Teoriile conspirației și rețelele sociale. Cum ajung oamenii să creadă că Donald Trump și-a înscenat tentativele de asasinare

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump Injured During Shooting At Campaign Rally In Butler, PA
Imaginea iconică cu Donald Trump ridicând pumnul în aer, după ce a fost rănit de un glonț, în timpul unui miting electoral Foto: Getty Images

Wild Mother (Mama sălbatică, n.r.) - pseudonimul online al unei femei pe nume Desirée - locuiește în munții din Colorado, de unde postează videoclipuri pentru cei 80.000 de urmăritori despre bunăstarea holistică și creșterea fetiței sale. Femeia vrea ca Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale. La 100 de kilometri mai la nord, în suburbiile din Denver, se află Camille, o susținătoare înfocată a egalității rasiale și de gen, care locuiește cu o haită de câini salvați și a votat cu democrații în ultimii 15 ani. Cele două femei sunt la polul opus una de cealaltă, din punct de vedere politic, dar ambele cred că tentativele de asasinat împotriva lui Trump au fost înscenate, scrie jurnalista BBC Marianna Spring într-un material dedicat dezinformării prin intermediul rețelelor de socializare online.

Opiniile celor două americance cu privire la împușcăturile din iulie și la complotul aparent dejucat la începutul acestei luni au fost modelate de diferite postări de pe rețelele de socializare care le-au fost livrate pe fluxurile de conținut ale acestora, spun ambele femei.

Jurnalista BBC a mers personal în Colorado - stat american care a devenit un focar de teorii ale conspirației cu privire la furtul alegerilor prezidențiale americane din 2020 - pentru a încerca să înțeleagă de ce aceste teorii ale asasinatului înscenat fără dovezi par să se fi răspândit atât de mult în spectrul politic și consecințele pentru oameni precum Camille și Wild Mother.

Zeci de postări lipsite de dovezi pe care le-a găsit online și care sugerează că ambele incidente au fost înscenate au adunat peste 30 de milioane de vizualizări pe X, fostul Twitter. Unele dintre aceste postări au provenit de la conturi anti-Trump care nu păreau să aibă un istoric al distribuirii unor astfel de teorii, în timp ce o parte mai mică au fost postate de unii dintre susținătorii fostului președinte.

Pentru democrata Camille, echipa lui Trump a orchestrat acest lucru pentru a-i spori șansele de a câștiga alegerile.

Wild Mother - care urmărește deja QAnon, teorie a conspirației care susține că Donald Trump este implicat într-un război secret împotriva unei cabale de elită a pedofililor adoratori ai Satanei - vrea să creadă că propria echipă a lui Trump a înscenat atacul pentru a le înscena presupușilor săi dușmani din „Deep State” (așa-numitul stat paralel, n.r.)., care ar fi o coaliție obscură de servicii de securitate și de informații care încearcă să împiedice anumiți politicieni să ajungă la putere sau să-și ducă la îndeplinire programul.

Nu există dovezi care să susțină niciuna dintre teoriile femeilor.

Ideea că evenimentele au fost înscenate pentru a manipula publicul este un motiv clasic în manualul teoriei conspirației. Wild Mother spune că nu este străină de acest mod alternativ de gândire.

Cu toate acestea, Camille spune că este pentru prima dată când folosește cuvântul „înscenare” în legătură cu un astfel de eveniment. Ea a crezut întotdeauna că boala Covid-19 a fost reală și s-a opus extrem de mult afirmațiilor false că alegerile din 2020 au fost fraudate. Dar pe 13 iulie anul acesta, când stătea în fața televizorului de acasă și urmărea în direct cum Donald Trump a fost împușcat la un miting de campanie din Pennsylvania, spune că s-a gândit imediat: „Oh, asta e o înscenare”.

Modul în care Donald Trump a putut să pozeze și să ridice pumnul în aer a fost ceea ce a aprins suspiciunile lui Camille.

Ea și-a pus întrebări cu privire la modul în care Serviciul Secret al SUA a permis, în primul rând, să aibă loc filmarea. Directoarea serviciului a demisionat între timp din cauza eșecurilor din acea zi.

Trăgătorul era un tânăr de 20 de ani pe nume Thomas Matthew Crooks, care a fost ucis de lunetiștii Serviciului Secret. Motivele sale au rămas necunoscute - ceea ce a lăsat multe întrebări deschise. Și astfel, gândurile lui Camille au continuat să se învârtă în spirală.

Deja sceptică că ceva nu se potrivește, Camille a apelat la X pentru mai multe răspunsuri. În anii dinaintea celor două evenimete, ea începuse deja să petreacă din ce în ce mai mult timp pe site-ul de socializare, cunoscut anterior sub numele de Twitter. Se interesase de conturile pro-democrate anti-Trump și urmărea unele dintre ele.

„Recunosc că acum petrec prea mult timp pe rețelele de socializare și, din punctul meu de vedere, aceasta este un fel de problemă”, a spus ea.

Modificările recente ale modului în care funcționează fluxul „Pentru tine” al rețelei X au însemnat că a început să vadă mai multe postări de la conturi pe care nu le urmărește, dar care promovau idei în conformitate cu opiniile sale politice. Multe dintre aceste conturi achiziționaseră, de asemenea, bife albastre pe site, care le dau postărilor mai multă importanță.

Astfel, atunci când a avut loc prima tentativă de asasinat, teoriile nefondate ale conspirației, care sugerau că a fost înscenată, nu numai că au fost recomandate direct în feed-ul ei, dar au fost cu atât mai convingătoare cu cât proveneau de la alte profiluri cu aceleași opinii politice pe care ea le are despre Donald Trump.

Cele mai multe dintre companiile de social media spun că au linii directoare pentru a proteja utilizatorii și a reduce conținutul dăunător. X nu a răspuns la solicitarea BBC de comentarii.

„Ca și cum ai urmări un spectacol de magie”

Wild Mother a apelat, de asemenea, la social media pentru a-și găsi comunitatea - după ce a fost numită „o ciudată, o extraterestră, un diamant în stare brută” în viața reală - și și-a construit un grup de mii de urmăritori.

Femeia i-a explicat jurnalistei BBC cum a început să își împărtășească opiniile despre medicina naturistă și maternitate în 2021. Apoi a început să posteze teorii nedovedite despre ceea ce se întâmplă în spatele titlurilor - cum ar fi sănătatea Prințesei de Wales sau prăbușirea podului Baltimore la începutul acestui an - și și-a văzut vizualizările și numărul de like-urile crescând. Wild Mother spune că a fost cufundată în ceea ce numește „ideea alternativă despre realitate” de la o vârstă fragedă și crede că oamenii au fost mințiți cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu adevărat atunci când John F. Kennedy a fost asasinat în anii 1960, când au avut loc atacurile de la 11 septembrie în 2001 și în timpul pandemiei Covid-19.

A început să îl simpatizeze pe Trump când a început să petreacă mai mult timp pe internet în timpul pandemiei și a fost expusă mișcării QAnon, despre care crede că ar putea fi o legătură între toate aceste evenimente. Ca mamă, a fost îngrijorată în special de acuzațiile legate de abuzul și traficul de copii despre care vorbesc adesea susținătorii teoriei.

„Niciodată în viața mea nu mi-aș imagina că unele dintre lucrurile pe care a trebuit să le aud se întâmplă chiar acum, sub nasul nostru. Și asta mă uimește. Trebuie să fim capabili să ni-i protejăm pe cei mai inocenți”, a spus Wild Mother.

Susținătorii QAnon au făcut parte din mulțimea care a luat cu asalt clădirea Capitoliului SUA la 6 ianuarie 2021, într-un protest violent împotriva victoriei electorale a lui Joe Biden. Acum, Wild Mother vrea să creadă ideea pe care a văzut-o pe rețelele de socializare, conform căreia aceștia ar fi fost implicați cumva în înscenarea împușcării lui Trump în iulie - pentru a da vina pe Deep State.

Dar Wild Mother a mai spus că, potrivit postărilor pe care le-a văzut online, „băieții buni din armată”, cunoscuți sub numele de White Hats (Pălăriile albe, n.r.), au desfășurat operațiuni secrete pentru a contracara Deep State. Iar o teorie care a apărut pe feed-ul ei susține că tentativa de asasinat din iulie a fost înscenată de aceștia pentru a arăta publicului amenințarea la care este supus Trump.

Wild Mother nu pretinde că știe sigur dacă teoria QAnon este adevărată - dar știe ce vrea să creadă. „Cred că țara noastră are nevoie de salvare de la guvernul nostru chiar acum. Este o mizerie oribilă. O mizerie oribilă”, a spus ea.

Odată ce a început să se întrebe dacă un eveniment de știri ar fi putut fi înscenat, i s-a părut că oricare dintre ele ar putea fi.

„Este ca și cum te-ai duce la un spectacol de magie când erai copil și apoi ai afla pentru prima dată că magicianul îți joacă o festă. Acum, de fiecare dată când mergi la un spectacol de magie, știi ce fac ei”, a spus femeia din Colorado.

Pe măsură ce atât Camille, cât și Wild Mother au ajuns să se bazeze tot mai mult pe social media, convingerile pe care le-au dobândit au contribuit la o fracturare a relațiilor lor în lumea reală.

Camille consideră că este dificil să poarte conversații cu unii dintre membrii apropiați ai familiei sale care îl susțin pe Trump, în timp ce Wild Mother spune că acest lucru a jucat un rol în separarea ei de fostul soț, despre care spune că se opunea cu tărie teoriilor conspirației.

„Face lucrurile dificile? Da. A creat o barieră? A fost probabil unul dintre lucrurile care au pus capăt căsniciei mele? Poate”, spune Wild Mother.

Între timp, Camille s-a trezit și ea implicată în certuri pe X care au lăsat-o cu garda sus și în lumea reală. „Este un pic înfricoșător pentru că simt că de fiecare dată când ies din casă, există un potențial de conflict”, spune ea.

Această atmosferă de suspiciune și conflict nu are consecințe doar pentru viața personală a acestor femei, ci și pentru societate.

Funcționari, lucrători electorali și politicieni din întreaga SUA au fost supuși urii și amenințărilor ca urmare a acestei convingeri mai largi că aproape orice și orice - inclusiv alegerile - este trucat și înscenat.

Pentru Wild Mother, oamenii „merg pe o linie foarte fină” între căutarea dreptății și comportamentul dăunător.

„Nu este vorba de a le scrie senatorilor și de a le adresa apelative rasiste. Dar dacă sunteți cineva care a făcut cu adevărat cercetări și a constatat că există o problemă, sunt de acord că ar trebui să vă folosiți vocea? Absolut”, spune ea.
„Cred că toți avem modalități de a face asta. Pentru ei, se întâmplă să hărțuiască oamenii.”

În timp ce Wild Mother și Camille spun că nu au amenințat niciodată pe nimeni, neîncrederea promovată în parte de rețelele lor de socializare le-a erodat încrederea în societate și în instituțiile sale. Camille, care se opunea atât de mult teoriilor conspirației, se trezește acum că folosește limbajul acestora. Ea pare să fie una dintre multele persoane recrutate în acest mod de gândire - de tentativa de asasinat din iulie și de algoritmii rețelelor sociale care îi atrag pe oameni mai adânc într-o lume online detașată de realitate.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se schimbă harta Europei cu o nouă țară. Va fi cea mai mică din lume, la doar o oră de zbor de România
Digi FM
Andreea Bănică, dezamăgită după vacanța în Grecia: „Nu mai este ce a fost odată!” Ce a nemulțumit-o pe artistă
Pro FM
Cum comentează Lady Gaga zvonurile conform cărora ar fi de fapt bărbat: „M-am obișnuit să se spună minciuni...
Film Now
Halle Berry, dezvăluiri despre fiica ei adolescentă: „A murit și o parte din mine atunci!” Cu ce problemă s-a...
Adevarul
Turistă din Cehia, despre România: ”Din cauza creșterii standardului de viață, dispare o parte din...
Newsweek
F-16, Mirage 2000, Gripen, Eurofighter, donate Ucrainei. Cu ce rachete vor lovi Rusia
Digi FM
Cum a rămas un bătrân fără pensia pe o lună, 5 000 de lei, bani pe care tocmai îi scosese de la bancomat...
Digi World
Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii...
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
De 15 ani, Liam Neeson se plimbă cu aceeași femeie în parc. Acum, actorul și-a făcut curaj și i-a transmis un...
UTV
Brad Pitt si iubita sa, Ines de Ramon, stralucesc la premiera filmului „Wolfs” in Hollywood, alaturi de...