Testele de laborator au confirmat existența de pesticide nocive într-un transport de grâu ucrainean ajuns în Slovacia

Data publicării:
boabe de grau peste steagul ucrainei
Foto: Profimedia Images

Teste efectuate într-un laborator din Danemarca au confirmat că un transport de grâu ucrainean ajuns în Slovacia conţine pesticide nocive, a anunţat marţi ministrul slovac al agriculturii, Samuel Vlcan, relatează agenţia DPA, preluată de Agerpres.

Slovacia, ţară care se numără printre cei mai fermi susţinători militari ai Ucrainei în războiul acesteia cu Rusia, a interzis la jumătatea lunii aprilie comercializarea grâului, produselor din grâu şi furajelor importate din Ucraina, după ce a descoperit un transport de 1.500 de tone de grâu ucrainean contaminat cu un nivel ridicat de pesticide interzise în UE. Decizia autorităţilor slovace a fost criticată de procesatorii de cereale.

Prin urmare, pentru ca această măsură să nu fie interpretată drept un pretext pentru a interzice importurile de cereale ucrainene - ceea ce Slovacia a şi făcut ulterior, împreună cu Polonia, Ungaria şi Bulgaria -, guvernul de la Bratislava a decis ca un laborator neutru dintr-o altă ţară să verifice de asemenea respectivul transport.

A fost astfel ales un laborator din Copenhaga, care în cele din urmă a validat analiza autorităţilor slovace care a relevat prezenţa pesticidelor nocive în acel transport de grâu ucrainean, care acum va fi distrus.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene.

Pe de altă parte, mari cantităţi de cereale ucrainene care ar fi trebuit doar să tranziteze statele est-europene prin „coridoarele de solidaritate” (create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele după ce nu şi-a mai putut folosi porturile de la Marea Neagră) au rămas în aceste ţări, unde sunt comercializate sub preţurile pe care le pot oferi producătorii locali, aceasta şi ca urmare a faptului că cerealelor ucrainene nu li s-a impus de către Bruxelles respectarea standardelor europene de calitate.

În acest context, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis temporar importurile unor produse agroalimentare ucrainene, în special cereale.

Comisia Europeană a ajuns săptămâna trecută la un acord cu aceste patru ţări, plus România, pentru ca ele să garanteze tranzitul cerealelor ucrainene, în schimbul unor "măsuri excepţionale de salvgardare" aplicate pentru patru produse agricole ucrainene, respectiv grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...