Trump şi Putin s-au străduit să dea asigurări că summitul lor a fost un succes. Ce spun imaginile - GALERIE FOTO
Data actualizării: Data publicării:
Helsinki a fost cu siguranţă, luni, capitala planetei. Străzile au fost aproape pustii şi au fost luate în stăpânire de uriaşul aparat de securitate destinat primului summit bilateral dintre cei mai impredictibili lideri politici, Donald Trump şi Vladimir Putin. Preşedinţii american şi rus au discutat singuri timp de două ore, mai mult decât fusese programat. La final au ieşit umăr la umăr cu o aceeaşi concluzie: întâlnirea a fost un succes.
„Încă o dată, preşedintele Trump a ridicat problema aşa-zisului amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA. Aş vrea să repet ceea ce am spus deja de mai multe ori. Federaţia Rusă nu a intervenit şi nu are intenţia de interveni în afacerile interne ale SUA, inclusiv în procesul electoral. În cazul în care va apărea orice fel de document în această privinţă, suntem pregătiţi să-l analizăm împreună”, a asigurat preşedintele rus.
„Am discutat direct cu preşedintele Putin despre problema amestecului Rusiei în alegerile noastre. Am simţit că e cel mai bine să-i transmit personal. Am petrecut mult timp vorbind despre asta. Preşedintele Putin este şi el preocupat să rezolve problema, este foarte interesat de acest lucru”, a spus, la rândul său, Donald Trump.
O primă constatare după conferinţa de presă ar fi că ambii lideri s-au străduit să prezinte acest summit drept un succes. Nici nu e greu să facă asta, pentru că agenda şi mizele evenimentelui au fost foarte ambigue. În plus, ştim că pentru Vladimir Putin, care tot încearcă să iasă din izolarea politică impusă Rusiei, simplul fapt că acest summit a avut loc e o victorie.
Au fost aproape trei ore discuţii între Donald Trump şi Vladimir Putin. Mare parte din acest timp, cei doi lideri au fost singuri în încăpere. Doar translatorii au rămas alături de ei. Foarte interesant, preşedintele american e cel care a cerut acest tete-a-tete, potrivit presei americane. Sunt două mari motive: primul - Donald Trump a vrut un dialog mai personal cu Vladimir Putin, pentru a dezvolta o relaţie de la lider la lider. E ce a făcut şi cu Kim Jong-un, de exemplu. Pe urmă, Donald Trump se teme de scurgeri de informaţii din astfel de întâlniri, inclusiv din partea echipei americane.
Iar conferința s-a încheiat într-o notă aparent amuzantă, dar, în fapt, e mai degrabă un gest cu semnificații simbolice, calculat foarte bine de președintele rus: i-a dat lui Donald Trump o minge de fotbal. Aparent, pare o predare de ștafetă: Rusia tocmai a găzduit Cupa Mondială 2018, iar SUA urmează să o facă peste opt ani, în 2026. „Domnule preşedinte, mingea e în terenul dumneavoastră”, i-a spus Putin lui Trump, folosind o expresie cu dublă semnificație (la modul figurat ar însemna următoarea mișcare e a ta, de tine depinde). Nu-i vorbă, și liderul american a avut inspirația să dea o replică amuzantă, care să ducă oarecum în derizoriu substratul acestui gest ce seamănă mai degrabă cu aruncarea unei mănuși: „Melania, prinde!”, a spus președintele american, referindu-se la soția sa, cu care, vrea el să spună, face echipă. Iată momentul:
Ce rămâne, însă, după acest summit atât de aşteptat de lumea întreagă? Pentru Europa, un gust amar. Pentru că înainte de amabilităţile cu Vladimir Putin, au fost contrele şi ameninţările dintre Donald Trump şi aliaţii lui din NATO şi din Uniunea Europeană.