SUA își propune să înarmeze Ucraina cu rachete antinavă avansate pentru a lupta împotriva blocadei ruse

Data publicării:
Tachetă lansată de pe o navă de război.
SUA își propune să înarmeze Ucraina cu rachete antinavă avansate pentru a lupta împotriva blocadei ruse. Foto: Profimedia

Casa Albă intenționează să livreze luptătorilor ucraineni rachete antinavă avansate pentru a ajuta la spargerea blocadei navale a Rusiei, au spus oficiali americani, pe fondul îngrijorării că armele mai puternice, care ar putea scufunda navele de război rusești, ar intensifica conflictul, scrie Reuters.

Ucraina nu a ascuns că vrea armament cu tehnologie avansată de la Statele Unite, capabilități dincolo de inventarul actual de artilerie, cum ar fi rachetele Javelin și Stinger. Lista Kievului, de exemplu, include rachete care ar putea împinge marina rusă departe de porturile sale de la Marea Neagră, permițând reluarea transporturilor de cereale și alte produse agricole în întreaga lume.

Foști și actuali oficiali americani, precum și surse din Congres au menționat că, pe lângă teama de escaladare a cpnflictului, există obstacole în calea furnizării de arme mai puternice și cu rază mai lungă de acțiune în Ucraina, cum ar fi necesitatea unei pregătiri îndelungate a militarilor, dificultăți de întreținere a echipamentului, sau teama că armamentul ar putea fi capturat de forțele ruse.

Potrivit surselor citate, ar fi luate în considerare două tipuri de rachete antinavă puternice - Harpoon fabricate de Boeing și Naval Strike Missile produse de Kongsberg și Raytheon Technologies. Acestea ar putea fi expediate din SUA direct în Ucraina, sau printr-un transfer de la un aliat european care deține deja astfel de rachete.

În aprilie, președintele Volodimir Zelenski a făcut un apel către Portugalia ca să furnizeze armatei ucrainene rachete Harpoon, care au o rază de acțiune de până la aproape 300 km.

Dar există mai multe probleme care împiedică Ucraina să primească rachetele. În primul rând, există o disponibilitate limitată a platformelor pentru a lansa rachete Harpoon de pe țărm - o soluție dificilă din punct de vedere tehnic, potrivit mai multor oficiali - deoarece este un tip de armă proiectată să fie trasă de pe nave de război.

Doi oficiali americani au spus că Statele Unite lucrează la potențiale soluții tehnice care includ montarea pe uscat a unor lansatoare navale.

Aproximativ 20 de nave ale marinei ruse, inclusiv submarine, se află în zona operațională a Mării Negre, a declarat ministrul britanic al Apărării.

Bryan Clark, expert naval la Institutul Hudson, a spus că 12 până la 24 de rachete antinavă Harpoon ar fi suficiente pentru a amenința navele rusești și ar putea determina Moscova să ridice blocada. „Dacă Putin menține blocada, Ucraina ar putea elimina din luptă cele mai mari nave rusești, deoarece nu au unde să se ascundă în Marea Neagră”, a spus Clark.

Rusia a suferit deja pierderi însemnate pe mare, în special scufundarea crucișătorului Moskva, nava amiral a flotei sale de la Marea Neagră.

Cine va livra primele rachete?

Câteva țări ar fi dispuse să trimită rachete Harpoon în Ucraina, au mai spus oficialii americani. Dar nimeni nu vrea să fie prima sau singura națiune care face acest lucru, temându-se de represalii din partea Rusiei dacă o navă este scufundată cu un Harpoon din stocul lor.

Pe de altă parte, Naval Strike Missile (NSM) pot fi lansate de pe coasta Ucrainei și au o rază de acțiune de 250 de kilometri. Și un detaliu important - este nevoie de mai puțin de 14 zile de pregătire pentru a le opera.

Sursele au spus că, logistic, NSM-urile sunt mai ușor de operat decât rachetele Harpoon, deoarece aliații NATO ar putea împrumuta lansatoare terestre mobile care sunt deja disponibile și focoase din Norvegia.

O altă opțiune ar fi ca Norvegia să livreze NSM Ucrainei, idee susținută de membrii parlamentului norvegian. Ministerul Apărării din această țară a refuzat însă să comenteze ce arme și echipamente de apărare ar putea livra Ucrainei.

Pe lista de cumpărături a Ucrainei se mai află lansatoarele multiple de rachete (MLRS), cum ar fi M270 fabricate de Lockheed Martin, care pot lovi o țintă chiar și la peste 70 de kilometri, o creștere de trei ori a razei de acțiune față de multe dintre obuzierele folosite acum de militarii ucraineni.

În ultimele săptămâni, administrația Biden a decis să trimită Ucrainei obuziere remorcate M777 care pot fi desfășurate mai rapid și expediate în cantități mai mari.

Cei doi oficiali americani au mai spus de asemenea că M270 sau un sistem similar precum M142 HIMARS vor fi luate în considerare pentru expediere în Ucraina.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...