Sute de protestanți s-au adunat în Nuremberg săptămâna trecută ca să asculte o predică scrisă și rostită de programul de inteligență artificială ChatGPT, care le-a spus credincioșilor să nu le fie frică de moarte, scrie Insider.
Chatbot-ul ChatGPT i-a rugat pe credincioșii care au umplut biserica Sfântul Pavel din localitatea Fürth, de lângă Nuremberg, să se ridice în picioare și să se închine la Dumnezeu.
Peste 300 de persoane au venit la biserica din Fürth vineri dimineața pentru a asista la o slujbă experimentală generată aproape în întregime de inteligența artificială.
„Dragi prieteni, este o onoare pentru mine să stau aici și să vă predic din postura de primă inteligență artificială la convenția de anul acesta al protestanților din Germania”, le-a spus avatarul ChatGPT credincioșilor, cu o față lipsită de expresie și o voce monotonă.
Slujba a durat 40 de minute, cu tot cu predică, rugăciuni și muzică, și a fost creată de ChatGPT și Jonas Simmerlein, un teolog și filozof de la Universitatea din Viena.
„Eu am conceput această slujbă, dar, de fapt, eu mai degrabă am acompaniat-o, pentru că aș spune că în jur de 98% vine de la mașinărie”, a spus academicianul de 29 de ani.
Întreaga slujbă a fost „condusă” de patru avataruri diferite - două femei și doi bărbați - care au apărut pe un ecran mare montat deasupra altarului.
„Nu era nicio inimă, niciun suflet”
Unii credincioși au fost entuziasmați de această inovație și au filmat întregul eveniment, în timp ce alții au fost mai critici și au refuzat să recite cu voce tare Tatăl Nostru.
O femeie care a participat la slujbă a spus că era entuziasmată și curioasă la început, dar, în timp ce ChatGPT își ținea predica, experiența a devenit tot mai neplăcută pentru IT-ista de 57 de ani.
„Nu era nicio inimă, niciun suflet”, a spus ea. „Avatarurile nu arătau nicio emoție de niciun fel, nu aveau niciun limbaj al corpului și vorbeau atât de repede și monoton încât era foarte greu pentru mine să mă concentrez la ce spuneau.”
„Dar poate că este diferit pentru generația mai tânără care a crescut cu asta”, a recunoscut IT-ista din Fürth.
Un preot luteran de 31 de ani din Troisdorf, oraș din apropiere de Köln, a adus cu el un grup de adolescenți credincioși și s-a arătat mult mai impresionat de acest experiment.
„Mi-am imaginat că o să fie mai rău. Dar am fost plăcut surprins de cât de bine a mers”, a spus preotul german. „Și limbajul inteligenței artificiale a funcționat bine, cu toate că era destul de sacadat uneori.”
Preotul a spus că singurul lucru care a lipsit din slujba ținută de ChatGPT a fost emoția sau spiritualitatea care sunt esențiale pentru toate predicile pe care acesta le scrie.