Studiu. Beneficiile ciupercilor halucinogene pentru bolnavii terminal

Data actualizării: Data publicării:
Freshly Picked Magic Mushrooms Reclassififed As Class A Drug In UK
Foto: Gulliver/ Getty Images

Ciupercile halucinogene ar putea fi un tratament paliativ pentru pacienții care suferă de cancer în stadii terminale. O singură doză din ingredientul care se găsește în ciupercile halucinogene, „psilocybin”, reduce stările de depresie și anxietate ale bolnavilor pentru cel puţin șase luni. Două studii de la Universitatea din New York (NYU) și Universitatea Johns Hopkins au confirmat o serie de cercetări din ultima perioadă care arată că ciupercile halucinogene pot îmbunătăți sănătatea mintală, potrivit The Verge.

Freshly Picked Magic Mushrooms Reclassififed As Class A Drug In UK
Foto: Gulliver/ Getty Images

Pacienții care au luat psilocybin în stare pură au gestionat mai ușor boala cu care se confruntă și consecințele ei, potrivit celor două studii publicate în Jurnalul de Psihofarmologie. Cercetătorii speră să primească aprobarea pentru un studiu mai amplu pentru a trata pacienții în stadii terminale cu halucinogene.

Dinah Bazer a luat parte la studiul de la NYU după ce a fost diagnosticată cu cancer ovarian.

„Am fost consumată de anxietate timp de doi ani. Îmi conducea viața și îmi distrugea viața”, a povestit femeia.

Experiența ei cu psilocybin a fost foarte puternică și a ajutat-o să se simtă mai bine. Și-a vizualizat teama ca pe o masă în corpul ei şi a înlăturat-o. 

De asemenea, și Octavian Mihai a luat parte la studiul de la NYU. Bărbatul în vârstă de 25 de ani are limfom Hodgkin în stadiul 3. Speriat de perspectiva morții a început să bea foarte mult, iar medicii alarmați de faptul că depresia lui se adâncea i-au sugerat acest studiu.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Octavian Mihai luat o pastilă cu psilocybin și apoi, spune el, a avut o revelație. Timp de opt ore, sub efectul halucinogenului, și-a confruntat temerile.

„După ce m-am văzut pe o targă în spital am avut o revelație. De ce permiți să fii terorizat? Este o prostie. E în puterea ta să scapi de frică. Și atunci am văzut un fum negru ieșind din corpul meu. Și m-am simțit minunat. Nu mai am stări anxioase cu privire la cancer sau la moarte. Experimentul mi-a îmbogățit viața”, a spus Octavian pentru New York Times.

Pe tot parcursul sesiunii, un psihiatru și un asistent social au fost alături de el.

Studiul de la NYU s-a realizat pe 29 de pacienți, care au primit fie doze mici de psilocybin, fie pastila placebo. Ambele grupuri au avut asistență psihologică în timpul sesiunilor, care au durat circa opt ore pentru fiecare persoană. Pacienții aveau atât cancer într-o formă avansată cât și ceea ce se numește „angoasă existențială” adică anxietate și depresie declanșată de teama de moarte.

Această angoasă nu doar că îi afectează pe oamenii bolnavi din punct de vedere psihologic, dar cei care au aceste stări nu răspund la fel de bine la tratament, a spus co-autorul studiului de la NYU, Stephen Ross.

La jumătatea studiului, pacienții care au luat psilocybin au început să ia pastila placebo și invers. Nici pacienții, nici doctorii nu au știut ce medicamente primește fiecare. Rezultatele studiilor de acest gen sunt considerate mai sigure.

Rezultatele s-au văzut imediat. Circa 80% dintre pacienți au fost mai puțin anxioși și depresivi începând cu a doua zi. De asemenea, ei au spus că se simt mai împliniți din punct de vedere spiritual și că se tem mai puțin de moarte. Aceste efecte s-au văzut și la șase luni după ce au primit doza de psilocybin.

Studiul de la Johns Hopkins a avut rezultate similare. De această dată au fost 51 de participanți, cu toții suferind de diverse forme de cancer. Au avut două sesiuni la cinci luni depărtare. Ei au fost invitați într-o cameră care arăta ca o sufragerie, s-au întins pe canapea, li s-a pus o mască pe ochi, au ascultat muzică și au fost încurajați de psihiatru să se gândească la experiențele lor interioare. Într-o sesiune au primit o doză normală de psilocybin și în alta o doză mult prea mică ca să aibă vreun efect.

Și în acest caz, oamenii au spus că se simt mai optimiști și că nu le mai este atât de teamă. 80% dintre participanții la studiu au declarat șase luni mai târziu că încă mai simt efectele acelei sesiune, și mai bine de jumătate au inclus această experiență în topul celor cinci cele mai importante momente din viețile lor, potrivit co-autorului studiului Roland Griffiths, profesor de psihiatrie la Johns Hopkins.

Aceste studii au implicații „extrem de emoționante” pentru îngrijirea paliativă, a declarat Craig Blindeman, directorul Serviciului de Medicină Paliativă pentru Adulți de la Centrul de Medicină de la Universitatea Columbia. Aceste studii ar putea face ca psilocybin să fie disponibil la o scală mai largă și ar putea face o mare diferență pentru oamenii ale căror boli le produc o suferinţă mare.

Studiile au fost finanțate de Institutul de Cercetare Hefter din SUA.

Aceste rezultate, cele mai concludente de până acum privind folosirea medicinală a psilocybinei, arată că ar putea exista metode mai eficiente de a trata probleme psihiatrice serioase decât cele farmaceutice, și fără necesitatea de a lua un medicament în fiecare zi”, a spus directorul medical al Institutului, George Greer.

Psilocybin este o substanță ilegală în Statele Unite de mai bine de 40 de ani, alături de LSD și MDMA. Însă, în ultima perioadă guvernul american a devenit mai deschis în privința folosirii acestor substanțe în scopuri științifice. Cel mai recent, Food and Drug Administration (instituția care aprobă punerea pe piață a medicamentelor sau a studiilor medicale) a aprobat un studiu la scară largă privind folosirea de ecstasy pentru tratarea stresului post-traumatic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri