Încă un test cu rachetă, al doilea în numai o săptămână, a fost efectuat vineri noapte de regimul nord-coreean. La fel ca primul, şi acesta a fost un eşec, dar analiştii îl interpretează ca pe o replică dată preşedintelui american Donald Trump. Liderul american avertiza vineri, într-un interviu pentru Reuters, că există riscul unui conflict major cu Phenianul. Iar un sondaj publicat tot vineri arată că peste jumătate dintre americani sunt pentru folosirea forţei împotriva Coreei de Nord.
Armata nord-coreeană a efectuat un nou test balistic vineri seară la ora 23.33, ora României, a anunţat Comandamentul american din Pacific. Lansată în direcţia Mării Japoniei, racheta a explodat după câteva secunde, nereuşind nici măcar să părăsescă teritoriul nord-coreean. A fost al doilea test balistic ratat al Coreei de Nord în interval de o săptămână, dar este un semnal ca situaţia este extrem de tensionată.
În timp ce televiziunea nord-coreeană nu încetează să difuzeze filme de propagandă prin care Kim Jong-un îşi arată puterea militară, un submarin nuclear american a ajuns într-un port sud-coreean, un bombardier american patrulează deasupra peninsulei, iar portavionul USS Vinson se află la o distanţă de unde poate lansa un atac asupra Phenianului. În ciuda arsenalului american desfăşurat în regiune, sunt voci care spun că nu există opţiuni militare viabile împotriva Coreei de Nord.
„Există opţiuni militare, dar sunt riscante”, a spus senatorul Jack Reed.
Şeful Comandamentului din Pacific confirmă că poate lansa un atac distrugător asupra Coreei de Nord, dar nu poate preveni un atac de artilerie al Phenianului asupra ţării vecine, Coreea de Sud.
„Seulul este cel mai populat oraş de pe planetă. Are 25 de milioane de locuitori pe o suprafaţă relativ mică şi este în raza de acţiune a artileriei nord-coreene”, a explicat amiralul Harry Harris.
Statele Unite au baterii antirachetă Patriot în Coreea de Sud şi scutul antirachetă THAAD. Însă acestea sunt concepute să doboare rachete ghidate şi nu pot apăra Seulul de un atac de artilerie.
„Nu avem arme care să intercepteze rachetele de artilerie odată ce au fost lansate”, a explicat şeful Comandamentului din Pacific.
Potrivit unui sondaj publicat de televiziunea Fox News, 38 la sută dintre americani consideră Coreea de Nord cea mai mare ameninţare iminentă la adresa Statelor Unite, cu 13% mai mulţi decât cei care se simt ameninţaţi de organizaţia teroristă Stat Islamic. 53% se pronunţă pentru folosirea forţei militare pentru a împiedica Phenianul să-şi continue programul nuclear, în timp ce 39% se opun.