Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a înregistrat peste 40 de incidente semnificative care au afectat centralele nucleare ucrainene de la începutul invaziei ruse.
„Am avut noroc că nu s-a produs încă un accident nuclear, aşa că trebuie să facem tot ce putem pentru a reduce la minim riscul să se întâmple asta”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi.
„A trecut un an de la începutul războiului din Ucraina, fiind pentru prima dată în istorie când un război se poartă printre instalaţiile unui program major de energie nucleară”, a precizat Grossi în introducerea raportului, relatează DPA, citată de Agerpres.
„În ultimul an, unele dintre cele cinci centrale nucleare din Ucraina şi alte instalaţii au fost supuse unor bombardamente directe. Absolut fiecare dintre cei şapte piloni cruciali şi indispensabili ai AIEA pentru garantarea siguranţei şi securităţii nucleare într-un conflict armat a fost compromis”, a adăugat el.
La scurt timp după începerea conflictului, trupele ruse au capturat fosta centrală nucleară Cernobîl din nordul Ucrainei, ocupând-o timp de cinci săptămâni. Cernobîl a fost locul unui accident nuclear devastator în 1986, iar în zonă sunt încă depozitate deşeuri radioactive.
La 4 martie, trupele ruse au ocupat instalaţia de la Zaporojie din sud-estul Ucrainei, cea mai mare centrală nucleară din Europa, care este şi acum sub controlul Rusiei. Grossi a negociat timp de mai multe luni cu Kievul şi cu Moscova o zonă de siguranţă în jurul centralei, însă până acum nu a avut succes.
Centrala a fost bombardată în mod repetat şi a suferit probleme de alimentare cu energie de la începutul conflictului. Astfel de incidente au fost înregistrate aproape zilnic de experţii AIEA. Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc de atacuri.
În noiembrie, patru dintre centralele nucleare ale Ucrainei au fost tăiate de la alimentarea externă cu energie timp de două zile. Accidentele nucleare au fost prevenite cu ajutorul unor generatoare de energie.
Timp de săptămâni, AIEA a monitorizat nivelul apel din rezervorul Kahovka, de unde se foloseşte apă de răcire pentru uzina Zaporojie.
Raportul precizează că nivelul a scăzut de la începutul războiului şi că, deşi „nu reprezintă un risc imediat pentru siguranţa şi securitatea nucleară, ar putea deveni un motiv de îngrijorare dacă se va continua aşa”.
Guvernul de la Kiev acuză Moscova de această situaţie.
Editor : M.B.