Consiliul de administrație al Twitter a adoptat un plan menit să-l împiedice pe miliardarul Elon Musk să cumpere toate acțiunile companiei, relatează CNN. Măsura este cunoscută drept „pilula otrăvită”.
Planul anunțat de Twitter permite acționarilor companiei, în afară de Musk, să achiziționeze mai multe acțiuni la un preț relativ ieftin, diluând astfel participația lui Musk. Planul va fi declanșat dacă Musk sau un alt investitor devine proprietarul a peste 15% din acțiunile companiei. Musk deține în prezent aproximativ 9% din acțiunile Twitter.
Măsura este o încercare a consiliului de administrație al Twitter de a-și păstra controlul, după oferta neașteptată a lui Musk de a cumpăra toată compania și de a o scoate apoi de pe bursă. „Pilula otrăvită”, un mecanism de apărare împotriva preluării unei companii, nu-l va opri neapărat pe Musk, dar poate crește costul cumpărării companiei și l-ar putea forța pe fondatorul Tesla să poarte negocieri cu consiliul de administrație.
„Planul pentru drepturile acționarilor va reduce probabilitatea ca orice entitate, persoană sau grup să obțină controlul asupra Twitter prin acumularea de acțiuni pe piața deschisă, fără a plăti tuturor acționarilor un bonus adecvat sau fără a oferi consiliului de administrație suficient timp pentru a lua decizii în cunoștință de cauză și în interesul acționarilor”, a spus compania.
Prima reacție publică a lui Musk a venit chiar pe Twitter. Miliardarul a distribuit un sondaj realizat de contul @BTC_Archive în care utilizatorii erau înrebați dacă ar vrea ca Musk să cumpere Twitter. Majoritatea răspunsurilor au fost „da”.
„Vă multumesc pentru sprijin!”, a scris el.
Elon Musk a făcut săptămâna aceasta o ofertă de a cumpăra toate acțiunile Twitter și de a scoate compania de pe bursă.
Potrivit unui dosar depus la autoritatea de reglementare a burselor din SUA (SEC), Musk s-a oferit să achiziționeze toate acțiunile Twitter cu 54,20 dolari per acțiune, ceea ce ar duce compania la valoarea de 43,4 miliarde de dolari.
„Am investit în Twitter deoarece cred în potențialul său de a fi o platformă pentru libertatea de exprimare pe tot globul și cred că libertatea de exprimare este un imperativ pentru o democrație funcțională”, a arătat el într-un mesaj trimis acționarilor Twitter.
„Cu toate acestea, de când am făcut investiția, îmi dau seama că compania nici nu va prospera și nici nu va servi acestui imperativ societal în forma sa actuală. Twitter trebuie transformată, în calitate companie privată”, a continuat el.
Dar Musk a primit deja primul refuz. Prințul saudit Al Waleed Bin Talal Al Saud, unul dintre principalii acționari în gigantul tech, a respins, chiar pe rețeaua socială, oferta.
„Nu cred că oferta făcută de Elon Musk se apropie măcar de valoarea intrinsecă a Twitter, mai ales având în vedere perspectivele sale de creștere.
Fiind unul dintre cei mai mari și cei mai de lungă durată acționari ai Twitter, eu și Kingdom Holding Company (n .red. – compania-conglomerat de stat a Arabiei Saudite) respingem această ofertă”, a scris Al Waleed bin Talal al Saud pe Twitter.
Editor : M.B.