„Suntem pregătiți de orice scenariu” în conflictul cu Rusia. SUA va răspunde ferm la orice agresiune dacă negocierile eșuează

Data actualizării: Data publicării:
Armata americană
Agenţiile de informaţii americane nu exclud că Rusia ar putea opta „pentru fabricarea unui pretext pentru o invazie, inclusiv prin activităţi de sabotaj şi operaţiuni informaţionale, acuzând Ucraina că pregăteşte un atac iminent împotriva forţelor ruse din estul Ucrainei”. Foto: Profimedia Images

SUA au avertizat că sunt „pregătite de orice scenariu” în privința Rusiei și că „vor da un răspuns ferm la orice fel de agresiune”, împreună cu aliaţii europeni. Conform consilierului președintelui Joe Biden, serviciile secrete americane consideră că Rusia „nu a luat încă o decizie definitivă cu privire la o posibilă invazie” în ţara vecină, scrie Reuters.

După o întâlnire americano-rusă, luni, la Geneva, apoi o alta în cadrul Consiliului NATO-Rusia, miercuri, la Bruxelles, unde cele două tabere rivale au trecut în revistă „divergenţele” profunde cu privire la securitatea în Europa, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a încheiat joi, la Viena, săptămâna de negocieri Est-Vest, insistând asupra „urgenţei” dialogului, informează Agerpres.

Dar Moscova pare să fi risipit aceste speranţe, afirmând că nu vede utilitatea unor discuţii cu Occidentul „în zilele următoare”, din cauza dezacordurilor mari dintre cele două părți. Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a declarat că Moscova aşteaptă răspunsuri în scris săptămâna viitoare de la Occident la cererile ţării sale cu privire la acordarea de garanţii de securitate.

Cele trei runde de discuții diplomatice nu au oferit nicio soluție clară a conflictului dintre Occident și Rusia. „Vom reflecta şi ne vom consulta cu aliaţii şi partenerii noştri despre ceea ce vom face”, a spus Jake Sullivan, consilierul preşedintelui american Joe Biden pentru securitate naţională.

SUA: Rusia nu a luat o decizie definitivă asupra declanșării invaziei Ucrainei, dar SUA sunt pregătite „pentru orice scenariu”

În timp ce serviciile de informaţii americane apreciază, potrivit lui, că Rusia „nu a luat încă o decizie definitivă cu privire la o posibilă invazie” în ţara vecină, consilierul preşedintelui Biden a dat asigurări că SUA sunt „pregătite pentru orice fel de scenariu”.

„Suntem pregătiţi să facem progrese la masa negocierilor”, dar şi „să luăm măsuri necesare şi adecvate pentru a ne apăra aliaţii, a ne susţine partenerii şi a da un răspuns ferm la orice fel de agresiune”, la unison cu aliaţii europeni, a declarat a declarat Sullivan.

Occidentul acuză Rusia că a desfăşurat cel puţin 100.000 de soldaţi la frontiera cu Ucraina în vederea unei potenţiale invazii, însă Kremlinul dezminte această intenţie şi cere la rândul său ca NATO să-şi modifice postura pe care o consideră „ameninţătoare” la porţile sale.

„Situaţia în regiune este periculoasă”, a avertizat joi secretarul general al OSCE, Helga Schmid, în deschiderea Consiliului permanent al Organizaţiei în capitala austriacă. „Este imperativ să găsim, pe cale diplomatică, o modalitatea de a opri escaladarea şi de a începe restabilirea încrederii, transparenţei şi cooperării”, a pledat ea.

OSCE este „un loc unic pentru aceasta”, a insistat Helga Schmid, în timp ce Moscova privilegiază dialogul bilateral cu Washingtonul, întrucât consideră că ţările europene s-ar afla într-o poziţie de „subordonare” faţă de SUA, după cum scrie presa rusă.

Citește și: Rusia avertizează că ar putea trimite trupe în Cuba și Venezuela, în cazul escaladării tensiunilor cu SUA

Polonia avertizează că „riscul unui război în Europa nu a fost niciodată atât de mare în ultimii 30 de ani”

Polonia, care a preluat la începutul acestui an preşedinţia anuală, prin rotaţie, a OSCE de la Suedia, şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea, la fel ca alte ţări din Europa de Est, aflate odinioară sub autoritatea Moscovei, notează AFP.

„Se pare că riscul unui război în zona OSCE nu a fost niciodată într-atât de ridicat în cursul ultimilor 30 de ani”, a avertizat ministrul de externe polonez Zbigniew Rau. Este „o provocare majoră pentru această organizaţie, al cărei scop este tocmai acela de a ţine războiul departe de Europa”, a adăugat el.

În aceeaşi ordine de idei, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a subliniat că dialogul este „absolut esenţial” pentru a „evita orice formă de confruntare care ar fi un dezastru pentru Europa şi lumea” întreagă.

„Nu poate fi nici vorba de a negocia sub presiune”, a avertizat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, în timp ce ambasadorul SUA la OSCE, Michael Carpenter, a spus că „respinge cu fermitate şantajul”, adăugând că „atacurile şi ameninţările nu dau niciodată roade”.

Citește și: Rusia avertizează că va rupe relațiile diplomatice cu SUA dacă americanii vor impune sancțiuni împotriva lui Vladimir Putin

SUA: Rusia ar putea inventa un pretext pentru invazia Ucrainei. Condiţiile din zonele controlate de separatiştii proruşi s-au deteriorat

Confruntat cu atitudinea glacială a Occidentului faţă de cererile Kremlinului, care vrea în special garanţii că Alianţa Nord-Atlantică îşi va închide porţile în faţa noilor candidaţi la aderare din Europa de Est, cum ar fi Ucraina, reprezentantul Rusiei la OSCE, Aleksandr Lukaşevici, a denunţat „absenţa unui răspuns adecvat”.

„Totul s-a concentrat pe îngrijorările lor faţă de aşa-zisul comportament agresiv al Rusiei”, a spus oficialul rus în finalul reuniunii de la Viena. „Este clar o dezamăgire", a adăugat el.

Pe teren, condiţiile s-au deteriorat pentru observatorii OSCE în zonele controlate de către separatiştii proruşi în estul Ucrainei, a deplâns situaţia Michael Carpenter, declarându-se „extrem de îngrijorat” de ceea ce se petrece.

Din 2014, OSCE este mandatată să verifice respectarea acordurilor de pace de la Minsk în regiunile Lugansk şi Doneţk, unde o bună parte din teritoriu se află sub controlul miliţiilor separatiste susţinute de Moscova.

Agenţiile de informaţii americane nu exclud că Rusia ar putea opta „pentru fabricarea unui pretext pentru o invazie, inclusiv prin activităţi de sabotaj şi operaţiuni informaţionale, acuzând Ucraina că pregăteşte un atac iminent împotriva forţelor ruse din estul Ucrainei”, a avertizat joi seara Jake Sullivan, citat de Reuters.

Citește și: Atac cibernetic masiv împotriva guvernului din Ucraina. „Temeți-vă și așteptați-vă la ce e mai rău”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...