Taiwan a dezvăluit oficial primul său submarin de fabricație internă. Haikun, numit după un pește mitic din literatura clasică chineză, este doar primul submarin din planurile țării de a avea o flotă de 10 și va fi livrat marinei până la sfârșitul anului 2024, transmite BBC.
Președintele Tsai Ing-wen a prezidat joi ceremonia de lansare a primului submarin construit de Taiwan, în orașul-port Kaohsiung. Taiwanezii sunt în plin proces de a-și întări apărarea, după ce oficialii americani au avertizat că China ar putea fi capabilă militar să organizeze o invazie în următorii câțiva ani.
Taiwan este o insulă autonomă pe care China o consideră o provincie renegată și a promis că o va revendica într-o zi. Majoritatea observatorilor cred însă că China nu va ataca insula în mod iminent, iar Beijingul a spus că urmărește „reunificarea” pașnică cu Taiwan. Dar, în același timp, a avertizat împotriva declarării oficiale a independenței Taiwanului și a oricărui sprijin extern. În plus, China a căutat din ce în ce mai mult să exercite presiune asupra insulei prin exercițiile sale militare în strâmtoarea Taiwan, inclusiv luna aceasta.
„Istoria își va aminti pentru totdeauna această zi”
„Istoria își va aminti pentru totdeauna această zi”, a spus președinta Tsai în timp ce stătea în fața submarinului acoperit cu emblema drapelului țării sale. Ea a adăugat că ideea unui submarin fabricat intern a fost considerată anterior „o sarcină imposibilă… dar am făcut-o”.
Submarinul de 1,54 miliarde de dolari, alimentat cu un motor diesel-electric, va fi supus mai multor teste și va fi livrat marinei până la sfârșitul anului 2024, potrivit oficialilor militari.
A fost numit Haikun după un pește mitic masiv care poate zbura și care apare în literatura clasică chineză.
Taiwan pregătește o flotă de 10 submarine
Un alt submarin este în prezent în producție. Taiwanul își propune să opereze în cele din urmă o flotă de 10 submarine, inclusiv două bărci mai vechi de fabricație olandeză și să le echipeze cu rachete.
Șeful programului intern de submarine, amiralul Huang Shu-kuang, a declarat reporterilor săptămâna trecută că scopul este acela de a evita orice încercare din partea Chinei de a încercui Taiwanul pentru o invazie sau de a impune o blocadă navală. De asemenea, ar câștiga timp până când forțele americane și japoneze sosesc pentru a ajuta apărarea Taiwanului, a adăugat el.
Construirea propriilor submarine a fost de multă vreme o prioritate cheie pentru liderii din Taiwan, dar programul s-a accelerat sub conducerea doamnei Tsai, care a sporit cheltuielile militare până aproape de dublarea bugetului de până acum, în timpul mandatului său.
China încă nu a dat un răspuns oficial. Dar, într-un articol publicat la începutul acestei săptămâni, publicația de presă de stat Global Times a declarat că Taiwanul „visează cu ochii deschiși” și că planul este „doar o iluzie”. De asemenea, a susținut că armata Chinei „a construit deja o rețea multidimensională anti-submarină în jurul insulei”.
Observatorii sunt de acord că noile submarine ar putea ajuta la sporirea apărării Taiwanului
Flota de 10 submarine a Taiwanului ar păli în comparație cu cea a Chinei, despre care se spune că în prezent cuprinde peste 60 de ambarcațiuni, inclusiv submarine de atac cu propulsie nucleară, cu mai multe în drum.
Dar insula a urmat de multă vreme o strategie de război asimetrică, în care își propune să construiască o forță de apărare mai agilă pentru a înfrunta un inamic mai mare și cu resurse bune.
Submarinele ar putea „ajuta marina relativ mică a Taiwanului să ia inițiativa împotriva forțelor navale mari ale Chinei” prin desfășurarea „războiului în stil de gherilă cu elemente letale și surprinzătoare”, a remarcat William Chung, cercetător militar la Institutul de Cercetare pentru Apărare și Securitate Națională în Taiwan.
În special, a spus el, acestea ar putea ajuta prin asigurarea pazei diferitelor strâmtori și canale care leagă așa-numitul „prim lanț de insule”, o rețea de insule care include Taiwan, Filipine și Japonia văzută ca un posibil front de luptă pentru orice conflict cu China. Războiul antisubmarin rămâne „cea mai slabă parte a marinei chineze, iar aceasta este șansa ca Taiwan să o exploateze”, a adăugat el.
Dar „centrul de greutate” al oricărui conflict naval China-Taiwan nu ar avea loc probabil în apele adânci din largul coastei de est a insulei, unde submarinele ar fi cele mai eficiente, a subliniat Drew Thompson, cercetător senior în vizită la Universitatea Națională din Singapore și fost oficial al Departamentului de Apărare al SUA. În schimb, principalul teatru de război s-ar afla în apele mai puțin adânci ale coastei de vest cu fața spre China continentală.
„Submarinul nu este optimizat pentru un rol de contra-invazie... a avea această capacitate sporită de a complica operațiunile militare ale Chinei ar avea un efect, dar nu este unul decisiv”, a spus el. Eficacitatea lor ar depinde în mare măsură de modul în care Taiwanul alege să le implementeze.
Dincolo de a juca un rol de descurajare, ele ar putea fi folosite și pentru ambuscada navelor chineze, desfășurarea operațiunilor de minare în porturile din China, perturbarea aprovizionării cu petrol și să distrugă instalațiile cheie de pe coasta chineză, potrivit Chieh Chung, un cercetător în domeniul apărării la fundația națională pentru politici din Taiwan.
Ce este semnificativ, însă, este că Taiwanul a reușit să proiecteze și să-și construiască propriul submarin în primul rând.
Haikun va fi dotat cu un sistem de luptă și rachete fabricate în SUA
Haikun folosește un sistem de luptă al companiei americane de apărare Lockheed Martin și va transporta rachete fabricate în SUA. Deși acest lucru nu poate fi o surpriză, având în vedere că SUA este principalul aliat al Taiwanului, cel puțin alte șase țări, inclusiv Marea Britanie, au venit în ajutorul Taiwanului în furnizarea de componente, tehnologie și talent, potrivit unui raport Reuters.
Adm Huang i-a spus pentru Nikkei Asia că a abordat personal contactele militare din SUA, Japonia, Coreea de Sud și India pentru ajutor, dar nu a precizat care țară a fost în cele din urmă de acord. Faptul că mai multor țări și companii „nu le-a fost frică să furnizeze piese pentru un program de apărare marcant din Taiwan... indică o schimbare geopolitică semnificativă”. Este un indicator al „îndoielii și nemulțumirii” față de Beijing resimțite de unii membri ai comunității internaționale și „ar trebui să neliniștească China”, a adăugat Chieh.
Lansarea are loc la o zi după ce Beijingul a confirmat că a efectuat exerciții militare luna aceasta pentru a „combate cu hotărâre aroganța forțelor separatiste de independență din Taiwan”.
În ultimele săptămâni, China și-a intensificat din nou prezența navelor de război în strâmtoarea Taiwan și incursiunile cu avioane militare în spațiul aerian din jurul insulei.
Oficialii militari și de informații americani au oferit termene diferite pentru o posibilă invazie chineză.
O dată prezentată recent este 2027, se crede că președintele chinez Xi Jinping a spus armatei sale să fie capabile operațional să organizeze o invazie până în acel an. Dar directorul CIA, William Burns, a mai spus că nu înseamnă neapărat că Xi va decide să facă o invazie atunci, deoarece se crede că are îndoieli cu privire la succesul Chinei.
Editor : M.I.