SUA și alte zeci de țări s-au angajat să folosească AI în mod responsabil în domeniul militar. China nu susține planul

Data publicării:
profimedia-0906271519
Foto: Profimedia Images

Aproximativ 60 de țări, inclusiv Statele Unite, au aprobat marți un „plan de acțiune” pentru a reglementa utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale (IA) în domeniul militar, însă China s-a numărat printre țările care nu au susținut documentul care, însă, nu are caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, transmite Reuters.

Summitul REAIM (Responsible AI in the Military Domain) de la Seul, al doilea de acest gen, urmează celui de la Haga de anul trecut. La acea dată, aproximativ 60 de națiuni, inclusiv China, au aprobat un modest „apel la acțiune”, fără angajament juridic.

Reprezentanții guvernelor au declarat marți că „planul” din acest an a fost mai orientat spre acțiune, în conformitate cu discuțiile avansate și evoluțiile din domeniul militar, cum ar fi dronele cu inteligență artificială implementate de Ucraina, care a aprobat, de asemenea, documentul.

„Facem noi pași concreți”, a declarat pentru Reuters ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans. „Anul trecut ... a fost mai mult despre crearea unei înțelegeri comune, acum ne îndreptăm mai mult spre acțiune”.

Planul include stabilirea unor evaluări ale riscurilor, a condițiilor importante, cum ar fi controlul uman, și a modului în care pot fi luate măsuri de consolidare a încrederii pentru a gestiona riscurile, a spus acesta.

Printre detaliile adăugate în document se numără necesitatea de a împiedica utilizarea IA pentru proliferarea armelor de distrugere în masă de către diverși actori, inclusiv grupuri teroriste, și importanța menținerii controlului uman și a implicării în utilizarea armelor nucleare.

Există multe alte inițiative pe această temă, cum ar fi declarația guvernului SUA privind utilizarea responsabilă a IA în armată, lansată anul trecut.

Summitul de la Seul - organizat de Țările de Jos, Singapore, Kenya și Regatul Unit - urmărește să se asigure că discuțiile multilaterale nu sunt dominate de o singură națiune sau entitate.

Cu toate acestea, China s-a numărat printre cele aproximativ 30 de națiuni care au trimis un reprezentant guvernamental la summit, dar care nu au susținut documentul, ilustrând diferențele puternice de opinii între părțile interesate.

„De asemenea, trebuie să fim realiști că nu vom avea niciodată întreaga lume alături de noi”, a declarat ministrul apărării Brekelmans.

„Cum ne descurcăm cu faptul că nu toată lumea se conformează? ... Aceasta este o dilemă complicată pe care ar trebui, de asemenea, să o punem pe masă”, a adăugat el.

Locul și calendarul următorului summit sunt încă în discuție, au declarat oficialii.

În cadrul Adunării Generale a ONU din octombrie, oficialii sud-coreeni au declarat că intenționează să susțină discuții privind inteligența artificială în domeniul militar pe baza „schiței”.

Giacomo Persi Paoli, șeful Programului Securitate și Tehnologie din cadrul Institutului Națiunilor Unite pentru Cercetare în domeniul Dezarmării (UNIDIR), a declarat că statele ar trebui să se angajeze cu alte țări între summituri pentru a atenua orice riscuri.

„Proiectul este un pas gradual înainte”, a spus el. „Mergând prea repede, prea devreme, există un risc foarte mare ca multe țări să nu dorească să se angajeze”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit unul dintre cei mai respectați jurnaliști și corespondenți de război din România. Dumnezeul să-l ierte
Digi FM
Portofoliu ambiguu pentru România în Comisia Europeană. Explicația numirii Roxana Mînzatu
Pro FM
Dezvăluiri despre Dave Grohl, care și-a înșelat soția și a avut un copil: „Obiceiul de a flirta cu alte femei...
Film Now
Par mai degrabă surori. Julianne Moore și fiica ei, mic dejun pe străzile din NYC. Liv, mult mai înaltă decât...
Adevarul
Sute de spărgători, dealeri de droguri și criminali, eliberați pe străzile din Marea Britanie. Reacțiile...
Newsweek
9.000 lei amendă pentru locuitorii care fac aceste lucrări la bloc. Mai mulți locatari amendați!
Digi FM
Sunt sau nu telefoanele interzise la școală inclusiv în timpul pauzelor? Secretarul de stat din Ministerul...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Problema asociată bătrâneții, cu care s-a confruntat Kelly din Beverly Hills. Neputința de a-și duce viața...
UTV
Lora si Ionut Ghenu se pregatesc de nunta. Artista a dezvaluit de ce superstitie va tine cont in ziua nuntii...