„Uraganul nuclear”. Români în calea forțelor dezlănțuite ale naturii
Americanii sunt în așteptarea „uraganului nuclear”. Irma, ajuns din nou uragan de categoria 5, este acum la câteva sute de kilometri de statul american Florida, unde trăiesc și 35.000 de români. Evacuările sunt deja în plină desfășurare acolo. Guvernatorul a anunţat că toată lumea trebuie să plece. Printre cei care au părăsit deja Florida se află şi o familie de români, care a povestit pentru Digi24 care este situaţia acum în Florida şi ce măsuri au luat autorităţile americane.
„Noi am plecat din Florida. Am plecat acum două seri. Am condus toată noaptea şi momentan suntem aproape de Texas. S-a mers bară la bară, de la 9 seara până la 5 dimineaţa. Lumea merge...fiecare unde are pe cineva, prieteni, rude sau pur şi simplu spre centru (departe de coastă, n.r.) ori la hotel. Cei care rămân, în general, (merg, n.r.) spre adăposturi. Deja au activat planurile de urgenţă. Pun la dispoziţie buget, utilaje. Pun la dispoziţie şi apă. S-a rămas şi fără apă. Aşa că toată lumea se mobilizază să facă viaţa oamenilor mai uşoară”, a declarat Iulia Rugu, o româncă din Florida.
ACTUALIZARE sâmbătă, ora 6:20. Uraganul Irma, care fusese retrogradat la categoria 4, a atins coastele Cubei și-a intensificat forța și a redevenit uragan de categoria 5, cea mai periculoasă. Rafalele de vânt ating 250 de km/h. Irma este comparabil ca forță cu uraganul Andrew din 1992, care a devastat zone din sudul Floridei, doar că de data aceasta este de mărime mult mai mare.
ACTUALIZARE 22.50 NASA a dat publicității în urmă cu puțin timp imagini cu uraganele Irma și Jose, surprinse vineri de camerele de pe Stația Spațială Internațională de la o distanță de 400 de kilometri:
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Iată care este traseul celui mai mare uragan al Atlanticului și ce urmează în zilele următoare:
Irma este în zona Republicii Dominicane şi după un traseu de aproape o săptămână, încă are un nivel extrem de mare, 4 pe o scară de la 1 la 5, pentru că s-a alimentat permanent din apele foarte calde de la suprafaţa Oceanului Atlantic. Sudul Peninsulei Florida ar putea fi lovit de furtună duminică în zori, iar vântul va avea rafale de peste 200km/h. Sunt estimate şi cantităţile enorme de precipitaţii, aproximativ 380l/mp. Apoi, pe măsură ce va traversa statele americane Georgia şi Carolina de Sud, la începutul săptămânii viitoare, va deveni furtuna tropicală. În urma sa vine însă uraganul Jose, acum de nivel 3, iar specialiştii anunţă că afecta Insulele Caraibe în acest weekend, apoi este posibil să se întrepte spre nord-est şi să ocolească Florida.
Sezonul uraganelor din Atlantic va mai dura până la finalul lunii noiembrie, iar specialiştii americani estimează că mai pot apărea încă trei-patru furtuni dintre care cel puţin una,de nivel 4 sau 5.
Dezastrul din Caraibe
Uraganul Irma a semănat dezastru în insulele Caraibe, iar efectele lui sunt asemănate cu cele ale unei bombe nucleare: insula Barbuda a fost distrusă aproape complet, în proporţie de 95 la sută, iar în insula Saint Martin jumătate din case şi vile sunt dărîmate. 23 de oameni au murit, potrivit celui mai recent bilanț. Pericolul se îndreaptă acum spre Florida, stat unde potrivit oficialilor de la Bucureşti, trăiesc în jur de 35 de mii de români.
Aceste imagini au fost înregistrate în Republica Dominicană. Localnicii şi echipa de filmat s-au trezit cu un val asemanator cu un tusnami care a înaintat brusc câteva zeci de metri pe uscat. Asta s-a întâmplat de fapt în tot arhipelagul Antilelor, odată cu sosirea uraganului Irma, din Antigua si Barbuda până în Bahamas și Puerto Rico. Rafalele de peste 200 de kilometri pe oră sau chiar mai puternice au împins apa mării pe uscat acoperind totul în cale. Asta în timp ce ploile torențiale nu făceau decât să sporească volumul de apă.
Pe insula Saint Martin, autorităţile estimează că mai bine de jumătate din case au fost distruse, în timp ce premierul din Antigua şi Barbuda spune că va avea nevoie de cel puţin 100 de milioane de dolari pentru a repune pe picioare această mică ţară din Caraibe. Nu doar localnicii suferă de pe urma forţei cu care Irma a lovit regiunea. Sunt foarte mulţi turişti blocaţi acolo. Numai pe Saint Martin ar fi, potrivit autorităţilor de la Washington, în jur de 6 mii de americani care ar vrea să revină în Statele Unite. Pentru a nu ajunge în această situaţie 50 de mii de turişti au plecat sau încercă să plece din Cuba înainte de sosirea uraganului.
Şi americanii stau cu ochii pe Irma, care însă şi a mai pierdut din forţă.
Uraganul Irma continuă să fie o ameninţare care va provoca distugeri pe teritoriul SUA, fie în Florida, fie în alte state din sud-estul SUA.
Ca atare, între 500 şi 650 de mii de oameni au primit ordin de evacuare. Autostrăzile care duc spre nordul Floridei au devenit adevărate furnicare.
„Traseul şi impactul direct al acestei vijelii încă nu e stabilit pentru că pe de o parte avem de-a face cu o furtună foarte puternică, pe de altă parte traiectoria stabilită în simulările pentru următoarele 72 de ore constituie cheia pentru a stabili ce zone vor fi lovite cel mai rău. Nu ne întrebăm dacă Florida va fi lovită, ne întrebăm cât de rău va fi lovită şi cum se va sfârşi acest uragan în urmtoarele patru sau cinci zile, pe măsură ce înaintează pe uscat”, au comunicat reprezentanții agenției federale pentru situații de urgență.
Şeful FEMA crede că cel puţin 100 de mii de oameni vor avea nevoie de adăpost, iar zone întinse din Florida vor rămâne fără servicii de bază ca electricitatea şi apa potabilă cel puţin patru zile. Serviciul de meteorologie estimează că atunci când va ajunge în Florida, Irma va aduce cu ea rafale cel puţin 270 de kilometri la oră.
- Etichete:
- sezonul uraganelor 2017
- uraganul irma
- uraganul nuclear
- uragan florida
- romani florida
- uraganul jose
- nasa imagini uragane
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News