Patru femei din cadrul unei unităţi de elită a infanteriştilor marini americani au venit la Bucureşti pentru a vorbi despre rolul femeilor în armată. În cadrul unui exerciţiu NATO, au prezentat tehnici de luptă corp la corp. Femeile spun că niciodată nu s-au simţit discriminate, pentru că în armata americană, femeile şi bărbaţii sunt pe aceeaşi treaptă. La noi în ţară, abia de anul viitor, femeile care vor vrea să lucreze în armată vor avea acces egal cu bărbaţii.
Amanda, Omeeka, Diomarys şi Jessie au reuşit să treacă cu brio peste toate testele impuse pentru a intra în infanteria marină americană.
„Cel mai dificil lucru pe care l-am experimentat, din punct de vedere personal, a fost puterea mentală, puterea emoţională şi spirituală. Corpul o să reziste, mintea o să cedeze cu mult înaintea corpului. Dacă te ambiţionezi şi îţi dai seama de potenţialul pe care îl ai şi vrei asta, atunci poţi să reuşeşti,” spune cpt. Amanda Brown, infanterist marin.
„Antrenamentul este la fel (n.r - cu cel al bărbaţilor). Sunt aşteptări diferite pentru femei, dar alergăm trei mile, facem acelaşi număr de abdomene, facem aproape totul la fel,” adaugă sgt. Omeeka Amsterdam, infanterist marin.
„Este greu, este greu. Dar ştii ce te face să mergi mai departe? Persoana din stânga şi din dreapta ta. Se bazează pe tine să mergi în luptă şi să continui să mergi mai departe,” spune sgt. Diomarys Beck.
Cele patru femei din unitatea puşcaşilor marini spun că niciodată nu s-au simţit discriminate. Dimpotrivă, la exerciţiul NATO din România i-au învăţat pe bărbaţi arte martiale.
„Echipa noastră de aici este specializată în mai multe domenii, de la arte marţiale şi lupte corp la corp. Toate aceste cunoştinţe vrem să le împărtăşim cu militarii străini,” precizează sgt. Diomarys Beck, infanterist marin.
În Armata Statelor Unite, numărul femeilor a ajuns la 200.000, aproape 15 procente. În România, potrivit Ministerului Apărării, în acest moment, 30 de femei se află în misiuni internaţionale, inclusiv în Afganistan.