Talibanii au cucerit un punct de frontieră în Afganistan, forțele guvernamentale s-au refugiat în Tadjikistan. Avertisment ONU

Data publicării:
Humvee aparținând forțelor de securitate afgane, pe marginea drumului in kunduz, afganistan
Humvee aparținând forțelor de securitate afgane, pe marginea unui drum în Kunduz. Talibanii au cucerit punctul de trecere a frontierei cu Tajikistan, la circa 50 km distanță. Foto: Profimedia

Reprezentanții ONU atrag atenția asupra evoluției îngrijorătoare din Afganistan, unde talibanii cuceresc din ce în mai multe teritorii, pe măsură ce trupele străine se retrag din țară, după 20 de ani de ocupație. Marți, talibanii au cucerit un important punct de trecere a frontierei din nordul Afganistanului, obligând trupele guvernamentale să se refugieze dincolo de graniță, în Tadjikistan. Statele Unite fac apel la încetarea violențelor, cu trei zile înainte de întâlnirea dintre președintele american Joe Biden și omologul său afgan, Ashraf Ghani.

Recentele cuceriri militare ale talibanilor în Afganistan reprezintă un motiv de „îngrijorare”, a avertizat marţi, în Consiliul de Securitate al ONU, emisarul secretarului general al Naţiunilor Unite în această ţară, Deborah Lyons. 

„Va fi tragic dacă această (ofensivă - n.r.) militară continuă”, a adăugat ea într-o videoconferinţă organizată de Estonia, la care au participat mai mulţi miniştri. Potrivit responsabilei ONU, ameninţarea cu pierderea progreselor realizate în Afganistan în ultimii 20 de ani este reală.

Din acest motiv, ea a cerut comunităţii internaţionale să exercite presiuni pentru ca talibanii să revină la masa negocierilor şi să discute despre încetarea focului cu guvernul de la Kabul, subliniind că ceea ce se întâmplă în Afganistan va avea consecinţe globale.

„Peste 50 din cele 370 de districte afgane au căzut (în mâinile talibanilor - n.r.) de la începutul lunii mai. Majoritatea districtelor capturate înconjoară capitale ale unor provincii, ceea ce sugerează că talibanii se poziţionează pentru a încerca să preia controlul asupra acestor capitale odată ce forţele străine se vor retrage complet”, a spus responsabila ONU, potrivit Agerpres, care citează AFP și EFE.

„Menţinerea drepturilor femeilor este o prioritate” şi aceasta „nu ar trebui folosită ca monedă de schimb la masa negocierilor”, a mai menţionat Deborah Lyons. „Drepturile femeilor, ale bărbaţilor, ale oamenilor în general nu sunt negociabile”, a insistat ea.

Ofensiva din teren a talibanilor contravine promisiunilor făcute de talibani privind negocieri politice în cadrul acordului lor de pace cu SUA, a subliniat aceasta.

Exprimându-se în numele SUA, ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a avertizat că ţara sa nu va recunoaşte un guvern afgan impus cu forţa.

În cursul sesiunii, Naţiunile Unite au subliniat de asemenea că fabricarea de opiu în această ţară a continuat şi chiar s-a dezvoltat în perioada crizei mondiale provocată de pandemia de COVID-19.

Talibanii au cucerit principalul punct de trecere a frontierei cu Tadjikistan

Insurgenţii talibani au preluat marţi controlul asupra principalului punct de trecere a frontierei cu Tadjikistanul, republică ex-sovietică din Asia Centrală, în nordul Afganistanului, precum şi asupra unor districte care duc spre capitala provinciei Kunduz, au anunţat responsabili locali, citaţi de AFP, potrivit Agerpres.

Doi membri ai consiliului regional - Amruddin Wali şi Khaliddin Hakmi - au confirmat pentru agenţia franceză de presă „preluarea controlului asupra punctului de trecere Shir Khan”, care leagă Afganistanul de restul Asiei Centrale, la circa 50 km nord de Kunduz.

Talibanii, potrivit lui Hakmi, au capturat „Shir Khan şi toate celelalte posturi de frontieră, după o oră de lupte”.

„Talibanii au început atacul noaptea trecută, iar dimineaţă erau peste tot, cu sutele”, a precizat un ofiţer al armatei afgane, sub rezerva anonimatului.

Forţele regulate au fost constrânse să se retragă „până în Tadjikistanul” vecin, a adăugat el.

Talibanii şi-au intensificat ofensiva pe teren de la începutul retragerii trupelor americane în luna mai, operaţiune ce ar urma să se încheie la 11 septembrie.

Pentagonul a lăsat să se înţeleagă luni că retragerea, care avansează foarte rapid, ar putea fi încetinită în mod deliberat pentru a face faţă atacurilor repetate, respectându-se totodată termenul limită la 11 septembrie.

Pe fondul retragerii trupelor străine din Afganistan, Rusia a anunţat la sfârşitul lunii mai că îşi consolidează sistemul antiaerian de la o bază din Tadjikistan, conform semioficiosului Izvestia, care cita la 25 mai un comunicat al Ministerului Apărării de la Moscova.

Potrivit ziarului, baza va fi echipată cu cele mai moderne sisteme de apărare antiaeriană portabile 'Verba'. Acest tip de arme este deosebit de eficient împotriva rachetelor de croazieră şi a dronelor de toate modelele şi dimensiunile, conform publicaţiei citate.

SUA: „Violenţa trebuie să înceteze”

Statele Unite i-au chemat marţi pe beligeranţii din Afganistan să „înceteze” violenţele, pentru care îi consideră în mare parte „responsabili” pe talibani, cu trei zile înainte de vizita preşedintelui afgan Ashraf Ghani la Casa Albă, transmite AFP.

„Îndemnăm părţile să se angajeze în negocieri serioase pentru a defini o foaie de parcurs politic pentru viitorul Afganistanului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Ned Price.

„Continuăm să chemăm la încetarea violenţelor actuale care sunt în mare parte cauzate de talibani”, a adăugat el.

„Violenţa trebuie să înceteze. Continuăm să credem că o rezolvare negociată este singura cale de a pune capăt celor 40 de ani de război”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt.

Preşedintele american Joe Biden îi va primi vineri la Washington pe omologul său afgan Ashraf Ghani şi pe Abdullah Abdullah, responsabil cu procesul de pace din partea autorităţilor de la Kabul.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”