Tensiunile dintre SUA și China continuă în ceea ce privește Taiwanul, în ciuda dialogului dintre Joe Biden și Xi Jinping

Data actualizării: Data publicării:
pioni pe tabla de șah în steagul SUA și China
China a îndemnat SUA la prudenţă în problema Taiwanului, pentru a nu afecta grav relaţiile sino-americane. Sursă foto: Getty Images

O navă de război americană a traversat marţi strâmtoarea Taiwanului, care separă insula de China continentală, a anunţat marina americană, ceea ce reprezintă o premieră după summitul virtual dintre preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping, relatează AFP.

Trecerea strâmtorii Taiwanului de către USS Milius, un distrugător din clasa Arleigh Burke echipat cu rachete, a reprezentat un simplu tranzit de rutină, a menţionat flota a 7-a a SUA. Această traversare demonstrează angajamentul Statelor Unite în favoarea unei regiuni Indo-Pacific liberă şi deschisă, a adăugat sursa citată într-un comunicat de presă. 

Evenimentul are loc la o săptămână după întrevederea virtuală dintre preşedinţii chinez şi american, îndeosebi pe subiectul Taiwanului, care cristalizează toate tensiunile dintre cele două puteri.

Conform agenției de stat a chineze Global Times, Xi Jinping a susținut la acel summit că recentele tensiuni legate de Taiwan sunt cauzate de „încercările repetate ale autorităților taiwaneze de a se baza pe sprijinul SUA în ceea ce privește declararea independenței”.

De asemenea, conform unui comunicat al Casei Albe, președintele Joe Biden „se opune cu fermitate eforturilor unilaterale menite a schimba actuala stare de fapt (status quo) cu scopul subminării păcii și stabilității din regiunea Strâmtorii Taiwan”.

Totodată, în cadrul întâlnirii virtuale, Biden a precizat că ambele state au o responsabilitate de a asigura că rivalitatea lor nu „se îndreaptă spre conflict deschis”.

Navele de război americane efectuează periodic exerciţii în strâmtoare, ceea ce suscită furia Beijingului. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian, a condamnat marţi această traversare, văzând în ea o tentativă deliberată de perturbare a păcii şi stabilităţii regionaleStatele Unite trebuie să-şi corecteze imediat greşeala, să înceteze să mai provoace probleme, să mai depăşească limita şi să se joace cu focul”, a avertizat el.

Collin Koh, însărcinat cu cercetarea la Şcoala de Studii Internaţionale S Rajaratnam din Singapore, are o bază de date cu numărul traversărilor declarate de către americani în strâmtoarea Taiwanului. Nouă traversări au fost efectuate în 2019, urmate de 15 traversări în 2020. În acest an, până în prezent americanii au efectuat 11 traversări, număr care include şi ultima traversare, a USS Milius. 

De ce declararea independenței Taiwanului este o „linie roșie” pentru China

Taiwanul a acuzat recent Beijingul de lansarea unui așa-numit„război de zonă gri” împotriva sa - aviația militară chineză a efectuat 554 de zboruri ilegale în spațiul aerian taiwanez în perioada septembrie 2020 - august 2021. Astfel, forțele armate ale Chinei sunt capabile să implementeze o blocadă asupra principalelor porturi și aeroporturi ale Taiwanului, spun autoritățile de la Taipei.

Situația complicată din Taiwan este moștenirea Războiul Civil Chinez (1927-1949), încheiat după Al Doilea Război Mondial cu victoria comuniștilor în China continentală și refugierea Partidului Naționalist Chinez, Kuomintang, pe insula Taiwan.

Cei peste 23 de milioane de locuitori ai insulei, care nu a fost recunoscută ca stat independent decât de un grup restrâns de ţări, trăiesc sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea Chinei.

Mai exact, China (n. red. – Republica Populară Chineză) consideră că Taiwanul (n. red. – oficial, Republica China) face parte din teritoriul său și, sub politica sa „O singură China”, refuză să aibă relații diplomatice cu orice țară care recunoaște guvernul taiwanez ca țară distinctă sau ca guvern legitim al Chinei.

Citește și: Delegaţie a Parlamentului European, prima vizită oficială în Taiwan: „Nu sunteţi singuri. Europa este alături de voi”

Statele Unite recunosc din 1979 Republica Populară Chineză, dar Congresul american impune în acelaşi timp furnizarea de arme către Taiwan pentru autoapărare. De altfel, Beijingul consideră declararea independenţei Taiwanului o linie roșie și a amenințat cu declanșarea unui război, în cazul în care acest lucru se întâmplă.

Citește și: Joe Biden a spus că nu promovează independența Taiwanului, după o declarație a sa care sugera că statul este independent

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce nu s-au mai întors oamenii azi pe Lună, deși acum peste 50 de ani s-a putut: adevărul din spatele...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
protest lituania
Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...