Președintele american Donald Trump a declarat, luni, că ar fi onorat să îl întâlnească pe dictatorul Kim Jong-un „în anumite împrejurări” pentru a detensiona situația cu privire la programul nuclear al Coreei de Nord. Niciun președinte american în funcție nu s-a întâlnit vreodată cu liderul Coreei de Nord și ideea este una controversată, relatează CNN.
„Dacă ar fi potrivit să am o întrevedere cu el, desigur că aș merge, absolut, aș fi onorat să fac asta. Din nou, doar în anumite împrejurări. Dar aș face asta. Majoritatea politicienilor nu ar spune asta vreodată. Dar eu vă spun că în împrejurările potrivite, m-aș întâlni cu el”, a spus președintele SUA într-un interviu pentru Bloomberg, citat de CNN.
Amintim că Donald Trump a spus și în timpul campaniei electorale că s-ar întâlni cu oricine și că există „10-20% șanse să îl conving să renunțe la nenorocitele alea de bombe nucleare, pentru că cine vrea ca el să aibă bombe nucleare?!”, referindu-se la Kim Jong-un.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a revenit asupra subiectului, luni seară, și a declarat că mai întâi SUA trebuie să vadă anumite schimbări în Coreea de Nord înainte să se pună problema unei întrevederi.
„Evident, aceste condiții nu sunt întrunite acum”, a spus Spicer.
De asemenea, Sean Spicer a dat explicații și cu privire la faptul că Donald Trump l-a lăudat recent pe dictatorul nord-coreean.
„A venit la putere când era tânăr, după ce tatăl lui a murit. Au existat foarte multe potențiale amenințări la adresa lui. A reușit să conducă o țară înainte, în ciuda îngrijorărilor noastre și ale altor multe persoane. Este o persoane foarte tânără în fruntea unei țări cu arme nucleare”, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe.
Situația nord-coreeană a devenit rapid o problemă de securitate națională pentru Administrația Trump. Președintele american încearcă să găsească o soluție diplomatică pentru a detensiona situația și lucrează îndeaproape cu China în acest sens, dar a refuzat să respingă cu totul o soluție militară.
Analiştii cred că regimul nord-coreean îşi continuă eforturile de miniaturizare a focoaselor nucleare, pentru a fi instalate pe rachetele intercontinentale capabile să lovească Statele Unite. Tensiunile din regiune au crescut considerabil în ultima perioadă, iar exerciţii militare de amploare au loc în ambele Coreei. Statele Unite au trimis o adevărată armandă în regiune, în încercarea de a contracara ameninţarea Phenianului, scrie News.ro.
De asemenea, Japonia îşi trimite cel mai mare vapor militar ca să apere o navă americană aflată în Pacific, în largul coastelor japoneze. Distrugătorul purtător de elicoptere Izumo are voie să-şi folosească armanentul din dotare, în caz de nevoie, scrie presa de la Tokyo. Este pentru prima oară de după cel de-al Doilea Război Mondial când marina japoneză primeşte o asemenea misiune şi vine în contextul tensiunilor din ce în ce mai mari dintre SUA şi Coreea de Nord. Până acum, militarii japonezi puteau să-şi folosească armele doar pentru auto-apărare, nu şi să ajute aliaţi.
Vasul nipon va proteja o navă americană de transport, care trebuie să aprovizioneze inclusiv vapoare din grupul de luptă al portavionului Carl Vinson, se se îndreptă spre peninsula Coreea.
Citiți și: EXCLUSIV. Imagini proaspete din Coreea de Nord – Corespondenţă pentru Digi24.ro
Războiul ameninţărilor între Washington şi Phenian. Nou test balistic în Coreea de Nord
Motivele pentru care SUA sunt atât de alarmate de Coreea de Nord