Hillary Clinton a plecat brusc de la un eveniment din New York, unde erau comemorate victimele atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001. În timp ce-şi aştepta maşina, a fost filmată când era la un pas de leşin. Hillary Clinton s-a clătinat şi a avut nevoie de ajutor din partea ofiţerilor Secret Service pentru a rămâne în picioare. La doar câteva ore după acest moment, şi campania candidatului democrat a părut că se clatină.
La o primă vedere, sunt doar imaginile în care o persoană de 68 de ani nu se simte bine şi are nevoie să se sprijine de cineva. Şi, totuşi, ameţeala din cauza căreia Hillary Clinton a fost nevoită să plece brusc de la un eveniment de comemorare a atentatelor din 11 septembrie 2001 a devenit imediat un cadou nesperat pentru adversarul ei, Donald Trump. Sunt comentariile „The Economist”, care a analizat semnificaţia politică a problemelor de sănătate ale candidatului democrat la preşedinţie.
„Incidentul vine într-un moment periculos pentru campania sa, când cele mai recente sondaje indică o scădere a avantajului ei cândva mare, ajuns acum la aproape trei puncte procentuale, adică în marja de eroare. Ce e şi mai rău, în rândul inamicilor săi, circulau de mult timp teorii ale conspiraţiei pe tema aşa-zisei sănătăţi precare a lui Hillary Clinton. Totul a pornit de la un episod, în 2012, în care a leşinat, a suferit o comoţie şi, ulterior, s-a aflat că avea un cheag de sânge”, arată „The Economist”.
Marea problemă pentru campania lui Clinton nu vine neapărat din problemele ei de sănătate ale candidatei, ci din faptul că ele au fost anunţate abia la două zile după diagnostic şi după ce fostul secretar de stat a fost la un pas de leşin în public. Prin această greşeală, Clinton a întărit încă o dată imaginea de politiciană care are mereu ceva de ascuns.
„Boala de care suferă Hillary Clinton nu e pneumonia, ci lipsa de onestitate”, titrează The Telegraph.
„Şirul de înşelăciuni cu privire la sănătatea lui Hillary Clinton aduce aminte de problemele cu e-mailurile ei, de scandalul Lewinsky şi de multe alte probleme de care s-a lovit familia Clinton de-a lungul anilor. Observatorii cu ochiul antrenat au simţit că e ceva în neregulă când doamna Clinton a tuşit întruna în discursuri şi interviuri. La început, nu a luat subiectul în serios, a spus că e vorba de o teorie a conspiraţiei. Pe urmă, a spus că suferă de alergii, dar că nu e nimic serios. Mai apoi, a venit momentul din 11 septembrie. Brusc, a recunoscut că are pneumonie. Astfel că subiectul nu e doar sănătatea ei. Este integritatea. Doamna Clinton a validat suspiciunile alegătorilor care cred că pur şi simplu nu se poate abţine să nu mintă despre orice", comentează cotidianul britanic.
Incidentul din acest sfârşit de săptămână ridică, însă, o altă problemă legată de Hillary Clinton, scrie „New York Times”. Este vorba despre vigoarea ei.
„Luni de zile, republicanii au pus sub semnul întrebării, cu puţine dovezi, rezistenţa doamnei Clinton, în vârstă de 68 de ani. Au susţinut că e bolnavă, argumentând, deseori, cu episoadele ei de tuse. Ea a respins toate aceste teorii. Atât doamna Clinton, cât şi domnul Trump, în vârstă de 70 de ani, au făcut publice mult mai puţine informaţii despre sănătatea lor decât unii dintre candidaţii precedenţi”, arată cotidianul american.
Un lucru de care Donald Trump a încercat, luni, să arate că e conştient. Aşa se face că rivalul lui Hillary Clinton a promis că va publica un raport medical detaliat, pentru a le demonstra alegătorilor americani că este într-o formă perfectă pentru a le fi preşedinte.