Ce arme ar putea cumpăra Moscova din Coreea de Nord? Expert: Fie situația Rusiei e chiar mai rea, fie pregătește o ofensivă majoră

Data actualizării: Data publicării:
Rachete Katiușa.
Rachete Katiușa de concepție sovietică, aflate în dotarea Coreei de Nord. Foto: Profimedia

Serviciile de informații americane spun că Rusia vrea să cumpere milioane de obuze de artilerie și rachete de la vechiul său aliat din Războiul Rece, Coreea de Nord, informație despre care ambasadorul Rusiei la ONU spune că e „falsă”. O analiză Reuters arată ce arme are Phenianul și care dintre acestea ar putea fi vândute Moscovei.

Coreea de Nord are o istorie lungă de export de arme - multe dintre acestea se bazează pe modele sovietice sau rusești - și ar putea oferi Rusiei o gamă de arme convenționale de calibru mic, spun experții citați de Reuters.

Coreea de Nord are un depozit uriaș de obuze de artilerie și rachete neghidate de tip sovietic, care datează din anii 1950, a declarat Hugh Griffiths, fost coordonator al unui grup de experți al ONU care monitorizează sancțiunile împotriva Coreei de Nord.

„Nord-coreenii au rezerve uriașe de sisteme de artilerie și rachete relativ primitive, dintre care unele sunt de tip și calibru similar cu cele folosite de ruși pentru a bombarda orașele și ucrainene”, a adăugat el.

Printre armele care ar putea fi cel mai probabil cumpărate de Rusia sunt rachete Katiușa de 107 mm, lansatoare de rachete de 122 mm, obuze de artilerie de 155 mm sau 122 mm sau alte muniții pentru mitraliere și puști automate, a spus Bruce Bechtol, profesor la Angelo State University din Texas, care a făcut cercetări privind vânzările de arme ale Coreei de Nord.

„Tot ceea ce face Coreea de Nord este practic o copie a vechilor sisteme sovietice”, a spus el.

Bechtol a că, în ciuda sancțiunilor, Rusia ar trebui să produce și singură astfel de arme. Dacă Rusia nu folosește alte surse aprovizionare și merge până în Coreea de Nord, atunci fie situația este mult mai rea pentru armata rusă decât se credea până acum, fie se pregătește pentru o ofensivă majoră, care necesita mai multă muniție, a spus el.

Potențiala achiziție de arme descrisă de oficialii americani ar fi importantă pentru Coreea de Nord, dar nu este fără precedent, a spus Bechtol.

„Au vândut multă muniție atât Siriei, cât și Iranului, precum și Hezbollahului în timpul războiului civil sirian”, a spus el.

În ultimii ani, mai mulți experți au acuzat Coreea de Nord că a ocolit sancțiunile pentru a furniza arme Siriei și Myanmarului, inclusiv arme chimice, componente de rachete balistice și arme convenționale, cum ar fi lansatoare de rachete multiple și rachete sol-aer.

Un contract cu Rusia ar putea fi mai mare decât multe dintre aceste livrări, dar mai ușor de dus la capăt din punct de vedere logistic, au spus experții.

Deoarece acordul ar fi o încălcare a sancțiunilor și, prin urmare, navele ar putea fi supuse confiscării, Coreea de Nord ar trimite probabil arme către Rusia pe calea ferată, a spus Bechtol.

Griffiths a remarcat că ar fi mult mai puțin riscant pentru nord-coreeni să introducă ilegal muniție în Rusia decât să trimită echipamente militare sau muniție pe mare sau aer în Myanmar sau Siria, de exemplu.

„Nord-coreenii nu ar ezita să-și golească depozitele pentru un client atât de important și neobișnuit”, a spus el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri