Trump, avertisment direct pentru Kim Jong-un: „Nu va scăpa nepedepsit”
Preşedintele SUA Donald Trump a declarat vineri că liderul nord-coreean Kim Jong-un „va regreta sincer” acţiunile ostile împotriva teritoriului SUA sau împotriva aliaţilor SUA, avertismentul fiind lansat la câteva ore după ce, într-o postare pe Twitter afirma că armele americane sunt deja „încărcate şi armate” pentru a combate orice ameninţare reprezentată de Coreea de Nord.
Președintele a mai spus vineri că speră că Phenianul înțelege „deplin” gravitatea cuvintelor sale. „Sper că vor înțelege deplin gravitatea a ceea ce spun, iar ceea ce spun este ceea ce gândesc”, a spus președintele american.
Apoi, el i-a transmis un avertisment direct lui Kim Jong-un. „Acest om nu va scăpa nepedespit pentru ceea ce face”, a spus Donald Trump.
„Dacă mai proferează vreo amenințare...sau dacă face ceva în legătură cu Guam sau orice alt teritoriu american sau cu vreun aliat american, va regreta sincer și asta rapid”, a mai spus Trump.
Armata americană este pregătită oricând să răspundă unui gest necugetat comis de Coreea de Nord. Este un nou avertisment al preşedintelui Donald Trump transmis Coreei de Nord, în mijlocul tensiunilor dintre cele două state. Reacţia liderului de la Washington vine după ce Phenian-ul a ameninţat că pregăteşte lansarea unui tir de rachete către o insulă americană din Pacific.
„Soluţiile militare sunt acum deplin activate, armele sunt încărcate şi armate, dacă vedem vreo acţiune nesăbuită din partea Coreei de Nord. Sperăm că Kim Jong-un va găsi o altă cale!”, a afirmat preşedintele american într-un mesaj postat pe Twitter.
Termenul „încărcate și armate”, devenit celebru după un film din 1949 în care juca John Wayne, se referă la pregătirea unei arme pentru a trage. Solicitat ulterior de reporteri să explice remarca, Trump a spus: „Acele cuvinte sunt foarte, foarte ușor de înțeles”.
Această declaraţie vine la două zile după ce secretarul apărării a susţinut că americanii sunt pregătiţi să contracareze orice ameninţare venită de la Phenian.
„Dacă (Kim Jong-un) va face ceva în Guam, se vor întâmpla lucruri cum nu s-au mai văzut şi se vor întâmpla în Coreea de Nord”, a spus președintele american.
Ce vreţi să spuneţi cu asta? au întrebat reporterii.
„Veţi vedea, veţi vedea şi va vedea şi el”, a răspuns Trump.
Război și pace, în varianta Trump
Guam, teritoriul despre care e vorba, ar fi una dintre primele ţinte ale armatei nord-coreene. Asta a dat de înţeles conducerea de la Phenian, care a ameninţat că va lansa rachete în direcţia insulei din Oceanul Pacific pe care locuiesc 165 de mii de oameni. De ce e atât de important acest teritoriu? Fiindcă în Guam sunt aproximativ şase mii de militari americani şi baze militare strategice ale Washingtonului.
Pentagonul a anunțat că Statele Unite și Coreea de Sud vor organiza, așa cum era planificat, peste zece zile, exerciții militare comune, ceea ce e de natură să înfurie și mai mult Phenianul.
Oficialii militari americani, inclusiv şeful Pentagonului susţin, totuşi, că soluţia diplomatică este de preferat unui război cu consecinţe imprevizibile. Părere pe care o împărtăşesc şi cancelariile occidentale.
Marile puteri îndeamnă la calm şi spun că un război ar fi catastrofal, în timp ce China, aliat tradiţional al Coreei de Nord, pare să prefere neutralitatea. Totuși, Rusia, China și Germania și-au exprimat îngrijorarea cu privire la tonul tot mai dur al declarațiilor dintre Washington și Phenian.
„Cred, sunt ferm convinsă că o escaladare a retoricii nu va contribui la soluţionarea conflictului. Nu cred că o soluţie militară va rezolva conflictul”, a spus Angela Merkel.
Toate aceste noi declarații au fost alimentate și de partea celalaltă, a Coreei de Nord. Agenția oficială de presă de la Phenian a scris că „Trump duce situația din peninsula coreeană la marginea unui război nuclear”.
Președintele american a declarat că nu vrea să deschidă canale de discuții cu Coreea de Nord, după ce presa americană a scris că un înalt diplomat american ar avea, de mai multe luni, convorbiri cu un diplomat nord-coreean de la ONU.
Totuși, președintele american a anunțat vineri seara că va vorbi cu omologul său chinez despre siutația „foarte periculoasă” din jurul Coreei de Nord. „Să sperăm că totul va merge”, a declarat Trump. Președintele american a mai declarat că ia în calcul noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord, care vor fi „foarte dure”.
Liderul Casei Albe ceruse joi Chinei să facă mai mult pentru rezolvarea situației, în timp ce Beijingul, aliatul tradițional al Coreei de Nord, a spus că speră ca toate părțile să depună eforturi pentru a ajuta la aplanarea crizei și creșterea încrederii reciproce, în loc să-și dea replici belicoase.
„Nimeni nu agreează mai mult o soluție pașnică decât președintele Trump, pot să vă asigur”, le-a spus Donald Trump reporterilor în stațiunea de golf din New Jersey unde se află în vacanță.
Președintele a promis însă că își va întrerupe vacanța și luni va reveni pentru o zi la Casa Albă, unde va ține o conferință de presă.
Moscova și China, plan de pace secret
La Moscova, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a cerut Phenianului și Washingtonului să fie de acord cu un plan comun ruso-chinez – nedezvăluit până acum – în termenii căruia Coreea de Nord își va suspenda testele cu rachetă, iar Statele Unite și Coreea de Sud vor respecta un moratoriu în ceea ce privește exercițiile militare la scară amplă.
Nici SUA, nici Coreea de Nord nu au fost însă de acord cu planul.
Lavrov a declarat că riscul unui conflict militar legat de programul nuclear al Coreei de Nord este foarte mare, iar Moscova este profund îngrijorată de amenințările dintre Washington și Phenian.
- Etichete:
- sua
- coreea de nord
- kim jong-un
- donald trump
- amenintari coreea de nord
- criza nord-coreeana
- criza coreea de nord
- razboi declaratii trump coreea de nord
- trump convorbire china
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News