Donald Trump îl are de partea sa pe cel mai bogat om din lume. Care sunt interesele lui Elon Musk în acest tandem

Data publicării:
Elon Musk
Elon Musk, CEO-ul Tesla și SpaceX, sare pe scenă în timp ce sosește pentru a vorbi la un eveniment organizat de America PAC în sprijinul lui Donald Trump. Foto: Profimedia

Este sufletul petrecerii. La un miting din Pennsylvania, de acum câteva săptămâni, a dansat și a sărit pe scenă. Este sonor și implicat – inclusiv sau mai ales financiar - în campania lui Donald Trump. America PAC-ul său este, poate, unul dintre cele mai cunoscute comitete de actiune politică. Dar, până la urmă, ce vrea Elon Musk? -  se întreabă BBC.

Musk, care anterior și-a cultivat o imagine de geniu excentric al tehnologiei, a jurat acum credință totală lui Trump. Întrebarea „Ce vrea Musk?” este perfect legitimă, mai ales într-o țară orientată către business.

În văzul publicului american, bărbatul în vârstă de 53 de ani și-a investit timpul, cunoștințele operaționale și buzunarul generos în încercarea de a obține alegerea republicanului - o raritate în rândul elitei de afaceri a națiunii, care preferă în mod tradițional să influențeze politica din culise.

Implicat în campanie

Este o abordare foarte diferită de cea a directorilor executivi tradiționali, mulți dintre aceștia fiind mai cunoscuți pentru organizarea de dineuri scumpe și exclusiviste pentru strângerea de fonduri sau pentru găzduirea potențialilor donatori în case somptuoase din Hamptons.

Iar acest lucru a determinat observatorii să pună întrebări cu privire la motivațiile lui Elon Musk.

Abordarea tradițională a directorilor executivi „nu este în centrul atenției publice”, explică Erik Gordon, președintele departamentului de antreprenoriat de la Ross School of Business din cadrul Universității din Michigan. Dar „Musk o face cu voce tare și cu mândrie și, prin urmare, se transform, poate, într-un paratrăsnet”.

Comitetul de acțiune politică al lui Musk care îl susține pe Trump - America PAC - a cheltuit deja peste 119 milioane de dolari în acest ciclu electoral, potrivit Open Secrets, un tracker non-profit.
În plus, contribuțiile lui Musk îl transformă pe acesta într-unul dintre cei mai mari donatori individuali din cursa prezidențială și se pare că joacă un rol esențial în operațiunea lui Trump de a mobilize noi alegători printr-o campanile activă door to door în statele-cheie.

Steve Davis, un locotenent-cheie al lui Musk care a lucrat pentru companiile sale, inclusiv SpaceX, X și Boring Company, ar fi fost recrutat pentru a ajuta la acest efort.

Investiția personală a lui Musk în campanie este un lucru care a fost observat rapid de Mundy.

„Acest lucru a fost șocant pentru mine”, a spus el. „Și anume că cineva ar cheltui atât de mult timp și bani pentru a influența alegătorii. Asta înseamnă că o face pentru un motiv.”

Unii democrați, precum senatorul de Pennsylvania John Fetterman, au îndemnat partidul să nu ignore amenințarea pe care o reprezintă Elon Musk înaintea alegerilor.

În opinia lui Fetterman, Musk face apel la un grup de persoane care îl consideră „incontestabil de strălucit” și în rândul cărora eforturile tradiționale ale democraților s-au dovedit dificile.

De când l-a susținut pentru prima dată pe Trump în urma tentativei de asasinat din Butler, Pennsylvania, din 13 iulie, Musk a devenit o prezență obișnuită pe traseul campaniei, unde adesea lansează avertismente că numai Trump poate „salva” democrația americană.

În ultimele zile ale cursei, Musk a străbătut statul Pennsylvania, un stat-cheie care a devenit un punct de atracție atât pentru Trump, cât și pentru Kamala Harris.

America PAC oferă acum 1 milion de dolari pe zi până în ziua alegerilor unui alegător la întâmplare - indiferent de afilierea sa politică - cu condiția ca acesta să se fi înregistrat pentru a vota și să semneze o petiție.

De exemplu, la evenimentele din Harrisburg și Pittsburgh de la sfârșitul săptămânii, Musk a prezentat câștigătorilor cecuri uriașe în stilul loteriei, mulțimea entuziastă scandând „Elon”. El a răspuns spunând mulțimii că energia lor „aprinde un foc” în sufletul său.

Citește și

Analistul Nate Silver: 21 de state au trecut de partea lui Donald Trump în ultima lună

Până la urmă, ce vrea Elon Musk?

Cu toate acestea, unii observatori au pus la îndoială motivația sa și au sugerat că Musk și afacerile sale ar putea beneficia de pe urma unei relații cu Trump.

Printre acești observatori se numără Matt Teske, directorul general al platformei de încărcare a vehiculelor electrice Chargeway.

Potrivit lui Teske, schimbarea politică a lui Musk a fost dificilă pentru mulți din industria vehiculelor electrice, dar nu este o surpriză după mai mulți ani în care a devenit tot mai activ în politică.
„Cred că interesele lui Musk se concentrează, în principal, pe o mână de lucruri care sunt importante pentru el în legătură cu afacerile sale, reglementarea pieței pe care activează fiind un lucru în legătură cu care și-a exprimat îngrijorarea”, spune Tesks. El remarcă faptul că Musk „a ripostat puternic” la restricțiile implementate în timpul pandemiei Covid-19 din California.

Profesorul Gordon de la Universitatea din Michigan este de acord. El spune că Musk se consideră o persoană care a fost reținută de autoritățile de reglementare și consideră că intervenția guvernului a înăbușit dezvoltarea tehnologiilor pe care se concentrează, cum ar fi conducerea autonomă.

„El vrea să fie un fel de om de frontieră, un antreprenor sălbatic și care poate deschide noi drumuri și să nu fie blocat de reglementări, care tind să rămână de multe ori cu cinci, 10, 20 de ani în urma progreselor tehnologice”, spune profesorul Gordon.

„Musk vrea să meargă în direcția opusă”, adaugă el. „Vrea să ajungă pe Marte”.

Dacă va câștiga în noiembrie, Donald Trump a sugerat că Musk ar putea supraveghea „reducerea costurilor” în guvernul SUA. Chiar dacă nu va ocupa exact acest post, Elon Musk va fi ascultat de Trump datorită sprijinului său din timpul campaniei, cred observatorii, și ar putea avea o influență puternică asupra procesului decizional al administrației.

La rândul său, Musk a declarat că ar fi deschis ideii de a conduce un „departament al eficienței guvernamentale” pentru a pune capăt „strangulării” reglementărilor din SUA.

Această poziție, spun democrații, ar putea prezenta un conflict de interese complex, având în vedere contractele guvernamentale de miliarde pe care Musk le-a primit pentru SpaceX și Tesla.

„Acest lucru este profund neetic și ilegal”, spune Lenny Mendonca, fostul consilier principal pe probleme economice și de afaceri al guvernatorului Californiei, Gavin Newsom. Mendonca consideră că cei care au relații guvernamentale și de reglementare întrepătrunse „pot avea o voce”, dar nu ar trebui să se afle într-o poziție de autoritate asupra acelorași interese.

Moralitate

Lawrence Noble, fost consilier general la Comisia electorală federală, a pus sub semnul întrebării legalitatea cadourilor oferite de Musk în cadrul ciclului electoral. Noble consideră că această formă de campanie ar trebui să-i preocupe pe americanii care apreciază mediile de lucru sigure și protecția consumatorilor.

„Știm ce fac companiile atunci când sunt lăsate să se descurce singure. Ele pun profitul, valoarea acțiunilor și remunerația directorilor executivi mai presus de siguranță și, într-un fel, trec cu vederea problemele de siguranță ca pe un cost al activității”, a declarat el pentru BBC. „Este periculos să ai la conducerea siguranței pe cineva care vede afacerile în acest fel și guvernul în acest fel”, adaugă el.

Pentru Elon Musk - căruia îi place să fie un „perturbator” și un renegat - nu există nicio îndoială că relațiile sale profitabile cu guvernul SUA vor continua, indiferent de rezultatul alegerilor din noiembrie.

Dar marca și reputația sa sunt acum legate de cele ale lui Donald Trump, iar acțiunile sale sugerează că știe acest lucru.

Citește și

Planul UE pentru a-l combate pe Trump, dacă va câștiga alegerile din SUA: „Vom riposta rapid și vom lovi puternic” (Politico)

Editor : Sebastian Eduard

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amendă de 4.000 de lei pentru românii care au instalații pe gaz în apartament și fac această greșeală. Legea...
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, dezvăluiri neașteptate la câteva săptămâni de la nunta cu Valeriu Gheorghiță. Unde...
Pro FM
CRBL urmează să-și facă prima intervenție estetică. Artistul a explicat tot: „Odată cu trecerea timpului, se...
Film Now
David Hasselhoff, după moartea colegului său din „Baywatch”: „A fost un luptător, mi-a salvat viața de cel...
Adevarul
Secretele unei călătorii memorabile în Japonia, pe cont propriu: costuri și experiențe. „Am avut un șoc...
Newsweek
Cum pot primi pensie mai mare pensionarii care au lucrat în grupele de muncă? De când?
Digi FM
O influenceriță din Italia a murit într-un accident bizar: un pește spadă i-a străpuns pieptul în timp ce era...
Digi World
Sunt sucurile cu îndulcitori o alternativă mai bună decât cele cu zahăr? Un medic gastroenterolog explică de...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Denzel Washington, motivul pentru care a acceptat să joace în Gladiatorul II: "E Ridley, e Gladiatorul. E un...
UTV
Naomi Hedman, fosta logodnica a lui Florin Ristei, s-a intors in Romania si are un nou iubit