Autorităţile turce au deschis o anchetă în care sunt vizați 12 utilizatori de social media pentru presupuse postări "provocatoare" despre explozia din mina de cărbune în urma căreia au murit 40 de oameni.
Turcia aplică deja legea dezinformării. Ca să blocheze acuzațiile după explozia din mină, începe ancheta pentru informații provocatoare
Utilizatorii sunt acuzaţi de "incitare la ură", a declarat departamentul de poliţie pe Twitter. Unităţile de criminalitate cibernetică i-au identificat pe deţinătorii conturilor şi o procedura judiciară a început, a adăugat departamentul. Nu s-a precizat de ce este incriminator conţinutul postărilor.
Partidele de opoziţie au acuzat guvernul că a ignorat un raport de audit din 2019 care avertiza împotriva riscului unei explozii la mina administrată de stat în provincia Amasra de la Marea Neagră.
Autoritatea de stat pentru minele de cărbune a respins acuzaţiile.
Turcia a adoptat joi o lege controversată a presei, instituind o pedeapsă de până la trei ani de închisoare pentru răspândirea a ceea ce autorităţile consideră a fi "ştiri false".
Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a cerut vineri seară cetăţenilor să nu ia în considerare "dezinformarea" despre explozie.
Într-un ultim bilanţ anunţat sâmbătă, ministrul turc de interne Suleyman Soylu a declarat, citat de Reuters, că numărul morţilor în explozia de la mina de cărbune din nordul Turciei a crescut la 40.
Editor : G.M.