Primarul din Washington anunță măsuri suplimentare de securitate în timpul procesului lui Donald Trump

Data publicării:
capitoliul sua iluminat noaptea cu siluetele a doi soldati trecand prin fata
Foto: Profimedia Images

Autorităţile din Washington D.C. vor suplimenta măsurile de securitate, în contextul procesului din Senatul SUA împotriva fostului preşedinte Donald Trump, anunţă primarul oraşului, Muriel Bowser, conform publicaţiei The Hill.

"Încă au loc unele evenimente foarte volatile, care necesită măsuri suplimentare de securitate. Procedura inculpării va necesita măsuri speciale. În mod clar vom avea securitate suplimentară", a declarat Muriel Bowser, potrivit Mediafax.

În jurul Capitoliului şi a Casei Albe au fost instalate garduri metalice pentru ceremonia de învestire a preşedintelui Joseph Biden, pe 20 ianuarie, iar la Washington au fost mobilizaţi zeci de mii de membri ai Gărzii Naţionale.

"Nu vrem ca trupele suplimentare şi gardurile să rămână pe termen lung", a subliniat primarul Muriel Bowser.

Procesul Senatului SUA care îl vizează pe fostul preşedinte Donald Trump, inculpat pentru "instigare la insurecţie", va începe pe 8 sau 9 februarie.

Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat inculparea lui Donald Trump pentru "instigare la insurecţie", iar procedura va continua în Senat.

Potrivit articolului de inculpare, "Donald Trump s-a implicat în delicte majore şi minore prin instigarea la acte de violenţă împotriva instituţiilor de guvernare din Statele Unite".

Donald Trump, acuzat că a încurajat suporterii săi la violențe împotriva Capitoliului

Preşedintele Donald Trump este acuzat că a pretins în mod repetat că a câştigat scrutinul prezidenţial şi a încurajat, prin discursul rostit pe 6 ianuarie în faţa simpatizanţilor adunaţi în zona Eclipse din centrul Washingtonului, acţiunile violente împotriva Capitoliului, în timp ce Congresul valida victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial.

Citește și: Protestatarii au vandalizat sediul Partidului Democrat din Portland în ziua învestirii lui Joe Biden

"Preşedintele a periclitat în mod grav securitatea Statelor Unite şi a instituţiilor guvernamentale. A ameninţat integritatea sistemului democratic, a interferat asupra tranziţiei paşnice a puterii şi a pus în pericol o ramură coegală a sistemului de guvernare. Prin urmare, a trădat încrederea acordată în calitatea de preşedinte, afectând în mod evident poporul Statelor Unite. Prin acest comportament, Donald Trump a demonstrat că va rămâne o ameninţare pentru siguranţa naţională, pentru democraţie şi pentru Constituţie dacă i se va permite să rămână în funcţie; a acţionat într-o manieră incompatibilă în mod evident cu sistemul de autoguvernare şi cu statul de drept", arată actul de inculpare, elaborat înainte de expirarea mandatului prezidenţial.

Senatul va decide cu o majoritate de două-treimi dacă Donald Trump este sau nu vinovat.

Donald Trump a afirmat că declaraţiile pe care le-a făcut înaintea violenţelor produse la Capitoliu au fost corecte: "Mi-a fost analizat discursul şi fiecare cuvânt din fiecare paragraf, fiecare propoziţie şi toată lumea crede că a fost total adecvat".

Pe 6 ianuarie, înaintea violenţelor care au vizat Congresul, Donald Trump a rostit un discurs în faţa simpatizanţilor, în centrul Washingtonului.

"Vom merge la Capitoliu şi vom scanda în faţa bravilor noştri senatori şi congresmeni, iar spre unii probabil nu vom scanda prea mult. Pentru că ţara nu poate fi luată înapoi prin acţiuni slabe. Trebuie să arătăm putere şi să fim puternici. Trebuie să cerem Congresului să facă ceea ce trebuie şi să numere doar voturile electorilor reprezentaţi legal", a afirmat acesta.

Trump nu a recunoscut victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial, denunţând presupuse fraude electorale.

Violenţele produse pe 6 ianuarie la Capitoliu s-au soldat cu cinci morţi şi zeci de răniţi.

Citește și: Inițiativa unor senatori republicani de a declara neconstituțional procesul lui Trump a eșuat. Cum influențează șansele democraților

SUA, în alertă de “amenințare sporită” de terorism intern

Oficialii din fruntea securității SUA au avertizat în privința unei amenințări sporite de terorism intern ce ar putea fi provocat de persoane nemulțumite de rezultatele alegerilor prezidențiale din noiembrie.

Departamentul pentru Securitate Internă a afirmat că atacul de pe 6 ianuarie asupra Capitoliului american lansat de susținătorii lui Donald Trump ar fi încurajat unele persoane extremiste.

Într-o notă de informare, a avertizat în privința unei amenințări din partea “indivizilor frustrați de exercițiul autoritar al guvernului”. Însă, a adăugat că nu există informații în privința unui anumit complot.

Nota de informare emisă miercuri transmite că departamentul consideră că o amenințare sporită va rămâne în vigoare în „săptămânile care urmează inaugurării prezidențiale”.

„Informațiile sugerează că unii extremiști motivați ideologic, ce se împotrivesc exercițiului de autoritate al guvernului și tranziției prezidențiale, care au și alte aparente nemulțumiri alimentate de narațiuni false, s-ar putea mobiliza în continuare să incite la violență sau să acționeze violent”, arată Departamentul.

Recomandarea mai arată că unii “extremiști violenți pe plan intern...ar putea fi încurajați” de asaltul asupra clădirii Capitoliului “pentru a lua în vizor oficiali aleși și facilități guvernamentale”.

Este prima alertă publică de acest fel pe care Departamentul a emis-o în ultimul an.

 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...