Procurorii suedezi au pus sub acuzare un cetățean iranian pentru crime de război, în cazul execuțiilor în masă petrecute în închisorile iraniene în 1988, informează BBC.
Suspectul nu a fost numit, însă a fost identificat de mai multe ori ca fiind Hamid Nouri, în vârstă de 60 de ani. Nouri a fost reținut în urmă cu doi ani, după ce a ajuns în Stockholm, scrie presa suedeză.
Ce s-a întâmplat în 1988
În 1988, Iranul era în război cu Irak. Liderul suprem iranian a ordonat executarea prizonierilor care aveau legături cu un grup de opoziție aliat cu Irakul. Suspectul lucra în acea perioadă la o închisoare aflată în apropierea capitalei Teheran, susțin procurorii. El neagă toate acuzațiile.
Grupurile pentru drepturile omului au cerut de mult timp dreptate privind execuțiile din Iran din 1988, cărora le-ar fi căzut victime 5.000 de oameni.
Pentru a deschide cazul, procurorii suedezi au invocat principiul "jurisdicției universale".
Cazul crimelor din 1988 a reapărut în atenție luna trecută, după alegerea lui Ebrahim Raisi ca președintele al Iranului. Raisi a fost unul dintre cei patru judecători ai tribunalelor secrete organizate în 1988 pentru a "rejudeca" mii de prizonieri pentru activitățile lor politice. Noul președinte iranian a negat mereu că ar fi avut vreun rol în sentințele la moarte, dar a mai spus că ele erau justificate pentru că exista o fatwa (decizie religioasă) emisă de fostul lider suprem, Ayatollahul Khomeini.
Hamid Nouri este acuzat că ar fi participat la executarea în masă a numeroși deținuți care simpatizau grupul de opoziție Mujahedin-e Khalq (MEK), în iulie și august 1988. Totodată, Nouri este suspectat de tortură și tratamente inumane. Gruparea MEK a luptat alături de trupele irakiene în războiul contra Iranului, în perioada 1980-1988. Drept urmare, majoritatea execuțiilor sunt considerate crime de război.
Războiul dintre Irak și Iran s-a încheiat pe 20 august 1988, dar execuțiile au continuat. Procesul ar urma să înceapă pe 10 august și să dureze până în aprilie 2022.
Editor : V.M.