POLITICO: Victoriile extremei-drepte la europarlamentare afectează aliații cheie ai SUA, dar Washingtonul nu este îngrijorat

Data publicării:
Paris, France. 08th June, 2024. France, Paris, 2024-06-08. State dinner for the visit of President Joe Biden. Credit: francois pauletto/Alamy Live News
Președintele francez Emmanuel Macron și șeful de la Casa Albă, Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Oficialii administrației Biden analizează victoriile extremei drepte în alegerile parlamentare din UE și subliniază un singur lucru: ar fi putut fi mai rău, potrivit POLITICO

Totodată, o consecință este că aliatul cheie al SUA, Franța, va avea acum alegeri generale anticipate. Dar avansurile partidelor care au opinii ostile față de migrație și față de UE ca bloc comunitar nu au fost atât de mari pe cât ar fi putut fi, iar partidele cu abordări centriste au păstrat puterea. 

Un oficial american, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a descrie dinamica internă, a declarat că Biden a fost ușurat de faptul că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de care este personal cel mai apropiat și de asemenea poate cel mai apropiat din punct de vedere ideologic, pare să obțină o nouă majoritate parlamentară și un al doilea mandat. 

Cu toate acestea, forțele de extremă-dreapta se coordonează din ce în ce mai mult și se alimentează reciproc la nivel global, împingând în același timp politica spre dreapta în unele țări. Având în vedere sprijinul extremei drepte pentru candidatul prezidențial republican Donald Trump și impulsul pe care acesta l-a dat prin câștigarea președinției SUA în 2016, echipa lui Biden și democrații își echilibrează poziția optimistă cu recunoașterea faptului că rezultatele ar putea fi totuși un semn îngrijorător pentru stângiști la nivel global. 

„Trump și republicanii din Congres sunt acum vestitorii a ceea ce se întâmplă în Europa, care normalizează extrema dreaptă”, a declarat Ian Russell, un consultant democrat care lucrează în SUA și Europa, care a adăugat că „partidele de centru-stânga continuă să se confrunte cu presiuni” în Europa și, prin extensie, în SUA. 

Partidul președintelui francez Emmanuel Macron a fost învins de cel al rivalei de extremă dreapta Marine Le Pen în cursa pentru UE. Așa că Macron a făcut un pariu: a convocat alegeri anticipate la sfârșitul acestei luni, provocând, în esență, alegătorii francezi să spună dacă doresc cu adevărat ca extrema dreaptă să conducă parlamentul Franței. Cancelarul german Olaf Scholz, un alt partener critic al G7, a avut, de asemenea, rezultate slabe în cursa pentru UE în comparație cu extrema dreaptă germană. 

Scholz și Macron sunt parteneri esențiali pentru Biden, mai ales când vine vorba de apărarea Ucrainei. Slăbiciunea politică a oricăruia dintre ei ar putea submina cooperarea lor cu SUA și cu țările UE pe diverse fronturi, deși consensul general este că sprijinul european pentru Ucraina va continua să se mențină deocamdată. 

Biden nu a spus nimic despre alegerile din UE și despre mișcarea uluitoare a lui Macron, care a avut loc la doar câteva ore după ce Biden a părăsit Parisul duminică. Reticența lui Biden contrastează cu apelurile sale înflăcărate din Franța, săptămâna trecută, pentru a aduna Occidentul în jurul cauzei democratice. Este puțin probabil ca el să spună mai multe acum, având în vedere tradiția ca președinții să evite să intervină în politica internă a altor țări și faptul că miercuri se îndreaptă spre Italia. 

Dar consilierii lui Biden în materie de securitate națională încearcă să privească rezultatele alegerilor din UE în ansamblul lor și indică motive pentru a nu intra în panică. 

Același oficial american care a aplaudat rezultatele obținute de von der Leyen a subliniat rezultatele din Polonia, Suedia, Finlanda, Slovacia și Grecia, unde populiștii de extremă dreapta au obținut rezultate slabe, ca fiind un semn că ar putea fi prematur să se tragă un semnal de alarmă că un val eurosceptic a cuprins continentul. 

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat marți că SUA sunt pregătite să colaboreze în întreaga Uniune Europeană.  

„Vom continua să lucrăm cu U.E. și așteptăm cu nerăbdare să continuăm relația noastră excelentă cu președintele von der Leyen”, a declarat el reporterilor. 

Puțini aliați ai lui Biden au luat în considerare că alegerile europene ar avea un efect în rândul alegătorilor americani. De asemenea, aceștia au remarcat că democrații, precum și mulți independenți, erau deja panicați de ascensiunea dreptei americane, spre deosebire de 2016, când mulți au respins posibilitatea ca Trump să câștige. 

„În 2016, oamenii au fost luați prin surprindere de victoria lui Trump”, a declarat Jesse Ferguson, un strateg democrat de lungă durată. „În 2024, oamenii sunt speriați de ceea ce ar însemna dacă el ar câștiga din nou”.  

Aliații lui Biden au remarcat, de asemenea, că Brexitul, care a prevestit victoria lui Trump în 2016, este acum în general nepopular în Marea Britanie. Sondaje recente au arătat că o majoritate a britanicilor dezaprobă acum decizia de a părăsi UE. Iar Partidul Laburist, un partid de centru-stânga, este de așteptat să se impună în alegerile din 4 iulie.  

La Capitoliu, legislatorii și personalul, de asemenea, sunt în așteptare.  

Dar există senzația că rezultatele parlamentare ale UE reprezintă, în general, o victorie pentru continuarea sprijinului european pentru Ucraina în lupta cu Rusia. Asta pentru că, în cele din urmă, forțele de la centru vor păstra puterea.  

„Rezultatele arată o frustrare clară a alegătorilor față de guvernele în funcție și, deși sprijinul tot mai mare pentru guvernele de extremă dreapta este o tendință îngrijorătoare, este remarcabil să vedem că centrul se menține la nivelul UE, unde SUA trebuie să continue să lucreze în mod productiv cu conducerea sa”, a declarat reprezentantul Gregory Meeks (D-N.Y.), membru principal al Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților. 

Diplomați europeni de la Washington, cărora li s-a acordat anonimatul pentru a vorbi liber despre conversații private, au declarat că oficialii americani, chiar și în spatele ușilor închise, rămân calmi în legătură cu scandalul de la Bruxelles. Oficialii americani, a declarat un diplomat european de la Washington, au pus „întrebări tehnice” cu privire la următorii pași în Europa, inclusiv la viitoarele alegeri anticipate din Franța, dar s-au abținut în mare parte de la a exprima îngrijorări sau temeri. 

„A avea vești de această natură nu este ceva de preferat, dar mai sunt încă multe de văzut”, a declarat un diplomat din sudul Europei. „Ce se va întâmpla în mod concret? Ce fel de coaliție va avea loc în ceea ce privește instituțiile europene? Cine va fi ales?". 

Unii diplomați au declarat că speră că rezultatele din UE le vor arăta oficialilor americani că nu pot amâna în totalitate chestiunile legate de securitatea transatlantică către omologii lor europeni. 

„Le amintește SUA că este nevoie de implicare din partea SUA, chiar și în acele domenii în care nu există un apetit atât de mare pentru implicare”, a declarat diplomatul. 

Rezultatele ar putea adăuga tensiuni la relația bilaterală americano-europeană în timp, pe măsură ce liderii europeni se vor confrunta cu presiuni pentru a răspunde preocupărilor alegătorilor nemulțumiți, a declarat Kristine Berzina, care conduce programul GMF Geostrategy North al German Marshall Fund of the United States. 

„Aceasta face ca o conversație despre viitorul Europei să fie puțin mai dificilă, dar nu încă catastrofală”, a spus ea. „Este lovitura de începere. Este începutul a ceea ce va fi reorganizarea Bruxelles-ului pentru următorii cinci ani." 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri