Noul uragan format în Atlantic, care a fost denumit Maria și care amenință Antilele, riscă să se intersecteze în următoarele zile cu ruta unui alt ciclon format deja deasupra Atlanticului de mai multe săptămâni: Jose. Dacă se vor întâlni, am putea asista la un fenomen numit „efectul Fujiwara”.
Sâmbătă, o furtună tropicală s-a format la sud-est de Antile. În două zile, evenimentul meteorologic a crescut în intensitate, până când, luni, a ajuns uragan de categoria 3 (pe o scară cu 5 nivele). În următoarele ore este de așteptat ca uraganul să prindă și mai multă putere amenințând regiunile de coastă cu rafale de 150-201 km/h și valuri uriașe de 8-9 metri.
Insulele Antile franceze nu sunt singurele care se află pe traiectoria Mariei. Meteorologii spun că este posibil ca în decurs de o săptămână acest uragan să se întâlnească cu Jose și se tem ca din interacțiunea lor să nu se producă efectul Fujiwara.
Fujiwara vine de la numele medicului japonez Sakuhei Fujiwara care a oferit pentru prima oară o descriere a fenomenului, în 1921. Ce se întâmplă când două uragane intră în interacțiune? Proximitatea a două uragane va atrena rotația sistemului format de cele două cicloane, astfel încât va influența traiectoria lor. Ca urmare, cele două fronturi atmosferice intră unul în orbita celuilalt și își modifică reciproc cursul. Un astfel de fenomen ar putea devia traiectoria actuală a lui Jose și l-ar putea determina să se îndrepte din nou către Statele Unite, în condițiile în care acum se îndreaptă către nord-est.
Efectul Fujiwara nu se aplică numai cicloanelor tropicale, ci tuturor turbioanelor (vârtejurilor) în general. Observând evoluția turbioanelor într-un bazin cu apă, dr. Fujiwara a ajuns la concluzia că cele care erau de aceeași anvergură și se îndreptau către același sens își sincronizau mișcările pe măsură ce se apropiau. În anii 1960, sateliții au permis ca acest fenomen să fie observat și în cazul uraganelor.
Un astfel de fenomen este periculos?
Efectul Fujiwara nu duce totuși la contopirea furtunilor într-un mega-uragan. Cele două cicloane nu se „lipesc”, cum am putea crede. Dimpotrivă. Atunci când două cicloane se apropie și se învârt unul în jurul celuilalt, intensitatea lor scade, de fapt. Este posibil, însă, să fuzioneze, adică cel mai mare să-l absoarbă pe cel mai mic, dar asta se întâmplă extrem de rar. Ultimul exemplu în Atlantic este cel al furtunii tropicale Alpha, care a fost „înghițită” integral de uraganul Wilma, în 2005. În partea de nord-vest a Pacificului, fenomenul se produce mai des, pentru că numărul sistemelor tropicale este mai mare. Totuși, fuziunea a două cicloane este mai degrabă rară.
În cazul uraganelor Jose și Maria, deocamdată e greu de spus dacă se va produce un efect Fujiwara. Și dacă s-ar produce, va fi un fenomen interesant de privit, dar dincolo de precipitațiile puternice pe care le-ar putea aduce, nu va modifica prea mult evoluția situației meteorologice în general.