Serviciile care se ocupă de securitatea internă a Statelor Unite evaluează ca posibilă producerea unor incidente violente, extremiste, ca urmare a deciziei Curții Supreme a SUA care a abrogat dreptul la avort și a transmis o adevărată undă de șoc în societatea americană. În pericol sunt în primul rând chiar judecătorii și oficialii.
Direcția de informații a Departamentului pentru Securitate Internă (DHS) a transmis vineri, la nivel național, o notificare către forțele de ordine, autorități locale și partenerii din sectorul privat cu privire la o potențială activitate extremistă, violentă, ca răspuns la decizia Curții Supreme privind avortul, potrivit unui document obținut de CNN.
Documentul, provenind de la Biroul de Informații și Analiză al DHS, spune că oficialii guvernamentali federali și de stat, inclusiv judecătorii, „sunt probabil cei mai expuși riscului de violență ca răspuns la această decizie”.
Vizate de avertismentul Securității Interne sunt și clinicile de sănătate reproductivă și de „apărare a familiei”, precum la organizațiile religioase, care pot fi ținte pentru acte de violență sau incidente de natură penală.
DHS a transmis, de asemenea, un mesaj prin Sistemului Național de Avertizare în legătură cu Terorismul (National Terrorism Advisory System) în care avertiza asupra unor potențiale violențe legate de decizia Curții Supreme de Justiție privind dreptul la avort.
„Libertatea de exprimare a americanilor și dreptul de a protesta pașnic sunt drepturi constituționale fundamentale. Aceste drepturi nu înseamnă violență și alte activități ilegale. DHS va continua să colaboreze cu partenerii de la fiecare nivel de guvernare pentru a împărtăși informații în timp util și pentru a sprijini eforturile forțelor de ordine de a menține comunitățile noastre în siguranță”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Securitate Internă.
Curtea Supremă a Statelor Unite, cu majoritate conservatoare, a luat vineri decizia istorică de a anula jurisprudenţa stabilită prin cazul emblematic „Roe v. Wade” din 1973, care garanta dreptul femeilor la avort şi legaliza la nivel naţional întreruperile de sarcină.
Cu o majoritate de 6 judecători conservatori la 3 progresişti, Curtea Supremă a menţinut o lege din Mississippi, sprijinită de republicani, care interzice avortul după 15 săptămâni de sarcină.
Decizia de vineri nu scoate în afara legii avorturile, dar trimite Statele Unite în situaţia în care se aflau înainte de „Roe v. Wade”, când fiecare stat al federaţiei era liber să le autorizeze sau nu. Date fiind fracturile din ţară, o jumătate din statele americane, mai ales în sud şi centru, mai conservatoare şi religioase, ar putea să interzică avorturile într-un termen mai lung sau mai scurt.
Vineri seara deja se anunțau proteste în peste 50 de orașe de pe întreg teritoriul Statelor Unite, potrivit BBC.
Editor : Luana Pavaluca