Marina Statelor Unite a împiedicat o navă iraniană să-i captureze o dronă maritimă în Golful Persic
Data publicării:
Marina SUA a împiedicat o navă iraniană să captureze o dronă maritimă americană în Golful Persic, în ceea ce un ofițer superior american a numit un incident „flagrant” și „nejustificat”, relatează CNN.
În timp ce forțele americane din regiune tranzitau apele internaționale, luni, în jurul orei 23:00, au văzut o navă a marinei Gărzii Revoluționare Islamice iraniene, Shahid Baziar, remorcând o dronă maritimă operată de SUA, cunoscută și ca „navă de suprafață fără pilot” - Saildrone Explorer, a declarat Comandamentul Central al Forțelor Navale americane într-un comunicat de presă.
O navă de patrulare a marinei SUA, USS Thunderbolt, „opera în apropiere și a răspuns imediat”. Forțele americane ajunse la fața locului au comunicat direct cu iranienii care remorcaseră drona maritimă și le-au transmis că o vor înapoi, a declarat un oficial american al apărării.
Nava de patrulare a Marinei SUA s-a apropiat apoi de drona maritimă, iar Flota a 5-a SUA a lansat un elicopter MH-60S Sea Hawk din Bahrain și l-a poziționat deasupra ambarcațiunii fără pilot, potrivit unui oficial american al apărării.
După ce SUA au răspuns atât cu nava de luptă, cât și cu elicopterul Sea Hawk, nava iraniană a deconectat linia de remorcare de la drona americană și a părăsit zona patru ore mai târziu, se arată în comunicat.
Marina SUA a rezumat operațiunile ca fiind „fără incidente”.
Evenimentul are loc într-un moment critic în relațiile dintre Iran și SUA. Negocierile pentru relansarea acordului nuclear cu Teheranul se află într-o etapă sensibilă, iar oficialii americani și-au exprimat un anumit optimism cu privire la ultimele eforturi. Cu toate astea, aceștia au subliniat că rămân decalaje între cele două părți.
Viceamiralul Brad Cooper, șeful Comandamentului Central al Forțelor Navale americane, al Flotei a 5-a SUA și al Forțelor Maritime Combinate, a calificat acțiunile marinei iraniene ca „flagrante, nejustificate și incompatibile cu comportamentul unei forțe maritime profesioniste”, într-o declarație despre incident.
„Forțele navale americane rămân vigilente și vor continua să zboare, să navigheze și să opereze oriunde permite legea internațională, promovând în același timp ordinea internațională bazată pe reguli în întreaga regiune”, a spus Cooper într-un comunicat.
Generalul Michael „Erik” Kurilla, șeful Comandamentului Central al SUA, care supraveghează prezența militară americană în Orientul Mijlociu, a reacționat la rândul său ferm, declarând că acțiunile Iranului sunt ilegale.
„Profesionalismul și competența echipajului USS Thunderbolt au împiedicat Iranul de la această acțiune ilegală”, a spus Kurilla într-un comunicat. „Acest incident demonstrează încă o dată o continuă activitate destabilizatoare, ilegală și neprofesionistă a Iranului în Orientul Mijlociu”.
Drona maritimă pe care Iranul a încercat să o captureze este „proprietatea guvernului SUA și este echipată cu senzori, radare și camere pentru navigație și colectare de date”, se arată în comunicat.
Drona „nu stochează informații sensibile sau clasificate”, se mai arată în comunicat.