăugat Ivanov, scrie The Moscow Times.

El nu a precizat dacă deținătorii de documente ucrainene din aceste regiuni vor fi sancționați dacă resping cetățenia rusă.

Ivanov a precizat că procedura din teritoriile anexate va urma planul folosit în Crimeea, în 2014. Atunci cei care locuiau acolo au fost presați să obțină pașapoarte rusești în termen de o lună după ce Moscova a anexat peninsula.

Legea lui Putin din 2020 care interzice străinilor să dețină terenuri în majoritatea zonelor Crimeei a intrat în vigoare anul trecut, amenințând cetățenii ucraineni cu perspectiva de a-și pierde proprietatea din peninsula.

Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a aprobat marţi încorporarea a patru regiuni ucrainene în Federaţia Rusă, ceea ce înseamnă că Moscova este pe cale să încheie anexarea formală a teritoriilor capturate în cele şapte luni de conflict, transmite Reuters.

Într-o şedinţă desfăşurată marţi, Consiliul Federaţiei a votat în unanimitate ratificarea legislaţiei de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, în urma votului similar care a avut loc luni în Duma de Stat, camera parlamentară inferioară.

Documentele au fost prezentate senatorilor de ministrul de externe rus Serghei Lavrov, care a subliniat că, pentru Moscova, nu contează că Occidentul nu recunoaşte aşa-zisele referendumuri de anexare la Rusia a acestor teritorii ucrainene, pentru că le revine oamenilor care trăiesc în acele teritorii ''să înţeleagă noua realitate'', scrie EFE.

Agenţia de presă spaniolă relatează că, înaintea votului, senatoarea Liudmila Naruzova a atras atenţia asupra faptului "fără precedent" al anexării de teritorii care încă se află sub controlul parţial al Ucrainei, la care preşedintele Comisiei pentru Legislaţie Constituţională, Andrei Klişas, i-a răspuns că Curtea Constituţională a dat deja un aviz pozitiv în ceea ce priveşte legalitatea tratatelor de anexare.

Tratatele stabilesc că limba oficială în regiunile nou încorporate va fi rusa, deşi va fi permisă şi folosirea limbii ucrainene, iar moneda naţională va deveni rubla.

Documentele vor ajunge acum din nou la Kremlin pentru semnătura finală a preşedintelui Vladimir Putin, care va încheia procesul de anexare formală a celor patru regiuni, ce reprezintă în jur de 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei.

Rusia a declarat anexările după ce a organizat ceea a a numit referendumuri în zonele ocupate în Ucraina.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri