Galerie Foto Proteste masive în SUA după decizia Curții Supreme referitoare la avort

Data actualizării: Data publicării:
politisti care se incaiera cu manifestanti
În SUA au loc proteste masive după anularea dreptului la avort de către Curtea Supremă Foto: Profimedia Images

În SUA au loc proteste masive după anularea dreptului la avort, iar forțele de ordine au reținut mai multe persoane. După şocul suferit vineri, susţinătorii dreptului la avort s-au mobilizat sâmbătă, cum era de așteptat, pentru o a doua zi de proteste față de decizia Curţii Supreme care a anulat ceea ce mulţi credeau a fi un drept câştigat, relatează AFP, preluată de Agerpres.

În SUA au loc proteste masive după anularea dreptului la avort de către Curtea Supremă Foto: Profimedia Images
În SUA au loc proteste masive după anularea dreptului la avort de către Curtea Supremă Foto: Profimedia Images

Proteste au loc în toată ţara, dar mai ales în statele conservatoare, care au profitat de decizia Curţii pentru a interzice imediat pe teritoriile lor întreruperile de sarcină.

Serviciile care se ocupă de securitatea internă a Statelor Unite au avertizat că este posibilă producerea unor incidente violente, extremiste.

Mii de oameni și-au strigat furia chiar în fața sediului Curții Supreme de Justiție de la Washington, care a adoptat vineri o decizie prin care anulează la nivel federal dreptul la avort și permite statelor să decidă singure ce vor face. Asta înseamnă că femeile din statele unde avortul este interzis vor trebui să meargă în alte state, unde procedura e permisă, însă nu toate americancele își vor permite să facă acest drum. 

În timp ce clinicile din Missouri, Dakota de Sud sau Georgia îşi închid una după alta porţile, state democrate, precum Califrnia sau New York, s-au angajat să apere accesul la întreruperi de sarcină pe teritoriul lor.

Această undă de șoc în societatea americană a fost declanşată de decizia Curţii Supreme de a revoca hotărârea sa emblematică din cazul „Roe v. Wade”, care din 1973 le garanta femeilor americane dreptul de a avorta. Majoritatea judecătorilor Curții au considerat însă acum că decizia predecesorilor lor este „total nefondată”.

Preşedintele Joe Biden, care a denunţat imediat o „eroare tragică”, a declarat sâmbătă, înainte de a pleca spre Europa, că ştie cât de dureroasă şi de devastatoare este această decizie pentru mulţi americani. Vineri, preşedintele i-a chemat pe americani să voteze la viitoarele alegeri din noiembrie de la jumătatea mandatului și să asigure o majoritate democrată în Congres, care să apere dreptul la avort.

În Missouri, unde avortul a fost interzis imediat, inclusiv în caz de viol sau incest, manifestanţii s-au strâns la Saint-Louis, în faţa ultimei clinici de stat unde se practicau întreruperi de sarcină.

Apărătorii dreptului la avort se mai tem că actuala Curte Supremă, cu o componenţă majoritar conservatoare, ar putea reveni şi asupra altor drepturi precum căsătoria pentru toţi sau contracepţia.

Această perspectivă „ne îngrijorează” şi „vom avea situaţii de coşmar”, a recunoscut sâmbătă purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre. „Este un moment înfricoşător”, a adăugat ea.

Printre numeroasele manifestaţii de vineri, două au fost marcate de violenţe. La Cedar Rapids, în Iowa, o camionetă a intrat într-un grup de manifestanţi, rănind o femeie. În Arizona, poliţia a recunoscut că a recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii care loveau în mod repetat ferestrele Senatului statului. La Los Angeles, o manifestaţie a fost dispersată prin forţă de poliţişti echipaţi cu bastoane.

Potrivit institutului Guttmacher, un centru de cercetări care militează pentru accesul la contracepţie şi avort în lume, jumătate dintre statele americane ar urma să interzică avorturile, în viitorul mai mult sau mai puţin apropiat. În decurs de câteva ore, vineri, cel puţin opt state au făcut imediat orice avort ilegal. Alte şapte au de gând să procedeze la fel în săptămânile viitoare, dar în fapt, clinicile de acolo au încetat deja să efectueze întreruperi de sarcină, cum este cazul în Texas, unde femeile care vor dori să recurgă la avort vor fi nevoite să parcurgă sute de kilometri pentru a ajunge la clinica cea mai apropiată, în New Mexico.

În unele zone din ţară, femeile care vor dori să avorteze vor fi, aşadar, obligate să păstreze sarcina, să găsească soluţii clandestine, cum ar fi procurarea de pilule avortive de pe internet, sau să se deplaseze în alte state, unde întreruperile de sarcină vor rămâne legale. Anticipând un aflux, aceste state, cel mai adesea democrate, au luat măsuri pentru a facilita accesul la avort pe teritoriul lor, iar clinicile au început să transfere resursele de personal şi echipamente. Deplasarea într-un alt stat este însă costisitoare, iar decizia Curţii Supreme va afecta mai cu seamă femeile sărace sau care îşi cresc singure copii şi care sunt suprareprezentate în minorităţile de culoare şi hispanică, subliniază apărătorii dreptului la avort.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri