Ucraina nu intenţionează să forţeze bărbaţii cu vârstă de recrutare să se întoarcă din străinătate, a declarat, marţi, o oficială guvernamentală de rang înalt, în ciuda lipsei de soldaţi necesari pe front pentru a-i respinge pe invadatorii ruși.
„Nu vor exista restricţii şi nu va exista nicio întoarcere forţată a cetăţenilor ucraineni, indiferent de sex sau vârstă, într-o ţară aflată în război”, a declarat Olga Stefanişina, viceprim-ministra responsabilă cu integrarea europeană, într-un comentariu pentru postul german de televiziune Deutsche Welle.
Cu toate acestea, ea a recunoscut că nu există „soluţii plăcute” în chestiuni de război. „Să nu uităm că războiul este în desfăşurare şi că trebuie să-l câştigăm!”, a spus ea.
În ceea ce priveşte reglementările recent înăsprite ale Ucrainei față de recrutare, ea a spus că o înregistrare la biroul districtual de înlocuire a forţelor armate nu înseamnă în mod automat o chemare în armată.
Stefanişina a declarat că noua lege a fost concepută pentru a ajuta guvernul ucrainean „să înţeleagă în ce măsură putem înlocui băieţii aflaţi în linia întâi”. Armata are din ce în ce mai multe probleme în recrutarea de noi soldaţi.
Bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani care sunt apţi pentru serviciul militar au voie să părăsească ţara doar în circumstanţe excepţionale. În ciuda acestui fapt, câteva sute de mii de recruţi din Ucraina sunt înregistraţi ca refugiaţi numai în Uniunea Europeană. Ca răspuns, săptămâna trecută, ministerul ucrainean de externe a interzis eliberarea de noi documente de călătorie pentru aceşti bărbaţi.
De asemenea, o lege care a intrat în vigoare pe 18 mai îi obligă pe toţi ucrainenii apţi pentru serviciul militar să îşi reînnoiască informaţiile personale din registrul militar în termen de două luni.
Ucrainenii care locuiesc în străinătate vor primi apoi servicii consulare numai pe baza prezentării unui permis de serviciu militar în vigoare, iar consulatele ucrainene vor emite documente bărbaţilor neînregistraţi numai în scopul călătoriei de întoarcere.
Editor : Adrian Dumitru