Pe scena internațională, premierul Giorgia Meloni vorbește despre pericolele schimbărilor climatice, dar pe plan intern, chiar și când țara se confruntă cu temperaturi, incendii și inundații fără precedent, guvernul ei nu este convins de amenințarea încălzirii globale, potrivit Politico.
„Este cald, da, fără îndoială. Vara este cald, iarna este frig”, a glumit ministrul transporturilor Matteo Salvini când a fost întrebat despre stresul pe care schimbările climatice îl provoacă tinerilor.
Săptămâna trecută, ministrul mediului Gilberto Pichetto Fratin a spus „dacă climatul se schimbă, se schimbă din cauza climatului... nu știu cât de mult schimbările climatice sunt din cauza omului și cât de mult din cauza schimbărilor climatice naturale ale Pământului.”
Fratin a răspuns acuzațiilor că guvernul actual nu recunoaște fenomenul schimbărilor climatice, explicând că Italia „sprijină îndeplinirea obiectivelor de mediu”, dar se opune „regulilor bombastice și inaplicabile” impuse de Bruxelles pentru a „pedepsi Italia”. Țara are dreptul de a-și „apăra interesele naționale”, a spus ministrul italian.
Meloni a adoptat o poziție ambiguă pe acest subiect. Pe plan internațional, a făcut tot posibilul pentru ca guvernul ei să nu fie etichetat drept de extremă dreapta din cauză că nu adoptă poziția general acceptată de comunitatea politică și științifică cu privire la schimbările climatice, inclusiv în timpul ultimei întâlniri dintre premierul italian și președintele american Joe Biden.
Dar când vorbește cu aliații ei politici, Meloni își schimbă mesajul. În luna iulie, la o adunare a partidului spaniol de extremă dreapta Vox, Meloni a transmis printr-un videoclip că „fanatismul ultra-ecologic” este o amenințare pentru economie.
Colegii ei au adoptat poziții similare. Ministrul de externe Antonio Tajani a spus că se opune „viziunii ideologice a unei lupte împotriva schimbărilor climatice”, în timp ce partenerul lui Meloni, jurnalistul Andrea Giambruno, a susținut că încălzirea globală nu este o problemă atât de mare în timpul emisiunii sale TV.
Această ambivalență are un impact real. După 9 luni la putere, abordarea lui Meloni pentru a îndeplini obiectivul Italiei de a reduce din emisiile de gaze cu efect de seră este „confuză și încă neclară”, a spus Simone Tagliapietra, cercetător de la institutul Bruegel și profesor la Universitatea Catolică din Milano.
Guvernul se concentrează mai mult pe dezvoltarea industriei de gaze naturale pentru a răspunde problemelor de aprovizionare cu energie, în loc să promoveze dezvoltarea resurselor regenerabile.
Guvernul lui Meloni a ales, de asemenea, să se lupte cu UE în privința interzicerii producției de mașini cu motoare cu combustie internă începând din 2035.
Cu toate că Meloni a spus că vrea să facă schimbările climatice o problemă abordată de partidele de dreapta, politicile ei arată că nu va fi ușor pentru guvernul ei să adopte „o agendă pe care ei au promovat-o în mod tradițional ca fiind elitistă și împotriva poporului”, a explicat Tagliapietra.
În timp ce unii dintre reprezentanții lor politici au spus că sunt relaxați în fața haosului provocat de schimbările climatice, italienii sunt printre cei mai alarmați dintre toți europeni de problemele legate de climă, potrivit unui nou studiu publicat de Universitatea Yale.
Această situație ar putea fi în detrimentul guvernului lui Meloni întrucât mai multe sondaje arată că italienii sunt foarte preocupați de schimbările climatice și vor să treacă la acțiune.
Editor : Raul Nețoiu