Ucraina va putea să exporte din nou electricitate pentru prima oară în șase luni, în condițiile în care infrastructura sa energetică se recuperează după o vreme lungă de atacuri ale invadatorilor ruși, relatează BBC.
Statul agresor a pornit un asalt lung și deliberat împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei din luna octombrie a anului trecut.
Atacurile sălbatice ale rușilor au provocat căderi de curent și opriri programate ale electricității în numeroase orașe. Oameni din multe orașe ucrainene au fost obligați să stea în frig și întuneric pe parcursul iernii.
În mai multe orașe, unii civili au folosit așa-numitele „centre de rezistență”, spații special amenajate unde au putut să stea la căldură pe parcursul iernii.
Din această cauză, Ucraina a fost obligată să întrerupă exporturile sale de energie electrică, însă va putea, de acum, să reia vânzarea energiei sale în exces.
Ministrul energiei de la Kiev, Herman Halușcenko, a semnat un decret care autorizează reluarea exporturilor, deși consumul intern rămâne prioritar.
Oficialul a spus că sistemul energetic ucrainean a produs peste capacitate timp de două luni și că ucrainenii nu mai suferă de pe urma restricțiilor, în acest moment.
„Cea mai dificilă iarnă a trecut. Următorul pas este să reluăm exportul de electricitate, care ne va permite să obținem noi resurse financiare pentru reconstruirea infrastructurii noastre avariate”, a spus Halușcenko.
Oficialul ucrainean a lăudat, de asemenea, „munca titanică” a inginerilor și a partenerilor internaționali pentru repornirea sistemului.
Totuși, operatorul rețelei de electricitate, Ukrenergo, a avertizat că Ucraina nu poate să conteze pe faptul că atacurile invadatorilor s-au oprit. Sâmbătă, Ukrenergo a precizat că rușii au lansat peste 1.200 de rachete și atacuri cu drone spre infrastructura energetică a țării, pe parcursul războiului.
Conform acesteia, a fost vorba de cea mai mare încercare de a distruge sistemul energetic al unei țări europene.
Toate centralele ucrainene, termice sau hidroelectrice, au fost avariate de când rușii și-au pornit asaltul împotriva infrastructurii, menit să reducă moralul ucrainenilor. Guvernul de la Kiev a pierdut, de asemenea, o sursă uriașă de energie, ca urmare a ocupării de către invadatori a centralei de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa.
Editor : Adrian Dumitru