Departamentul american al justiţiei a anunţat luni arestarea unei femei cu cetăţenie rusă, care e acuzată că a conspirat ca agentă a guvernului Rusiei. Ea a stabilit legături cu cetăţeni americani şi s-a infiltrat în grupuri politice, informează Agerpres, care preia o știre a agenției Reuters.
Femeia se numește Maria Butina, are 29 de ani și lucra sub îndrumarea unui oficial de rang înalt de la Moscova, care este pe lista de sancţiuni a Trezoreriei SUA, a precizat Departamentul Justiţiei. Femeia a fost arestată preventiv duminică şi va fi audiată miercuri de o instanţă.
Maria Butina era cunoscută ca activistă, fondatoarea unui grup intitulat „Dreptul de a purta arme”. La un moment dat, ea a lucrat pentru Aleksandr Torșin, fost senator rus din partidul lui Vladimir Putin și adjunct al guvernatorului Băncii Centrale a Rusiei, care ar fi avut legături cu mafia rusă. În ultimii ani, Butina își construise relații strânse cu cercurile politice americane conservatoare. Înainte de a fi arestată, Butina, împreună cu Torșin și Paul Erikson, un agent politic american, au fost anchetați pentru o potențială implicare a Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.
Butina a publicat pe pagina sa de Facebook numeroase fotografii alături de Alexandr Torşin. Rusoaica, studentă la American University din Washington, lucra pentru Torşin. O sursă citată sub acoperirea anonimatului de agenția Reuters a declarat că Maria Butina este o susţinătoare a lui Donald Trump, iar la petreceri în Washington se lăuda că şi-ar putea folosi relaţiile politice pentru a asigura locuri de muncă în administraţia americană, după alegerea acestuia ca preşedinte.
Într-o înregistrare video publicată pe YouTube, Butina poate fi văzută la un eveniment din Las Vegas, în iulie 2015, întrebându-l pe Trump - pe atunci candidat - dacă va continua să sprijine sancţiunile împotriva Rusiei, în cazul în care va fi ales.
Anunțul arestării ei intervine chiar în ziua în care președintele Donald Trump a avut primul său summit bilateral cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, iar unele declarații de la conferința de presă comună au scandalizat lumea politică la Washington. Preşedintele Statelor Unite a luat apărarea Rusiei, şi nu a autorităţilor din ţara pe care o conduce, autorităţi care spun că Statele Unite au fost victima unui atac rusesc în timpul alegerilor prezidenţiale americane.
Donald Trump a spus că toată ancheta privind amestecul Rusiei în alegeri e o mare greşeală şi o vânătoare de vrăjitoare şi că relaţia Statelor Unite cu Rusia a devenit mai proastă ca niciodată, din cauza anilor de „prostie” americană. „Totul s-a schimbat în urmă cu câteva ore”, e promisiunea pe care a făcut Donald Trump după întâlnirea cu Vladimir Putin.
Despre amestecul Rusiei în alegerile respective, fapt anchetat de un procuror independent şi denunţat de serviciile de informaţii americane, Trump a declarat: „Nu văd niciun motiv să fie Rusia. Preşedintele Putin a fost foarte ferm şi puternic în dezminţirea sa de azi”.
Chiar înainte de începerea summitului, Trump şi-a acuzat ţara printr-un mesaj în reţeaua Twitter în care se referă şi la ancheta privind amestecul Rusiei în alegerile din Statele Unite: „Relaţia noastră cu Rusia n-a fost NICIODATĂ mai proastă din cauza multor ani de prostie şi stupiditate din partea SUA şi acum, Vânătoarea de Vrăjitoare Aranjată!”. Ministerul rus de Externe a replicat la acest mesaj: „Suntem de acord”.
Întrebat dacă îl consideră pe Putin un adversar, Trump a precizat: „De fapt l-am numit concurent şi este un concurent bun şi cred că termenul concurent este un compliment”.
Toate aceste declarații au intervenit în contextul în care cu doar trei zile în urmă, FBI a inculpat încă 12 ruşi, care sunt acuzaţi de conspiraţie împotriva Statelor Unite. Toți acești inculpați sunt angajaţi ai serviciului rus de informaţii militare.