Cincisprezece scrutine sunt programate marți în Statele Unite, în ceea ce se numește „Super Tuesday” (super-marțea) alegerilor pentru desemnarea candidatului Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al țării.
Partidul Democrat organizează alegeri în Alabama, Arkansas, California, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Carolina de Nord, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont, Virginia şi în Insulele Samoa americane. Dintre acestea, foarte importante sunt California şi Texas, care au o populaţie numeroasă.
„Super-marţea” alegerilor reprezintă cea mai mare miză în eforturile pentru obţinerea numărului de 1.991 de delegaţi, necesar pentru desemnarea candidatului Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial din noiembrie. În total, marţi vor fi alocate voturile a 1.357 de delegaţi.
Principalii concurenţi sunt senatorul Bernie Sanders şi fostul vicepreşedinte Joseph Biden. În cursa electorală sunt şi Elizabeth Warren, Michael Bloomberg şi Tulsi Gabbard.
Doi candidați democrați s-au retras din cursă
Pete Buttigieg, primarul orăşelului South Bend (Indiana), a anunţat duminică suspendarea campaniei electorale. Fără a menţiona explicit numele lui Bernie Sanders, el a subliniat că o abordare politică „inflexibilă” nu ar fi o variantă câştigătoare contra republicanului Donald Trump. „Avem nevoie de o agendă extinsă care să servească poporului american şi nu cuiva care se pierde în ideologie”, a spus Buttigieg. El şi-a exprimat astfel indirect opoziţia faţă de o nominalizare a lui Sanders, dar s-a abţinut totuşi de a-și exprima explicit susținerea pentru un alt candidat democrat. A făcut-o însă chiar înainte de Super Tuesday, când le-a spus clar alegătorilor săi că îl consideră pe Joe Biden cel mai potrivit pentru a fi președinte și le-a recomandat să-l voteze.
La rândul său, senatoarea Amy Klobuchar și-a anunţat luni retragerea din cursa electorală şi susţinerea pentru Joseph Biden.
Este de aşteptat, în aceste condiții, ca fostul vicepreședinte Joe Biden să-și consolideze poziția în cursa democraților pentru învestitură. Acesta a obţinut 48% din voturi în alegerile primare din Carolina de Sud, mai mult decât dublul procentelor obţinute de Bernie Sanders, şi se plasează ca principal contracandidat al acestuia în interiorul Partidului Democrat.
Campanie cu debut dificil pentru Joe Biden
Joe Biden a avut parte, totuși, de o campanie cu multe probleme: deşi la momentul anunţului său privind candidatura la nominalizarea democrată pentru alegerile din 2020 el era favorit pentru a îl înfrunta pe Donald Trump, în cadrul alegerilor a avut o prestaţie slabă, fiind afectat într-o anumită măsură și de acuzațiile pe care i le-a adus Donald Trump în legătură cu intervenția în favoarea fiului său, numit la conducerea unei companii energetice în Ucraina.
La întrunirile electorale din Iowa şi Nevada şi la alegerile primare din New Hampshire, Biden nu a reuşit să se impună în faţa principalului său rival, senatorul de Vermont, Bernie Sanders. Norocul fostului vicepreşedinte ar putea să se schimbe, însă, având în vedere că urmează competiţii în state în care el este cotat cu şanse mai bune. Totuși, în California și Texas, state cu populație numeroasă, Bernie Sanders ar fi cotat ca favorit.
În urma voturilor interne, candidatul Partidului Democrat care îl va înfrunta pe preşedintele Donald Trump în scrutinul prezidenţial va fi desemnat în iulie, la Convenția specială a partidului.
Fostul președinte democrat Barack Obama nu îşi va anunţa susţinerea pentru fostul său coechipier, Joe Biden, și nici pentru vreun alt candidat, în cadrul alegerile primare ale Partidului Democrat, până la momentul Convenţiei, spun surse apropiate de fostul preşedinte. În trecut, Barack Obama i-a criticat pe candidaţii democraţi pentru atacurile pe care le lansează unii împotriva celorlalţi în ceea ce priveşte „puritatea ideologică”. Fostul președinte ar vrea să joace un rol mai activ în reunificarea partidului.
(surse: Agerpres, Mediafax, Digi24)
Editor: Luana Păvălucă