Jair Bolsonaro, președintele Braziliei, se confruntă cu cu reacții și critici dure în Brazilia în contextul în care țara, aflată pe locul 3 în lume în ce privește numărul de cazuri de infectare cu coronavirus și pe locul 2 la numărul de decese nu are încă niciun contract cu vreo companie care dezvoltă și distribuie vaccinuri anti-Covid cu eficiență ridicată și nici vreun plan coerent de imunizare a populației generale împotriva virusului, scrie The Guardian.
Peste 180.000 de brazilieni au murit până acum din cauza Covid-19, boala pe care președintele brazilian a numit-o „o mică gripă”, iar cea mai mare economie a Americii Latine se îndreaptă spre un val doi dureros, în contextul în care primul val a măturat deja țara.
Guvernul lui Bolsonaro nu a reușit să explice satisfăcător felul în care plănuiește să își vaccineze cei 212 milioane de cetățeni. În ciuda faptului că are a șasea cea mai are populație a lumii, Brazilia nu a semnat contracte cu Pfizer, compania care a produs primul vaccin cu eficiență ridicată, serul care este deja aprobat și folosit în Regatul Unit și SUA pentru imunizarea populației generale și nici cu Moderna, a doua companie care a produs un vaccin cu eficiență de peste 90%. Brazilia și-a pus, anterior, speranțele în serul dezvoltat de AstraZeneca, însă și dozele cerute din acest ser sunt insuficiente pentru o țară cu o populație atât de mare.
Mai mult, Bolsonaro a evitat folosirea vaccinului experimental chinezesc SinoVac la nivel general doar pentru că guvernatorul statului Sao Paulo, Joao Doria, un posibil rival al său în alegerile prezidențiale din 2022, a susținut folosirea acestui ser în pentru imunizare în regiunea pe care o conduce.
Experții sunt de părere că această strategie electoralistă a președintelui brazilian și incapacitatea de a găsi o soluție pentru un contract cu producătorii importanți de vaccinuri ar putea duce la creșterea constantă a numărului de decese – „Marea problemă este că guvernul și-a pus toate speranțele în acordul cu AstraZeneca pentru 100 de milioane de doze și nu a negociat și alte contracte. Acele doze oricum nu vor fi suficiente pentru imunizarea întregii populații”, spune Natalia Pasternak, fondatoarea unui institut științific. „Această situație arată cât de ruptă de realitatea pandemie este această administrație. Încă nu au înțeles gravitatea situației prin care trecem”, a completat ea.
La sfârșitul săptămânii trecute, presa braziliana a criticat aproape în întregime, planul de vaccinare anunțat de ministerul Sănătății brazilian, un document care prevede vaccinarea grupurilor prioritare pe o perioadă de cinci luni, însă nu prevede nicio strategie pentru vaccinarea generală a populației.
„Nesăbuința criminală a lui Bolsonaro în ce privește pandemia de coronavirus a depășit orice limită. A venit momentul ca măcar să simuleze că are maturitatea și abilitatea de a conduce o țară de 212 de milioane de locuitori într-un moment dramatic în istoria ei colectivă”, a scris Folha de Sao Paulo, un ziar brazilian pe prima pagină, în timp ce un altul, Estado de Sao Paulo, îl acuză pe Bolsonaro de „incompetență letală” - „Nu există nici măcar un aspect al gestionării acestei crize care nu a fost contaminat de obscurantism, neglijență, incompetență sau reacredință”.
Criticile dure vin după ce și președintele societății medicale și chirurgicale din Rio a lansat un val de critici asupra lui Bolsonaro și guvernului său pe care i-a acuzat de „neglijență criminală”.
Editor : Adrian Dumitru