Şefii serviciilor de informaţii din SUA, audiaţi în Congres

Data publicării:
U.S. Capitol In Washington
Foto: Gulliver/Getty Images

Înalţi oficiali americani sunt audiaţi joi în Congres în legătură cu presupusele atacuri informatice ruse din cursul campaniei electorale de anul trecut, în legătură cu care preşedintele-ales Donald Trump şi-a exprimat îndoiala, relatează News.ro.

U.S. Capitol In Washington
Foto: Gulliver/Getty Images

Audierile au loc cu o zi înainte ca Trump să fie informat de şefii agenţiilor de informaţii în legătură atacurile informatice care au vizat Partidul Democrat.

Trump se îndreaptă spre un conflict deschis în acest dosar cu democraţii şi o parte dintre republicanii din Congres, dintre care mulţi privesc cu reticenţă Rusia şi nu sunt de acord cu atitudinea lui Trump faţă de preşedintele rus Vladimir Putin şi cu eforturile sale de a ameliora relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia.

Directorul comunităţii de informaţii, James Clapper, directorul Agenţiei pentru Securitate Naţională, Mike Rogers, şi subsecretarul Apărării pentru servicii de informaţii, Marcel Lettre, urmează să fie audiaţi în Comisia pentru Servicii Armate a Senatului, condusă de republicanul John McCain, un critic vehement al lui Putin.

Declaraţiile lor privind ameninţările informatice cu care se confruntă Statele Unite vin la o săptămână după ce preşedintele Barack Obama a ordonat expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi suspectaţi de spionaj şi a impus sancţiuni vizând două agenţii ruse de informaţii pentru presupusa lor implicare în atacurile informatice din campania electorală.

Unii congresmeni, inclusiv McCain, a declarat că este nevoie de un răspuns mai ferm pentru a ţine sub control agresiunea rusă în spaţiul online şi nu numai. El se numără printre puţinii republicani care s-au alăturat eforturilor democrate de a forma o comisie specială pentru a ancheta atacurile informatice. Iniţiativa se confruntă, însă, cu opoziţia liderilor republicani din Congres.

Toate agenţiile de informaţii din SUA au acuzat Rusia că se află în spatele atacurilor, concluzie susţinută şi de mai multe companii private de securitate informatică. Moscova a negat acuzaţiile.

Oficiali din serviciile americane de informaţii au subliniat că atacurile au avut ca obiectiv să îl ajute pe Trump să o învingă pe democrata Hillary Clinton în alegerile din 8 noiembrie.

Mai mulţi republicani au recunoscut atacurile informatice ruse în cursul alegerilor, dar nu le-au corelat cu eforturile de a-l ajuta pe Trump să câştige.

Documente furate de pe calculatoarele Partidului Democrat şi ale managerului de campanie al lui Clinton, John Podesta, au fost publicate în presă înainte de alegeri, punând-o într-o situaţie dificilă pe Clinton.

“(Fondatorul WikiLeaks – n.r.) Julian Assange a declarat că ‘un copil de 14 ani ar fi putut să spargă (e-mailul – n.r.) lui Podesta’ – de ce a fost Comitetul Naţional Democrat atât de neatent? A spus şi că nu ruşii i-au dat informaţiile”, a scris Trump miercuri, într-un mesaj publicat pe Twitter.

El şi consilierii săi cred că democraţii încearcă să facă victoria sa în alegeri să pară nelegitimă, acuzând autorităţile ruse că i-au ajutat.

Obama le-a cerut luna trecută agenţiilor de informaţii un raport complet privind atacurile informatice. Acesta ar putea fi finalizat şi transmis lui Obama joi, a declarat o sursă apropiată dosarului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Greșeala pe care mulți șoferi o fac la pornirea mașinii pe frig. Titi Aur: „Aceasta este cea mai dăunătoare...
Digi FM
Fiica de 17 ani a cântărețului moldovean Igor Cuciuc a murit după balul de absolvire. Artistul, acuzații...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
TRAILER "Waltzing with Brando", în care Billy Zane devine copia la indigo a lui Marlon Brando. Viața privată...
Adevarul
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
BUCURESTI - ZIUA POLITIEI ROMANE - STANDURI EXPOZITIONALE - 25 M
Băiatul de opt ani, dispărut din fața unui centru de plasament din Craiova, a fost găsit
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Ralph Fiennes, de nerecunoscut în „The Return”. Actorul, alături de Juliette Binoche, la 28 de ani...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului