Slovacia devine al doilea stat din UE care interzice cerealele din Ucraina după ce a găsit pesticide: "Vom informa România și Bulgaria"

Data actualizării: Data publicării:
boabe de grau peste steagul ucrainei
Foto: Profimedia Images

Cerealele ucrainene au fost interzise pe piețele din Slovacia din cauza pesticidelor găsite în aceste cereale și care sunt interzise în Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de Ministerul Agriculturii din Slovacia și a fost făcut în 13 aprilie, potrivit unui comunicat de presă citat de Kyev Independent.

Decizia din Slovacia a fost luată după ce un lot de grâu din Ucraina cu o greutate de 1.500 de tone "a fost confirmat cu un pesticid care nu este permis în UE și are un impact negativ asupra sănătății umane".

Ministerul Agriculturii din Slovacia, împreună cu instituțiile subordonate vor colecta mostre din toate cerealele și făina din Ucraina, care sunt deja depozitate în Slovacia, se mai arată în comunicat.

"Totodată, ŠVPS SR prin Sistemul european de alertă rapidă pentru alimente și furaje informează toate statele membre UE despre lotul care nu îndeplinește cerințele de sănătate.

Ministrul Samuel Vlčan îl va informa pe ambasadorul Ucrainei, Myroslav Kastran, precum și pe miniștrii agriculturii din România și Bulgaria despre situație în cadrul ședinței comune de mâine, care urmează să fie dedicată protecției piețelor împotriva importului de mărfuri ieftine din Ucraina.

MPRV SR nu recomandă importul de cereale ucrainene și a produselor sale", potrivit sursei citate 

Ungaria a anunțat în 9 aprilie că va introduce noi măsuri pentru a reduce volumul de cereale ucrainean, invocând îngrijorarea cu privire la cantitățile mari de produse ucrainene ieftine care intră în țară și i-ar afecta piețele interne.

La începutul acestei săptămâni, Polonia a ajuns la un acord cu Ucraina pentru a opri importurile de cereale cel puțin până în iulie, din cauza unui aflux mare de cereale ucrainene ieftine, care i-a enervat pe fermierii polonezi.

În urma protestelor din Polonia, guvernul a cerut Comisiei Europene să folosească "toate instrumentele de reglementare – cote, tarife, care vor limita sau bloca importul de cereale ucrainene în Polonia", a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Fermierii din Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România îi reproșează ministrului Petre Daea că nu a răspuns la o solicitare oficială venită din partea autorităţilor ucrainene, încă din data de 17 martie, pentru o întâlnire în care să se găsească soluţii similare celor din Polonia privind criza cerealelor. Asociația avertiza că îi va cere demisia ministrului Daea, în cazul în care acesta nu răspunde urgent cererii oficialilor ucraineni. Între timp, ministrul Agriculturii a declarat că va discuta vineri despre acest subiect cu omologul ucrainean și cu cel polonez. 

 

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri