În ultima săptămână, câmpul de luptă din estul Ucrainei a suferit o transformare surprinzătoare, după ce forțele ucrainene au lansat o ofensivă fulgerătoare prin care au reușit să străpungă liniile de apărare rusești și au recucerit peste 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu, scrie CNN.
Suprafața de teren eliberată de armata ucraineană la finalul săptămânii trecute este mai mare decât întregul teritoriu capturat de ruși în operațiunile din Ucraina din luna aprilie și până în prezent.
Pe cât de bine gândită și executată a fost ofensiva, succesul ucrainenilor se datorează și deficiențelor armatei ruse. În multe zone din regiunea Harkov, soldații ruși erau prost organizați și echipați, iar mulți dintre ei nu au opus aproape deloc rezistență în fața asaltului armatei ucrainene.
Greșelile făcute și retragerea lor dezordonată spre est au făcut ca obiectivul „operațiunii speciale” a lui Vladimir Putin de a cuceri tot Donbasul să fie acum încă și mai greu de realizat.
Weekendul trecut, retragerea rușilor a continuat chiar și în zone din apropierea graniței care fuseseră ocupate încă din luna martie. În sate aflate la doar cinci kilometri de granița cu Rusia, steagurile ucrainene flutură din nou în bătaia vântului.
Prăbușirea liniilor de apărare rusești a stârnit noi acuzații la adresa conducerii din partea unor personalități din Rusia și pe rețelele sociale.
În timp ce steagurile ucrainene au fost ridicate unul după celălalt în ultimele zile, întrebarea esențială care a ajuns în centrul atenției este cum va răspunde Kremlinul în fața acestui dezastru militar pentru Rusia.
Forțele proruse din Harkov - o adunătură de luptători „voluntari” și soldați slab pregătiți
Asaltul ucrainean din regiunea Herson pare să fi fost doar o încercare de a bloca forțele ruse în acea zonă, în timp ce adevăratul efort de eliberare al teritoriului ocupat a avut loc la sute de kilometri distanță.
„Oficialii militari ucraineni au raportat că elementele Districtului Militar de Est care au sprijinit operațiunile ofensive înspre Sloviansk au fost redistribuite spre Axa de Sud”, a spus pentru CNN Katerina Stepanenko de la grupul de analiză Institutul pentru Studiul Războiului.
Înlocuitorii lor, o adunătură de „voluntari cazaci, luptători din milițiile din Donețk și Lugansk și soldați din garda națională a Rusiei”, nu au fost în stare să-și îndeplinească misiunea. „Aceste forțe nu au fost suficiente pentru a apăra o linie a frontului vastă și complexă”, a explicat Stepanenko.
Ucrainenii au ales să atace prin cel mai slab punct al apărării rusești, acolo unde forțele proruse nu au putut face față asaltului extrem de mobil al armatei ucrainene care a făcut ca artileria rusă să fie inutilă.
Ministerul rus al Apărării a încercat sâmbătă să descrie abandonarea pozițiilor din Harkov ca parte din planul de redirecționare a eforturilor militare înspre cucerirea regiunii Donețk. Adevărul, însă, este că pierderea teritoriilor din estul Ucrainei va complica aceste eforturi.
Până acum, rușii puteau să atace liniile de apărare ucrainene din Donețk din trei direcții: din nord, est și sud. Acum, axa de nord nu mai există, iar pericolul pentru centura industrială și împrejurimile orașului Sloviansk s-a diminuat semnificativ, precum și posibilitatea ca apărătorii ucraineni să fie încercuiți.
Cu alte cuvinte, câmpul de luptă din estul Ucrainei a fost redesenat în doar câteva zile.
Ramzan Kadîrov critică armata rusă și strategia Ministerului rus al Apărării
Cel mai influent – și surprinzător – critic public al situației din Ucraina este liderul cecen Ramzan Kadîrov, care a contribuit cu mii de luptători la ofensiva lui Putin. Într-o postare pe Telegram, Kadîrov a spus că se va adresa unor oficiali de top ai Ministerului Apărării pentru a le transmite mesajul său.
„Este evident că s-au făcut greșeli. Cred că vor trage câteva concluzii”, a spus liderul autoritar al Ceceniei. Sugerând că ar exista dezordine în rândul comandanților trupelor ruse din Ucraina, Kadîrov a spus că „dacă Statul Major al armatei ruse nu își dorea să plece, trupele nu s-ar fi retras”, dar soldații ruși „nu aveau pregătirea militară adecvată”, ceea ce a dus la abandonarea pozițiilor din Harkov.
Mai mulți bloggeri ruși influenți din domeniul militar au fost încă și mai duri, descriind evenimentele din ultimele zile drept o „catastrofă” și un eșec complet al serviciilor de informații.
„Acum putem observa rezultatul iresponsabilității criminale a celor care au fost responsabili pentru această direcție”, a scris Zakhar Prilepin, un blogger cu 250.000 de urmăritori pe Telegram. „Operațiunea militară specială s-a terminat de mult. Acum are loc un război”.
Un alt blogger pro-Putin a redistribuit o postare a canalului de Telegram Partizan de pe linia frontului prin care acuza autoritățile că și-au abandonat trupele. „Soldații erau pe jos cu o mitralieră și un sac”, scria în acea postare. „Abandonați de comandament, neștiind în ce direcție să se deplaseze, mergeau la întâmplare”.
În acea postare, autorul care se descria drept un naționalist ortodox rus scria că în timp ce ura față de inamic crește, „ura față de guvern și comandanți crește încă și mai mult”.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
În timp ce trupele sale se retrăgeau în grabă de pe linia frontului, Putin inaugura o roată uriașă de observație din Moscova. La o zi după ce a fost inaugurată, roata a început deja să întâmpine dificultăți tehnice.
Următoarea mișcare a Kremlinului. Opțiunile sunt limitate
Care va fi următoarea mișcare a Kremlinului, după ce trupele sale au trecut prin cea mai grea săptămână, poate, din întreg războiul din Ucraina?
Armata rusă pare să ducă lipsă de trupe de calitate. În timp ce unele batalioane se reorganizează, oficialii americani spun că rușii nu mai au destulă muniție, având nevoie să se aprovizioneze chiar și din Coreea de Nord.
Cu toate că armata rusă poate dispune în continuare de forțe considerabile, în special în ceea ce privește artileria și lansatoarele de rachete, săptămâna trecută a arătat mai probleme de motivație și leadership.
Bloggerii ruși spun că este nevoie de o regândire radicală a războiului din Ucraina. „Mobilizarea economiei și a industriei. Crearea unui centru de control politic pentru război”, a scris unul dintre comentatori.
Igor Strelkov, fostul lider al miliției separatiștilor proruși din Donețk, a spus că a venit timpul „să începem să luptăm cu adevărat (cu lege marțială, mobilizare a armatei și a economiei)”.
Putin s-a obținut până acum să declare o mobilizare generală, o decizie care s-ar putea dovedi foarte nepopulară. Rămâne de văzut dacă Kremlinul își va dubla eforturile pentru a termina ceea ce a început sau va încerca să obțină un compromis la masa negocierilor.
Prima opțiune pare greu de îndeplinit după evenimentele de săptămâna trecută; a doua opțiune ar fi umilitoare. A treia posibilitate, care ar putea să fie cea mai probabilă, ar fi ca Rusia să continue războiul de uzură pe care l-a dus până acum prin care epuizează multe resurse în schimbul unor câștiguri teritoriale minuscule.
Rusia deține în continuare o cincime din teritoriul Ucrainei, potrivit BBC, ceea ce înseamnă că războiul este în continuare departe de a se fi terminat.
Dar, acum, trupele ruse au de-a face cu un adversar care este pe val și aprovizionat în mod constant cu ajutoare militare din Occident. Victoriile obținute de ucraineni pe câmpul de luptă îi vor încuraja și mai mult pe aliații ucrainenilor să le ofere sprijin în lunile critice care urmează.