Acord încheiat de Comisia Europeană cu cinci țări UE, inclusiv România, pentru garantarea tranzitului cerealelor ucrainene

Data actualizării: Data publicării:
un barbat cu salopeta si casca de protectie verifica un container cu cereale
Îmbunătăţirea recoltei de cereale a României ar putea limita locul Ucrainei în portul Constanţa. Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană a anunţat vineri încheierea unui acord de principiu cu cinci state membre UE, între care Polonia, România şi Ungaria, pentru a garanta tranzitul cerealelor ucrainene după interdicţiile de import impuse de câteva din aceste ţări şi considerate drept „inacceptabile” de către Bruxelles, informează France Presse.

UE suspendase în mai 2022, pentru un an, taxele vamale la toate produsele importate din Ucraina şi se organizase pentru a-i permite să-şi exporte stocurile de cereale după închiderea rutelor prin Marea Neagră, ca urmare a invaziei Rusiei în februarie 2022, informează Agerpres.

Statele UE vecine au înregistrat o creştere masivă a sosirilor de porumb, grâu sau floarea-soarelui din Ucraina, ceea ce a dus la saturarea silozurilor şi la scăderea preţurilor locale.

Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria interziseseră la jumătatea lunii aprilie cerealele şi alte produse agricole importate din Ucraina, afirmând că vor să-şi protejeze agricultorii, provocând o dispută aprigă cu Comisia responsabilă de politica comercială a UE.

Comisia a încheiat vineri un „acord de principiu” cu aceste patru ţări, precum şi cu România, astfel încât „să răspundă în acelaşi timp preocupărilor Ucrainei şi celor ale ţărilor din UE vecine acesteia”, a anunţat comisarul pentru comerţ Valdis Dombrovskis.

Acordul prevede încetarea măsurilor de interdicţie unilaterale luate de aceste ţări, în schimbul unor „măsuri de salvgardare excepţionale” privind patru produse din Ucraina, considerate „cele mai sensibile”: grâu, porumb, rapiţă, seminţe de floarea soarelui.

Evaluări vor fi făcute asupra altor produse ucrainene, precum soia şi uleiul de măsline.

Comisia promisese de asemenea la 19 aprilie un ajutor suplimentar de 100 milioane de euro pentru producătorii agricoli afectaţi din aceste cinci ţări, după un prim-pachet de 56,3 milioane de euro acordat la sfârşitul lunii martie, fonduri scoase din rezerva de criză a Politicii agricole comune.

Acordul garantează în special posibilitatea tranzitării cerealelor şi produselor agricole ucrainene prin cele cinci state - inclusiv România - cu destinaţia ţări terţe - punct crucial pentru Kiev, nerăbdător să poată continua să-şi exporte producţia.

„Acest acord va menţine în acelaşi timp capacitatea de export a Ucrainei cu scopul ca ea să continue să hrănească lumea şi mijloacele de subzistenţă ale agricultorilor noştri”, a salutat pe Twitter preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

Tranzitul cerealelor şi al altor produse agricole prin Polonia spre alte ţări, suspendat de Varşovia timp de aproape o săptămână, fusese deja reluat oficia în 21 februarie, dar menţinând stricta interdicţie de a ajunge pe piaţa poloneză. Tot vineri, guvernele Celor 27 şi-au dat acordul pentru a reînnoi pentru un an suspendarea taxelor vamale asupra tuturor produselor ucrainene importate în UE.

Sectoarele agricole din statele UE vecine Ucrainei - afectate de liberalizarea importurilor de cereale ucrainene

Totodată, preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European (PE), Norbert Lins, a trimis vineri Comisiei Europene o scrisoare în care îi cere acesteia să ia măsuri pentru ca produsele agricole ucrainene să ajungă în statele UE care au nevoie de ele şi în statele terţe, nu să rămână în ţările est-europene prin care ar trebui doar să tranziteze.

În scrisoarea susţinută de toate formaţiunile europene reprezentate în Comisia de Agricultură a Parlamentului European, eurodeputatul Lins consideră „esenţială prezentarea unor soluţii europene, pragmatice şi constructive pentru îmbunătăţirea funcţionării Coridoarelor de Solidaritate, astfel încât produsele agricole ucrainene să fie cu adevărat exportate mai departe către ţările terţe sau către statele membre care au nevoie de ele”.

Eurodeputatul german din grupul PPE mai cere Comisiei să introducă certificate fitosanitare „ca parte a certificatelor de transport, care să confirme că cerealele ucrainene îndeplinesc standardele UE” şi în acest mod să se prevină comercializarea unor cereale ucrainene cu o calitatea necorespunzătoare.

După ce a descoperit un transport de grâu ucrainean contaminat cu pesticide interzise în UE, Slovacia a interzis iniţial comercializarea grâului din Ucraina, interdicţie pe care guvernul slovac a extins-o între timp pentru toate cerealele şi o serie de alte produse alimentare ucrainene.

Eurodeputatul german crede că suspendarea taxelor vamale europene asupra produselor ucrainene este „vitală” pentru Kiev şi „pentru toate ţările lumii” şi că „măsurile temporare la ora actuală în vigoare, împreună cu Coridoarele de Solidaritate, au demonstrat că sunt foarte eficace”, dar admite că toate acestea „stârnesc preocupare”, întrucât destabilizează pieţele agricole în UE.

Sectoarele agricole din statele UE vecine Ucrainei sunt afectate de liberalizarea importurilor de produse agroalimentare ucrainene, decisă de blocul comunitar ca măsură de sprijin pentru Ucraina în războiul pornit de Rusia contra acesteia.

În plus, mari cantităţi de cereale ucrainene care ar fi trebuit doar să tranziteze statele est-europene prin „coridoarele de solidaritate” - create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele după ce nu şi-a mai putut folosi porturile de la Marea Neagră - au rămas în aceste ţări, unde sunt comercializate sub preţurile pe care le pot oferi producătorii locali, aceasta şi ca urmare a faptului că cerealelor ucrainene nu li s-a impus de către Bruxelles respectarea standardelor europene de calitate.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...