Testul balistic efectuat de Statele Unite reprezintă un avertisment adresat în primul rând Chinei, afirmă Mark Esper, secretarul american al Apărării, citat de postul Fox News şi de agenţia Reuters, potrivit Mediafax.
Întrebat, în cursul unui interviu acordat postului Fox News, dacă testul balistic are rolul de a transmite un mesaj Chinei, Rusiei sau Coreei de Nord, Mark Esper a răspuns: „Vrem să ne asigurăm, aşa cum este necesar, că avem capabilităţi de a contracara comportamentul negativ chinez prin deţinerea propriilor capabilităţi de a lansa atacuri cu raze medii de acţiune”. Anterior, Mark Esper a afirmat că Statele Unite ar putea instala sisteme de rachete în Asia.
Întrebat despre explozia unei rachete cu propulsie nucleară în Rusia, Mark Esper a precizat: „În mod clar, (Rusia -n.red.) încearcă să îşi suplimenteze arsenalul nuclear strategic pentru a se raporta la Statele Unite”. Şeful Pentagonului crede că noile tipuri de arme vor trebui incluse în Tratatul de reducere a armamentului strategic.
Vladimir Putin: Statele Unite pot lansa din România rachete de tipul celei testate după retragerea din INF
Statele Unite vor putea lansa din România rachete de tipul celei care a fost testată de Pentagon după retragerea din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a afirmat, miercuri seară, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.
Referindu-se la racheta pe care Pentagonul a testat-o în contextul retragerii Statelor Unite din Tratatul INF, Vladimir Putin a declarat: „Astfel de rachete pot fi lansate cu sistemele instalate deja în România şi Polonia. Tot ce trebuie să faci este să schimbi sistemul software. Şi nu cred că partenerii americani vor informa nici măcar Uniunea Europeană despre acest lucru. Sunt noi ameninţări la care noi trebuie să reacţionăm”.
Testul nu ar fi putut fi efectuat dacă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) ar fi fost în vigoare
Rusia şi China au condamnat vehement, marţi, testul balistic efectuat de Pentagon, acuzând Administraţia Donald Trump de amplificarea tensiunilor în scopul dominaţiei militare pe plan global. Cele două ţări au sesizat Consiliul de Securitate ONU.
Departamentul american al Apărării a anunţat luni efectuarea unui test cu o rachetă ofensivă asemănătoare cu cele utilizate în sistemul antibalistic din România, în contextul retragerii SUA din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Testul a fost efectuat duminică (luni dimineaţă, ora României) în zona Insulei San Nicolas (California), situată în Oceanul Pacific. Racheta a atins ţinta stabilită, aflată la distanţa de peste 500 de kilometri, a anunţat Pentagonul.
Testul nu ar fi putut fi efectuat dacă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) ar fi fost în vigoare, dar preşedintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din acordul care interzicea sistemele balistice terestre cu raze cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Ca reacţie la decizia SUA, Rusia a hotărât, la rândul său, retragerea din Tratatul INF.
Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat pentru agenţia Reuters că racheta testată a utilizat un sistem de lansare de tip MK41, explicând însă că nu este vorba de aceeaşi versiune cu cea instalată la baza antirachetă din România sau care urmează să fie montată în Polonia.
Editor web: Liviu Cojan